22.8.2021. 16:55
"Pravi šerijat sasvim drugačije tretira žene. Oni su svi naoružani, svaki porodični sukob rješavaju oružjem. Zemlja im je bogata makom, od kojeg se pravi heroin"
Od kada su međunarodne snage predvođene Sjedinjenim Državama počele povlačenje iz Afganistana, talibani su iznenađujućom brzinom osvojili najveći dio države i 15. avgusta ušli u glavni grad Kabul.

Talibani imaju približno 80.000 boraca u poređenju sa nominalnih više od 300.000 vojnika koji su bili u službi afganistanske vlade, ipak, afganistanski vojni komandanti predavali su se bez borbe.

Kako su talibani osvajali grad za gradom i uspostavljali kontrolu nad afganistanskim provincijama ispostavilo se da brojnija i bolje opremljena afganistanska vojska nije mogla da im se suprotstavi oslabljena sistemskim propustima, politikom, korupcijom i nedostatkom motivacije i vojnog morala.

O svemu sto se izdešavalo u afganistanu posljednjih dana razgovarali smo sa vojno-političkim analitičarom Nevenom Kazazovićem.


U priloženom videu pogledajte šta je rekao za naš portal.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana