17.6.2021. 9:40
Kad hoće, tada je nazaustavljiv: Islam mi je sve. Natjerao me da se promijenim, da shvatim stvari u životu i pronađem unutrašnji mir
Kreativan, snažan, moćan, upravo bi se ovim riječima mogla najbolje opisati partija Paula Pogbe protiv Njemačke, nakon koje je Francuska najvila pohod na titulu prvaka Evrope.

Njemački mediji kritički su nastrojeni prema igri svoje reprezentacije, a Kicker donosi komentar Christopha Kramera, igrača Borussije Mönchengladbach, bivšeg svjetskog prvaka i čovjeka koji je započeo finale protiv Argentine 2014. godine. On je bio jako impresioniran partijom Paula Pogbe.

"Zaista se pitam i često ne razumijem što Pogba radi u Manchester Unitedu. Jer način na koji je igrao, nemam riječi. Izgledali smo kao djeca pored njega", započeo je Kramer pohvale na ZDF-u pa dodao: "Kada je pravi i kada se dobro osjeća, uvredljivo je koliko je dobar. Često gledam Manchester United i nije mi jasno gdje je ovaj igrač. Kada usporedim kako igra u klubu i kako je odigrao danas... Jednostavno, bio je svjetska klasa danas. Ako bude igrao s ovakvim entuzijazmom, onda će biti glavni francuski adut."

I zaista njemački veznjaci ispadali su smiješni, a najdeblji kraj u duelima se Pogbom izvlačio je jedan od najboljih veznih igrača današnjice, prvotimac Real Madrida, Toni Kros. Zaista je bilo žalosno gledati kako se Kros u nekoliko navrata odbija od Pogbu. Stiče se dojam, da kad mu se igra, tad je i najbolji na svijetu na svojoj poziciji.

Svima je jasno da su Pogba u reprezentaciji Francuske i Pogba u Manchester Unitedu dva različita igrača. Vjerovatno bi trebala mnogo dublja analiza da se ustanovi zbog čega on ne pruža tako dobre partije u jednom od najvećih klubova na svijetu.

Svoj puni potencijal Pogba je pokazivao tokom igranja u Juventusu, teško je nabrojati sve titule koje je uspio osvojiti u torinskom klubu, čime se ne može pohvaliti u Manchesteru, sa kojim je 2017. gošao do jedine značajnije titule, a riječ je o osvajanju Evropa lige.

Možda se razlozi njegove nešto lošije forme u engleskom timu mogu potražiti u njegovom neslaganju sa portugalskim stručnjakom Joseom Mourinhom, koji je bio na kormilu kluba kada se Pogba u tada rekordnom transferu vratio iz Juventusa u Manchester. Epilog konstantnih medijskih prepucavanja između Josea i Pogbe bio je odlazak 'Specialnog'.

"Imao sam odličan odnos s Mourinhom i to svi već znaju. Međutim, narednog dana nisam znao šta se dešava jer me ignorisao. To je čudna stvar o Mourinhu i ne mogu da vam objasnim jer ni sam ne znam odgovor na to zbog čega me odjednom ignorisao i izbacio iz ekipe",rekao je u jednom intervju Pogba.

Moruinhov odlazak sa klupe Pogba je proslavio na sva zvona, ali nažalost ni to nije utjecalo na poboljšanje njegovih igara. Bila je tu i tamo po neka dobra partija, ali konstanta u njegovoj dobroj igri je do sada izostajala.


Početak karijere

Paul Pogba je rođen 1993. godine u predgrađu Pariza Lanji-sur-Marne. Njegov otac se zove Fassou Antoine Pogba, a majka Yeo Moriba Pogba. Pre Paulovog rođenja živjeli su u Konakriju u Gvineji. Zbog siromaštva su se preselili u Francusku, poput mnogih afričkih porodica koji su tokom migrantske krize 90-ih godina došli u Evropu. Njegova braća Florentin  i Mathias Pogba ostali su u Gvineji nekoliko godina, ali su se na kraju pridržili porodici u Francuskoj. U školi su sva trojica zavoljeli fudbal, a majka ih je podržala u namjeri da postanu profesionalni igrači. Paul se sa šest godina pridružio klubu US Rojsi-en-Brie koji je bio nekoliko kilometara udaljen od njihovog doma. Sedam godina u klubu pomogli su mu da pređe u U-13 tim tim Le Havrea, u kojem su ga kasnije primijetili mnogi veliki klubovi, poput Manchester Uniteda, kojem se pridružio 2009. godine.


Duhovni život

Nakon nešto težeg perioda u životu, Paul je 2019. godine odlučio istražiti islam te se poput mnogih svojih kolega okrenuo vjeri.

Pogba drži da mu je ta odluka pomogla da postane bolja osoba. 

"Islam mi je sve. To me čini zahvalnim za sve. Natjeralo me da se promijenim, da shvatim stvari u životu. Pretpostavljam da sam možda zbog toga pronašao unutarnji mir. To je dobra promjena u mom životu, jer nisam odgajan kao musliman, uprkos tome što je moja majka muslimanka. Jednostavno sam tako odrastao, poštujući sve", rekao je Pogba tokom gostovanja u podcastu LifeTimes britanskih novina The Times. 

"Islam nije ono što svi vide - terorizam... Što čujemo u medijima nešto je drukčije. Islam je nešto prelijepo. Kada ga upoznate, otkrijete da se svako može osjećati povezanim s islamom.
, rekao je Pogba.

Koliko je promijenio svoja uvjerenja, govori najbolje situacija poslije utakmice sa Njemačkom, kada je na press konferenciji odlučio 'kopirati Cristiana Ronalda, koji je dan ranije sklonio flaše Coca Cole ispred mikrofona. Pogba je uradio nešto slično,  s tim da je on sklonio bocu Hainekena, koji je uz Coca-colu jedan od glavnih sponzora Evropskog prvenstva u fudbalu.


Ljubav i boja kose

Tokom svoje karijere Pogba je osim kvaliteta na terenu bio prepoznatljiv po čestim promjenama boje svoje kose. Tako smo ga u samo nekoliko dana, mogli vidjeti sa različitim frizurama, koje su uglavnom bile različitih boja.

Kada je riječ o njegovom ljubavnom životu, dobro je poznato da je Paul u prošlosti mijenjao svoje djevojke često kao i svoju frizuru. Posebno u medijima upečatljiva ostala je njegova veza sa afričkim modelom Denciom. Njihova veza izazivala je mnogo pažnje tabloidnih listova širom svijeta. I danas se priča o događaju u hotelu „Lowry“ kada su se gosti žalili na njih zbog „veoma glasnog seksa“. Pogbin agent je demantovao ovu informaciju. Trenutno zvijezda Manchester Uniteda hoda s Marijom Zulay Salaues, bolivijskom manekenkom. Njih su dvoje prvi put primijećeni u Los Angelesu 2017. godine, a Pogba je u to vrijeme bio u SAD-u na Međunarodnom kupu prvaka (ICC) s Manchester Unitedom.

 

(Admir Oručević)












NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana