29.12.2020. 15:20
Farbanje austrougarskih zgrada u Sarajevu u roze boju: Evo šta o svemu kaže Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika
Dio Austrougarske zgrade koja se nalazi preko puta sarajevske Katedrale uz šetnicu Ferhadiju obojen je u rozu boju. Tačnije samo je obnovljena moja, jer je pomenuti dio zgrade i ranije bio ofarban u rozu, prenose sarajevski mediji. O ovom slučaju Source je pisao prije nekoliko dana.

Ovo nije prvi slučaj farbanja zgrada u centru grada koje se smatraju nacionalnim spomenicima, odnosno ostavštinom asutrogarske vladavine na našim prostorima.

Reakcije nadležnih u većini slučajeva do sada su izostajale, bez obrizra što se ovakav čin smatra skrnavljenjem nacionalnih spomenika.

Kao što smo naveli, poslali smo upit na adresu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Kantonalnog zavoda za očuvanje kulturno historijskog naslijeđa i Federalnog ministarstva prostornog uređenja BiH, koje je navodno nadležno sa ovakve slučajeve. Pitanja koja smo im postavili su sljedeća: 

1. Da li ste upoznati sa ovim slučajem?

2. Zbog čega je izostaje rekacija nadležnih, koje kazne su predviđene za izvršitelje ovakvih radnji i da li neki počinitelji do sada sankcionisani?

3. Ovo nije prvi slučaj skrnavljenja nacionalnih spomenika, kada se namjerava stati u kraj ovakvim slučajevima, odnosno kako uskratiti pravo svima onima koji namjeravaju svojevoljno mijenjati izgled nacionalnih spomenika?


Odgovor smo do danas dobili i od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika:

Povjerenstvo/Komisija je o slučaju farbanja fasade na austrougarskoj zgradi u ulici Ferhadija u Sarajevu, saznala iz medija. 

Povjerenstvo/Komisija je institucija koja sukladno Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH,donosi odluke o proglašenju pokretnih i nepokretnih dobara nacionalnim spomenicima BiH, u kojima se propisuju mjere zaštite za svaki spomenik. 

Za nacionalne spomenike u Federaciji Bosne i Hercegovine, odgovornost za implementaciju odluka Povjerenstva/Komisije i propisanih mjera zaštite leži na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i njenim institucijama (član 5. stav 5. Aneksa 8). 

Za izdavanje odobrenja za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika na prostoru u granicama nacionalnog spomenika (u FBiH), isključivo je nadležno Federalno ministarstvo za prostorno uređenje, a sve intervencije moraju biti u skladu sa mjerama zaštite koje su propisane odlukom Povjerenstva (član 5. Zakona o sprovođenju odluka Povjerenstva/Komisije u FBiH). 

Za rehabilitaciju nacionalnih spomenika prije izdavanja odobrenja, Federalno ministarstvo za prostorno uređenje dužno je da za projekt rehabilitacije prethodno pribavi stručno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

Entitetske inspekcije vrše poslove inspekcije i nadzora zaštićenih područja na kojima se dobra nalaze i ovlaštene su da poduzmu zakonske mjere zaštite, uključujući odluke kojima se obustavljaju svi zahvati koji nisu u skladu sa zakonom, odnosno dobra dovode u stanje u kojima su bila prije nezakonitih ili nestručnih zahvata.

Zgrada u ulici Ferhadija nalazi se u sklopu Gradske ambijentalne cjeline Sarajeva (Privremena lista nacionalnih spomenika, pod rednim brojem 546), što znaci da taj prostor, u skladu sa definicijom „nacionalnog spomenika“iz člana 2. Zakona o provođenju odluka Povjerenstva/Komisije u FBiH ima status nacionalnog spomenika, ne kao pojedinačni spomenik, već  kao kompletan prostor sa svime što se u njemu nalazi. Zakonom je propisano da „svako, a posebno nadležna tijela Federacije, kantona i gradske i općinske službe suzdržat će se od bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalne spomenike ili dovesti u pitanje njihovu zaštitu i rehabilitaciju“.


S poštovanjem,
Povjerenstvo/Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika  



(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana