6.5.2021. 11:37
Pitali smo sarajevskog anesteziologa smije li odbiti korištenje neispravnih uređaja: Mi smo astronauti u medicini i mnogi ne razumiju naše liječenje
Trinaest anesteziologa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu napustilo je ovo zdravstvenu ustanovu, potvrdio je to na jučerašnjojj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ministar zdravstva Haris Vranić.

"Nažalost ili na njihovu radost, jutros sam čuo, provjerena je informacija da je 13 anesteziologa dalo otkaze u KCUS-u, naveo je Vranić.


Ova informacija podigla je veliku prašinu u javnosti. Razloge za njihov potez teško je pronaći. U saopćenju za medije koje je stiglo iz ove ustanove, navode da je u pitanju politička igranka, te da je sve bilo unaprijed isplanirano.

Danas smo se odlučili malo detaljnije upoznati sa profesijom anesteziologa, pa smo kontktirali anesteziologinju Opće bolnice u Sarajevu, Lejlu Aganović.

"Nekada ranije sam već rekla da su anesteziolozi astronauti u medicini.  Nekada se interna medicina smatrala kraljicom medicine, sada je to anestezija i intenzivna terapija. Mnogi ne razumiju liječenje u odjelu anesteziologa, ali to ne razumiju ni neke naše kolege. Naš rad nije samo anestezija u operacionoj sali, naš rad jeste na odjelu intenzivne terapije sa kritično oboljelim pacijentima. Naš zadatak je da prepoznamo stanje kritično oboljelih pacijenata i da ih liječimo. Zaista naše pacijente ne gledamo po organskim sistemima, niti kao organ pojedinačno, već u cjelini. Gledamo ga holistički, gledamo ga kao čovjeka, jer mi pred sobom imamo čovjeka kojeg moramo da izliječimo," kazala je za naš portal Lejla Aganović.

Našu sagovornicu upitali smo kakve ovlasti ima jedan anesteziolog u hipotetičkoj situaciji, kada mu se na korištenje da određen uređaj, ali on u međuvremenu ustanovi da on nije ispravan ili ne zadovoljava sve propise? Ima li pravo da odbije koristiti takav uređaj?

"Da, ima pravo da odbije korištenje za ono što misli da nije ispravno za korištenje. Zahvaljujući našem menadžemntu, mi se nismo nalazili u takvim situacijama. Ne mogu odogovorit na to pitanje u tuđe ime", izjavila je Aganović.


Novinar: Admir Oručević



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana