17.12.2020. 9:00
Pitali smo BH-Gas: Da li će BiH dobiti punu isporuku gasa i kakav utjecaj bi mogla imati posjeta Sergeja Lavrova?
U javnosti su jučer objavljene informacije da je ruski Gazprom smanjio danas isporuku gasa prema BH-Gasu za 50 posto.

U sapoštenju koje su poslali javnosti, iz kompanije BH-Gas obavijestili su javnost da su u 17 sati 36 minuta i 25 sekundi dobili potvrdu prvobitne nominacije prirodnog gasa za dan 17.12.2020. godine, čime se stvaraju uslovi da svi potrošači prirodnog gasa imaju uredno snabdijevanje prirodnim gasom.

BH-Gas izražava žaljenje za situaciju koja je stvorena u javnosti i za koju BH-Gas ne snosi nikakvu odgovornost. Tačno je da je BH-Gas dana 16.12.2020. godine u 12 sati 16 minuta i 36 sekundi  dobio potvrdu o odobrenju potrebih količina prirodnog gasa za Energoinvest/BH-Gas, saopćeno je iz ove kompanije.

"Uredne su količine gasa, tačnije sve što je naručeno, uredno je isporučeno BiH. Kako je sinoć Gazprom potvrdio, radilo se o tehničkoj grešci u samim dopisima nominacija koji se rade između BH-Gasa, Gazproma i transportnih kompanija koje se nalaze između toga. Međutim, neko je taj dokument iskoristio da napravi medijski spin i da napravi jedan haos u gradu", rekao je za Soruce Jasmin Salkić, direktor BH-gasa.

Salkić kaže da nijedne sekudne nije bilo upitno snadbjevanje gasom BiH, u ovom slučaju Federacije BiH, za koju je odgovoran BH-Gas.

"To odgovorno tvrdim. Ne snosimo nikakvu odgovornost za slanje takve vrste informacija u javnost", izričit je Salkić.

Upitan da li bi posjeta Sergeja Lavrova i sve ono što se izdešavalo moglo imati bilo kakav utjecaj u budućnosti kada je riječ o isporuci gasa našoj zemlji, Salkić je odgovorio:

"Ja kao direktor BH-Gasa to ne mogu nikako tvrditi, ali uvijek postoji neka vrsta ruskog utjecaja, ne samo prema BiH, nego prema čitavom svijetu. Ovo što se jučer desilo, govorim o tehničkoj raspravi, apsolutno nema veze s tim", zaključio je Salkić.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana