11.4.2021. 17:30
Pitali smo Kapidžića da li su mediji krivi što su izvještavali o aferama: Jesu, debelo su krivi zbog načina na koji izvještavaju
Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Faruk Kapidžić, posvetio je jučerašnji status na svom Facebook profilu novinarima.

On novinare krivi za "neobjektivnost" i napade na, kako kaže, koaliciju na federalnom i državnom nivou.

Status Kapidžića prenosimo u cjelini:

"Vlast na lokalnom i kantonalnom nivou drži jedna koaliciona strana a na federalnom i državnom druga isto koaliciona strana. Velika većina svih medija kritikuje i napada samo drugu stranu. Ta velika većina medija je zauzela poziciju i čvrsto je drži. Pri tome tvrde da su objektivni. Istovremeno velika većina političara, jeftinih intelektualaca 'eksperata' i 'neovisnih' analitičara, su samo obični instrument u rukama novinara za sprovođenje nečijih zacrtanih ciljeva. Istinom su se ti isti novinari davno prestali baviti. Lažima uporno i sistematski grade zadatu 'istinu'. Preuzeli su ulogu tužioca, branioca, porote i sudije. Po direktivi prvo osude pa poslije mjesecima dokazuju. Obično nikada ništa ne dokažu, a za to ne podnose nikakvu odgovornost. Institucije države im služe samo da njihovu presudu provuku kroz zvanične papire. Ako slučajno pojedinci iz institucija to ne urade, onda oni dolaze na medijsku optuženičku klupu. I ako te iste novinare slučajno neko za nešto pita za sve imaju odgovor. Izuzev na jedno jedino pitanje čiji odgovor ruši sve postulate novinarstva: Ko vas plaća? Po svemu sudeći, neovisnost institucija sudske, zakonodavne i izvršne vlasti ćemo imati tačno onoliko koliko to isto budemo imali kod novinara i medija!", napisao je Kapidžić u jučerašnjem Facebook statusu. 

Predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH smo danas kontaktirali kako bismo ga pitali da li su mediji krivi samo jer su izvještavali javnost o aferama koje su potresale Bosnu i Hercegovinu u proteklih godinu dana, ali i o izvještavanju o nenabavci vakcina.

"Na način kako izvještavaju debelo su krivi, onako se ne radi. Onako mediji ne rade i ne smiju da rade i da Regulatorna agencija za komunikacije radi svoj posao mnogi mediji bi bili sankcionisani", kazao je Kapidžić.

Dodao je da se kroz medije vrši pritisak na rad sudstva i tužilaštva. 

"Organi sudstva i tužilaštva i bilo koji drugi organi ne mogu da rade neutralno kada se napravi pritisak javnosti da su izloženi užasnom linču. Dakle, to je dovođenje institucija države do gotovog čina i onda oni ne mogu biti neutralni. Kolko god to izgledalo čudno oni ne mogu biti neutralni", zaključio je Kapidžić u današnjem razgovoru za Source.ba portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana