10.1.2022. 13:25
Nakon 'protjeranog svinjskog mesa iz Sarajeva', upitali smo Vlaisavljević kako gleda na fašistička ponašanja povodom neustavnog dana RS-a
U manjem bh. enitetu jučer se na Trgu Krajine u Banjoj Luci slavio neustavni dan RS. Tom prilikom je upriličen svečani defile, a kroz okupljene su prošli počasni vod i veterani RS, te pripadnici specijalnih jedinica.

Uoči obilježavanja neustavnog praznika RS-a, danima su trajale provokacije i nacionalistička orgijanja u bh. gradovima sa Bošnjačkim stanovništvom u manjini. Situacija je eskalirala u Foči, Prijedoru, Janji, Brčkom... gdje su grupe nacionalista pjevale fašističke pjesme i veličale ratne zločince pod krinkom lažnog patriotizma. Jučer je u sarajevskom naselju Dobrinja 4 i iznad prostorija BhMaca, zabilježeno je isticanje simbola i zastava drugih država, tačnije Srbije..

Danas smo o ovoj temi i svemu što se dešavalo prije i tokom obilježavanja neustavnog dana RS-a, razgovarali sa doktorom Draganom Stevanovićem.

"Kao što sam se oglasio na laži o 'protjerivanju Deda Mraza i nedostatku svinjskog mesa' u Sarajevu proteklih dana, već sam osudio i ova fašistička ponašanja. Ni građani Sarajeva nisu imuni na ispade, ali ne takvog karaktera, kao što je to bio slučaj ovih dana u manjim sredinama. Od poštenih intelektualaca očekujem istu ovakvu reakciju za sve događaje, a  ne samo za jednu sredinu. Ako vi svoju intelektualnu oštricu uperujete prema samo jednom gradu, onda nešto sa vašom objektivnošću nije uredu", rekao je doktor Stevanović aludirajući na riječi politologinje Sanje Vlaisavljević, koja je svojim izjavama o protjerivanju Deda mraza i svinjskog mesa iz Sarajeva, proteklih dana privukla pažnu javnosti.

Stevanović nam je kraju svoje izjave, sugerisao da isto pitanje postavimo upravo Vlaisavljević, kako bi čuli i njeno mišljenje, što smo i učinili.

Vlaisavljević smo upitali kako gleda i da li osuđuje fašistička ponašanja  u nekoliko bh. gradova?

"Pa to je jasno kao dan! Ovo je najgore lice nacionalizma, koje smo dobro iskusili pred rat i pogotovu u ratu. Ako se ovakve pojave oštro ne sankcioniraju onda vlasti Republike Srpske stoje iza novog vala etničkog čišćenja u ratu. Svojim nereagiranjem bi vlasti i zvaničnici RS-a otvoreno potvrdili da je slavljenje Republike slavljenje ratnih zločinaca, prije svih Ratka Mladića. Sada se kao i toliko puta ranije potvrđuje da poštivanje slobode jednog naroda podliježe istim principima kao i poštivanje slobode pojedinca, jer njegova sloboda mora imati granicu u slobodi drugoga. Sam pojam republike, iza kojeg stoji čitava moderna tradicija političkog života Europe, podrazumijeva zajednicu građana čiji status nipošto ne može biti određen njihovim etničkim i rasnim porijeklom. Ne moći jamčiti mir i sigurnost, da ne govorimo o socijalnim pravima, manjinama i pojedincima znači vanredno-divlje stanje u kojem su otvoreni koncentracijskih logori i prije nego što su ograđeni žicom. S prvom žrtvom koja padne u ovakvim incidentima može početi ratni sukob u kojem će upravo manjine u svakoj većinskoj sredini postati mete krvavog obračuna. Riječju, ništa nam se strašnije od ovakvih incidenata u doba krhkog mira nije moglo desiti. Svatko od nas danas treba javno govoriti upravo iz pozicije Bošnjaka u Gacku, Foči, Prijedoru, Brčkom i Janji, ali samo u ime vrijednosti jednakopravnosti naroda i građanskih prava, a ne nekog kontra-nacionalizma. Položaj manjina u suvremenoj Bosni i Hercegovini, a to može biti čitav jedan narod, ne može biti riješeno jednostavnim proglasom ili pravnom odredbom: svi su jednaki!; nego upornom i principijelnom borbom protiv šovinizma i rasizma onih koji se u komforu svoje većinske zajednice brutalno obračunavaju s onima koje vide kao uljeze i petokolonaše", kazala je Vlaisavljević za naš portal.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana