21.12.2021. 11:25
Džekin restoran je 'mala maca' za Nusreta: Ako vam prahne 'zlatna baklava' pripremite 115 KM, dok jedan Red Bull košta nevjerovatnih 25 maraka
Poznati turski kuhar Nusret Gokce, na društvenim mrežama poznatiji kao Salt Bae svakim danom iznova svojim objavama na Instagramu privlači veliku pažnju javnosti.

Milioner koji stoji iza skupog lanca steakhousea Nusr-Et izazvao je brojne kritike nakon što je podijelio video susreta sa svojom majkom.

Print Screen/Salt Bae sa majkom

Ono što je navelo korisnike društvenih mreža na kritiku jeste kako je mogao sebi dozvoliti da majku ne vidi dvije i godine i da pored silnog bogatstva koje ima, njegova majka i dalje živi tako skromno. Salt Bae se ne obazire na kritike, pa tako i ovaj put nije davao objašnjenja svojim fanovima.

Na videu se vidi koliko ga je majka poželjela i koliko je sretna što ga ponovo vidi.

Salt Bae i njegov neobičan stil soljenja mesa bio je viralni hit u januarau 2017. godine. Zahvaljujući videu turski mesar i kuhar postao je planetarno popularan preko noći, a mnoge slavne osobe počele su posjećivati njegove restorane te u znak podrške nositi majice s njegovim likom.

Šta zapravo znate o Salt Baeu?


Nusret Gokče, poznatiji pod nadimkom Salt Bae, rođen je 1983. godine u turskom gradu Erzurumu, u porodici slabijeg materijalnog stanja. A danas je jedna od najvećih džet-set zvijezda zahvaljujući svojoj ekstravagantnoj kuhinji.

Bio je “prisiljen” postati mesar

Zbog nedostatka novca bio je prisiljen napustiti školu te je s 14 godina počeo izučavati mesarski zanat. Između 2007. i 2010. godine volontirao je u raznim restoranima u Argentini i Sjedinjenim Američkim Državama kako bi stekao iskustvo u kuhanju i restoranskom poslu. Navodno ne govori niti jedan strani jezik. Vratio se u Tursku 2010. godine i otvorio svoj prvi restoran. Danas je vlasnik lanca restorana po imenu Nusr-Et koji su otvoreni i u Istanbulu, Miamiju, New Yorku, Dohi, Abu Dhabiju i Dubaiju,a odnedavno i u Londonu.

Njegovi su restorani namijenjeni samo mesoljupcima

U ponudi restorana Nusr-Eta uglavnom se nalazi – meso. Na jelovniku je sve od tatarskog bifteka, preko odrezaka do mesnih okruglica i hamburgera. Kao prilog mesu možete naručiti salatu, pire od krumpira, krokete, luk, špinat ili pečene gljive te se zasladiti tradicionalnim turskim desertom poput baklave.

Izbirljiv je

Gökçe tretira meso s ljubavlju, pa ne čudi što je vrlo izbirljiv kod odabira za svoje restorane. Menadžer njegova restorana otkrio je da je uvijek u potrazi za savršenim komadima te da od dobavljača nekad uzme tek 100 kilograma mesa od ponuđenih 5 tona.

Salt Bae i nije baš omiljen među gastrokritičarima. Nakon otvaranja restorana u New Yorku jelovnik slavnog turskog kuhara nazvan je precijenjenim. Kritičarima su zaključili da su mu hamburgeri prepečeni, a odresci neinspirativni. No isto tako zaključili su da okus hrane pada u drugi plan ako ste dovoljno sretni da vam jelo servira i soli Salt Bae. Unatoč kritičarima, njegov broj obožavatelja neprestano raste, a trenutačno ga na Instagramu prati oko 25 miliona ljudi iz cijelog svijeta.

Radi 18 sati na dan

Salt Bae ima impresivnu radnu etiku. U jednom od rijetkih intervjua priznao je kako radi 18 sati na dan te kako nikad nije uzeo ni dan godišnjeg odmora.

Cijene u njegovim restoranima kreću se od nekoliko desetina pa do nekoliko hiljada  dolara. Svakako najpoznatiji specijalitet Nusr-Et restorana je porcija mesa uvaljeno u 24-karatno zlato i košta 1200 eura. Pravo, jestivo zlato od 24 karata, u ishrani se koristi od srednjeg vijeka i uvek je predstavljalo vid prestižaa i bogatstva. Često se postavlja pitanje: „Da li postoje štetna dejstva zbog unošenja zlata u organizam?“. Doktori na ovakva pitanja odgovaraju da nema. Veruju da unošenje zlata u malim količinama popravlja sistem cirkulacije, imuno sistem pa čak i psihološke poremećaje.


image

Nedavno se na internetu pojavio račun od 37.000 funti, što je oko 86.000 maraka, iz novog, londonskog restorana  turskog chefa Salt Baea.

Kupci su prethodno izrazili svoje zgražanje zbog cijene od 44 funte za četiri Red Bulla. Hrana je još skuplja.

Kod njega su do sada jele mnoge poznate ličnosti, a nije tajna da je Salt Bae veliki prijatelj sa Miralemom Pjanićem, koji često posjećuje ovaj restoran u Istanbulu. I Edin Džeko imao priliku večerati kod Nusreta, a ako ćemo o cijenama, Džekin restoran u Dubrovniku još uvijek ne može parirati Salt Baeu u tom pogledu.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana