11.8.2021. 13:28
Šta mislite o quadovima, sve ih više ima na ulicama Sarajeva: Evo koja pravila se moraju ispuniti kako biste mogli sjesti na quad
Nikolina Mektić (24) iz Teslića poginula je, a njen momak Luka Klječanin (23) zadobio je povrede kada su pali sa quada u šumi Miljkovača u Buletićima kod Teslića.

Luka je vozio quad, dok je Nikolina bila suvozač, prenijeli su bh. mediji.

Obavljenim uviđajem utvrđeno je da je na šumskom putu došlo do slijetanja navedenog vozila u usjek korita rijeke Miljkovača usljed čega je došlo do prevrtanja vozila te pada sa vozila vozača i putnika, naveli su iz policije. Razlozi koji su doveli do velike tragedije, nisu još uvijek poznati javnosti.

Koliko ste upoznati sa pravilima koja se moraju ispuniti da bi uopće mogli koristiti quad kao prevozno sredstvo?

O ovoj temi razgovarali smo sa Dejanom Ždralom, vlasnikom agencije 'Sarajevo rent a quad'.

"Zakon ne ograničava vožnju quadova po određenim rutama, osim ako nije u pitnju nečija privatna zemlja. Kada je riječ o planinskim predjelima, zabranjeno je vozati quad po mjestima na kojima nije moguće ni hodanje, također po ski stazama. Što se tiče saobraćajnica, dozvoljena je vožnja po saobraćajnim putevima, naravno ukoliko su quadovi registrovani, kao što je slučaj u našoj agenciji", govori nam Ždrale.

Za vožnju quadom potrebno je da imate položen vozački ispit B kategorije.

"Sve zavisi od quadova i njihove homologacije. Postoje  veći i manji quadovi, ali za 90 posto njih potreban je samo položen vozački ispit B kategorije. Oni koji liče na traktore, tj. na neku radnu mašinu, zahtjevaju ipak položenu neku drugu kategoriju", priča Ždrale.

S obzirom da je u BiH sve veći broj agencija koje se bave iznajmljivanjem quadova, zanimalo nas je na šta se najviše obraća pažnja prilikom samog iznajmljivanja i ko snosi odgovornost ukoliko u najgorem slućaju dođe do nesreće prilikom vožnje iznajmljenog quada.

"Naša agencija ne iznajmljuje quadove maloljetnim osobama, kao ni osobama koje nemaaju položen vozački ispit. Ukoliko u najgorem slučaju dođe do nesreće, odgovornost snosi osoba koja je koristila quad, a da pri tome ima položen vozački ispit. To vam je isto da sad vi svoj automobil posudite nekome ko ima položen vozački ispit i taj neko izazove saobraćajnu nesreću", rekao nam je Ždrale za kraj razgovora.


Novinar: Admir Oručević

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana