31.8.2021. 10:35
Ostavio ženu koja je prešla na islam zbog njega: Priča za filmska platna, pobjegao od nasilja i droge, a sad zarađuje 186.000 eura sedmično
Jedan od najzaslužnijih za uspjeh Manchester Cityja prošle sezone, u kojoj je Guardiolin tim došao to titule prvaka Engleske bio je fantastični Riyad Mahrez. Iako je sjajan bio i Ligi prvaka, nije se uspio okititi i titulom prvaka Evrope, jer je Chelsea u velikom finalu bio uspješniji.

O životnoj priči Ryada  AMhreza kažu da bi se mogao snimiti film.  Rođen u Sarcellesiu, gradu poznatom po nezapolesnosti, nasilju i trgovini drogom. Njegov otac je Alžirac, a majka ima i marokanske krvi. Nogomet je zavolio od malih nogu, a u mlađim je uzrastima igrao za jednog niželigaša iz Sarcellesiea. Treneri su mu kroz gotovo čitavu karijeru zbog njegove tada fizičke građe govorili kako neće nikada uspjeti u nogometu, ali on im je u konačnici svima pokazao da su bili u krivu.

Bez oca je ostao sa 15 godina i bio je to jak udarac, koji ga je na iznenađenje svih učinio još jačim.

Mislim da sam se tada uozbiljio, stvari su krenule prama naprijed, vjerojatno sam želio napraviti puno više - rekao je Mahrez pa otkrio kako je u jednom trenutku dobio priliku zaigrati za Quimpier, klub koji se tada takmičio u sedmom rangu francuskog nogometa.

- Sjećam se tog dana, karta za voz je koštala 160 eura, bili su teški dani, ali obećao sam majci da ću uspjeti i to sam na kraju i učinio, rekao je Mahrez.


Karijera

Nakon što je prošao posudbu u Quimpieru stigle su ponude Marseillea i PSG-a, ali ih je Mahrez sve odbio i otišao u redove Le Havrea u drugu francusku ligu. Tamo je u 60 utakmica postigao šest pogodaka, a potom je uslijedio transfer na Otok. Za Leicester je odigrao dvije sjajne sezone u kojima je uspio osvojiti i Premier ligu, a potom je 2018. uslijedio transfer u Manchester City za 60 miliona funti. Kada je u pitanju reprezentacija Alžira, Mahrez je debitovao u susretu protiv Armenije. Tada je na klupi Alžira sjedio legendarni Vahid Halilhodžić koji je bio konstantno kritikovan što daje priliku Mahrezu, neki su tamošnji mediji tvrdili kako mu je Mahrez čak davao i novac samo kako bi bio dio na terenu, ali sve se to na kraju  pokazalo netačnim. Osim naslova prvaka sa Leiceterom, Mahrez je u dosadašnjoj karijeri osvojio titulu prvaka sa Manchester Cityjem, tri Liga kupa, te po jedan Super kup i FA kup. Sa Alžirom je osvojio Afrički Kup Nacija.





Međutim za razliku od nogometnog, na ljubavnom terenu Mahrezu u proteklom periodu nisu baš cvjetale ruže.

U intervju za britanski tabloid The Sun, njegova bivša supruga, manekenka i pjevačica Rita Johal, ispričala je kako joj je Mahrez okrenuo leđa, kao i porodici, kada je potpisao basnoslovni ugovor s Građanima vrijedan više od 186.000 eura sedmično. Kako je istakla, prestao je biti otac kakav je bio dok je igrao za Leicester City i odlazak na Etihad ga je potpuno promijenio i uništio im je život.

"Ne mogu komentarisati tuđe živote, ali preseljenje tamo promijenilo je mog muža. Kaneova supruga je vjerovatno imala sreće i izbjegla je slične probleme. Drugi bi trebali biti oprezni", kazala je Johal komentarišući situaciju napadača Tottenhama Harryja Kanea koji je također bio blizu odlaska u City, ali transfer se na kraju nije realizovao.

Mahrez i Rita Johal slave titulu Premiershipa koju je Alžirac osvojio s Leicester Cityjem (Foto: Instagram)

"Riyadu je slava udarila u glavu. Promijenio se kad je otišao u Manchester City. No, karijera nogometaša je kratkog vijeka. Moraju ostati dostojanstveni i odani svojim voljenima, čak i kada pređu u veći klub, jer kada sve prođe, shvatit će neke stvari", kazala je pjevačica koja je svojevremeno zbog Mahreza prešla na islam.

Kad ga je upoznala, prestala je piti alkohol i odrekla se drugih poroka kako bi imali skladan brak, ali sve se promijenilo nakon njegovog prelaska u Manchester City. "Voljela sam ga, htjela sam da se vjenčamo. Promijenila sam vjeru, prestala sam piti alkohol jer nije pio, cijenila sam njegove vrijednosti i željela skladan porodični život. Htjela sam da budemo jaki i on se osjećao isto."

Veza između njih dvoje započela je 2014. godine kada su se i vjenčali. Zajedno imaju dvije kćerkice, ali na kraju su se morali razvesti.

"Ljubazni, skromni i brižni Riyad je nestao. Prestao je pitati kako je prošao moj dan i šta ću raditi, mislim da sam postala dosadna žena koja je ostajala kod kuće, a on je imao blistav način života daleko od mene. Počeo me ignorisati ”, kaže Rita. Nakon toga je razgovarala s njim i zatražila objašnjenje, ali njegovi izgovori uvijek su bili pritisak i stres koji je uzrokovao vrhunski nogomet.

Godine 2019. Mahrez je napustio porodičnu kuću i počeo je živjeti u hotelu, zbog čega je Rita na društvenim mrežama bila optužena da ga je prevarila. Nedugo zatim su se razveli, a Mahrez je prije nekoliko mjeseci zaprosio svoju novu djevojku Taylor Ward (23), a za tu priliku naručio je posebno izrađen dijamantni prsten vrijedan oko 470.000 eura.


Da nije fudbaler bio bi pizza majstor

Jedan od hobija izvan nogometnih tereta je umijeće za tijestom, a dobro je poznato da Maharez obožava praviti pizzu sa prijateljima. Njegovi prijatelji vole reći, da se nisu isplatila sva njegova ulaganja u fudbal, vjerovatno bi umjesto vrhunskog fudbalera, bio vrhunski pizza majstor.





(Admir Oručević)



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana