5.5.2021. 9:30
Ovo je čovjek koji bi da ponovo pravi 'Veliku Srbiju': Najjači 'rektalni alpinista' koji bi da se malo zaigra rata
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je proteklih dana da"nikome nije smetalo to što su se Nijemci ujedinili i tako završili reviziju rezultata Drugog svjetskog rata, ali smeta što Srbi žele da žive u jednoj državi.

Vjerujem da stvaranje srpskog svijeta rješava nacionalno pitanje Srba, da zaustavlja širenje "velike Albanije", garantuje Srbima da se genocid nad njima nikada više neće ponoviti, a iznad svega osigurava se dugotrajan mir na Balkanu, -  rekao je Vulin za Večernje novosti, navodeći i da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i on saborci, ali nije rijetko da ne misle isto.

Dodao je da često čuje da se kaže kako ćemo svi živjeti u Evropskoj uniji pa zato nema potrebe za okupljanje u srpskoj državi.

Zaboravlja se da smo mi tako već živjeli, vjekovima u Osmanskom carstvu, nekoliko decenija u Austro-Ugarskoj, a četiri godine pod komandom Trećeg rajha, naglasio je Vulin.

Kako je rekao, nije rješenje da svi Srbi žive zajedno u tuđoj državi već da najveći dio Srba živi u svojoj zemlji.

Njegove izjave izazvale su brojne rekacije u našoj zemlji, ali i u susjednoj Srbiji.


Smatra se da njegova izjava direktan način potvrđuje sve "non-papere" i nastojanja da se na ovaj ili onaj način dođe o ratnih ciljeva "velike Srbije " i nema nikakve dileme da je mozak te operacije u Beogradu.

"Zadnji put kad ste pravili “ujedinjenje” napravili ste genocid, pobili 100K ljudi, raselili 1M, uništili zemlju, kreirali hiljade ratnih zločinaca, Srbe pretvorili u opskurni izbjeglički šatorsko-traktorski narod i natjerali svijet da vas bombarduje. Stoga... ", napisao je poznati bh. novinar Dragan Bursać.

"Odvratan čovek, a još odurnije namere", napisala je Vesna Pešić, bivša visoka funkcionerka Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije, nekada predsjednica Građanskog saveza i jedna od osnivačica Helsinškog komiteta u Srbiji.

Dopisnik Federalne televizije iz Beograd Dejan Kožul na svoj način je prokomentirao izjavu Vulina.

"Ako je Srbija k... od ofce, srpski svet je, šta?", upitao je Kožul.

"Dok se obijaju stanovi opozicionih političara, evo čime se bavi ministar... Priča o srpskom svetu, a ni građanima Srbije ne može da obezbedi sigurnost", upozorio je Srđan Đurić, pisac.

"Neka neko informiše ovog idiota klasičnog kako se svaki put završi pokušaj ujedinjenja srpskog sveta. Neće više niko krv prolivati zbog vaših idiotskih ideja, ološi", napisala je jedna od posjetiteljica Twittera, dok je drugi posjetitelj predložio da se svi Vulini s naših prostora okupe na jedno mjesto. 


Režim koji želi rat



'Vučićev jurišnik' obrušava se na sve i svakoga, a među najdražom metama su mu predsjednik SDA Bakir Izetbegović, te član Predsjedništva BiH Željko Komšić.  Brine ga više šta se događa u državi Bosni i Hercegovini i direktno se miješa svojim izjavama u unutrašnja pitanja naše zemlje. Vučić bi, ako zaista želi dobrosusjedske odnose sa državom Bosnom i Hercegovinom, napokon treba prestati da huška svoju marionetu da vrijeđa, ponižava i “udara” po šefovima naše države i po bh. političarima, piše Faktor.

Ko je čovjek koji je u Srbiji u kontinuitetu već godinama zadužen za svakojake političke incidente, a van granica svoje zemlje postao je poznat kao “Vučićev jastreb”, “Vučećev cirkusant”, “Vučićev klaun”, “Vučićev šešelj” zadužen da beskonačno govori o temama koje njegov šef, predsjednik Srbije (mudro) ne želi da izgovara javno?

On je Aleksandar Vulin. Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije, u prošlom mandatu Vlade ove države bio je ministar odbrane, iako uopće nije služio vojni rok te je zbog toga bio premdetom ismijavanja u srbijanskoj javnosti.

Vučić po dugodišnje isprobanom receptu, koji nekad pali, a nekad ne, pojavljuje se da “posušuje” ono što njegov klaun javno izgovori. Primjera radi, kad Vulin krene u napad na BiH, onda se šef sutradan oglasi kao mirotvorac, praveći se da sve što “mali” izgovori je nebitno.

A da li je zaista nebitno, ako to izgovara osoba koja obavlja veoma značajne funkcije? Naravno da nije. Jer sve što izgovori Vulin u javnosti, nije njegov lični stav niti priča o kojoj je u kućnom ambijentu raspredao sa suprugom, već zvanični stav i Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića.

Prije nekoliko dana, u intervjuu za Face TV, Vučić je odbacio tezu da je Vulin njegov učenik, već istakao da su oni vršnjaci. Elem, Vulin ispada, misli svojom glavom. No, stvarnost je drugačija. Vulin ima svoje mišljenje, ali se ne slaže s njim, već naravno sa šefovim.

Aleksandar Vulin rođen je u Novom Sadu 1972. godine

Prema pisanju medija, još kao srednjoškolac osjetio je neopisivu ljubav prema vlasti pa je krenuo na mitinge koje je Slobodan Milošević organizirao protiv svojih protivnika u sklopu tzv. jogurt revolucije. Iako je jogurt revolucija bila jedina u kojoj je učestvovao, uspio je postati generalni sekretar Komunističke partije. Ali ne one prave, Titove.

Krenuo je on tada u Savez komunista, ali su ga “drugovi” upozorili da bi mu bilo pametnije da ode u SK-Pokret za Jugoslaviju. To je bila stranka koju su stari generali JNA osnovali neposredno prije rasula vojske i države, pa je Vulin tamo munjevito napredovao doguravši do Titove funkcije. Usput je završio i pravo.

Vulin je bestidni dripac. Najjači je rektalni alpinista u Vučićevu okruženju, gdje je konkurencija sličnih tipova neobično jaka, loži ga, manipulira i laska mu bestidno. Cijelo vrijeme naziva ga “vrhovnim komandantom”, mada takva funkcija ne postoji ni u ustavu ni u zakonima. Izigravao je “pankera”, bio u JUL-u, blizak Miri Marković, ali onda se odmaknuo. Cijelo vrijeme priča o državnom udaru od kojega on, eto, spašava Srbiju – kazao je o njemu jedne prilike Miloš Vasić, ugledni novinar Vremena zamoljen da skicira fotorobot ovog čovjeka.

U sjeni Miloševićeve žene, Mire Marković Vulin je napredovao munjevito. A isto to radi i sada u Vučićevoj sjeni. Ne bira pozicije, već ih uzima po principu daj šta daš. Bio je novinar, direktor Kancelarije za Kosovo, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, ministar obrane, a sada je ministar unutrašnjih poslova.

Šta ustvari radi Vulin? Igra ulogu Vučićevog Šešelja, baš kao što je nekada njegov šef bio glasnogovornik osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, poručujići svima da uvijek postoje gori od gorih. Albance na Kosovu uvijek naziva pežorativno “Šiptari”, svako malo dijeli lekcije Bosni i Hercegovini, a otrovne strelice ispaljuje i prema Hrvatskoj. Vulinova retorika je ona iz 90-tih, i nikada se nije od nje odmakao, niti će.

Bio je i ostao politički satelit svih projekata Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, a “karadžićevski” rječnik mu je najmiliji u komunikaciji.

Predsjednik je minorne stranke Pokret socijalista, koja je u koaliciji sa Vučićevim Naprednjacima. Naravno da Vučić itekako umije da odgovori svima, ali zašto bi se zamjerao, kada ima svog Vulina. On će se izlanuti, a onda će uletjeri kandidat za Nobelovu nagradu za mir u liku i djelu Aleksandra Vučića i sve to lijepo posušiti svojom slatkorječivošću.

Malo bi se Vulin zaigrao rata.

Prisjetimo se nekih Vulinovih izjava, nakon kojih se Vučić oglašavao pomirljivim tonovima
.


– Teško je objasniti zašto je razbijena SFRJ, a nije razbijena BiH, a još teže da Šiptari mogu da pokušaju da dobiju državu na Kosovu, a Srbi ne mogu u BiH… Sve što se dopusti Šiptarima, morat će se dopustiti i Srbima. Ako ministrica vanjskih poslova BiH ne priznaje dejtonsko uređenje svoje države, zašto bi Srbi priznavali BiH.

Nije mi jasno zašto su granice država na Balkanu nepromjenljive i zašto srpsko nacionalno pitanje ne bi konačno riješilo tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi. Srbi treba da imaju jedinstvenu državu.

Što bude više Bakira, to će biti manje BiH. Kada Srbe sljedeći put budu pitali zašto ne žele da žive u unitarnoj BiH uređenoj kao nasljedni begovat Izetbegovića, bit će dovoljno da se pročitaju Bakirovi izljevi mržnje, kada se iskompleksirani i neostvareni Alijin sin poželi poslušne raje i danka u krvi. Teorije o dobrim i lošim narodima na Balkanu su izgovarali Hitlerovi gaulajteri, pa zato nije ni čudo što Bakir Izetbegović, unuk vojnika SS Handžar divizije i ne zna ništa drugo da misli i kaže – naveo je Vulin.

Kako govoriti o stabilnosti zemlje u kojoj Željko Komšić i Šefik Džaferović krše Ustav i bez volje Srba govore da je Kosovo faktički država. Ili gdje SDA u svoj kongresni dokument uvodi obavezu uništenja Republike Srpske, ustavne kategorije u BiH.

Glasanjem za prijedlog po kome bi trebalo da BiH prizna lažnu državu Kosovo, bošnjački član Predsjedništva Džaferović i bošnjačkim glasovima izabrani član hrvatskog naroda, Komšić, pokazali su koliko ih ne zanima šta misle i osjećaju Srbi u BiH, ali i da žele da Srbija bude raskomadana. Pitam predsjednika Vučića dokle će zalagati svoj autoritet da sačuva cjelovitu BiH koja ne želi cjelovitu Srbiju. Predsjedniče, ako ne poštuju cjelovitu Srbiju i ne žele Republiku Srpsku, dokle ćemo mi morati da čuvamo cjelovitu BiH? Predsjedniče, oprostili ste im što su pokušali da vas ubiju u Srebrenici, nemojte im oprostiti što pokušavaju da ubiju i Srbiju. Ako su u BiH za nezavisno “Kosovo” ja sam za nezavisnu Republiku Srpsku”.

Srbija je čuvar Dejtonskog sporazuma. Predsjednik Aleksandar Vučić uvijek može da iznese stav o svemu što krši Dejton ili što destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, a to je posljedica odluke Ustavnog suda BiH o državnom poljoprivrednom zemljištu. Predsjednik Srbije je jedini lider na Balkanu koji vodi samostalnu politiku i jedini koji vodi politiku čuvanja mira. Sljedeći put prije no što Komšić i pomisli da izgovori Vučićevo ime, neka najprije spremi odgovor u kojem se kaže ko je pokušao da ubije Vučića u Srebrenici i koja su imena nalogodavca i izvršioca pokušaja ubistva Aleksandra Vučića. Dok to ne izgovori, slobodno može da ušuti.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana