7.7.2021. 11:13
"Moj muž bi razbijao po kući, tukao mene i djecu, a nož je uvijek bio prisutan. On je alkoholičar i sve što zaradi popije"
Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.

U BiH djeluje ukupno osam sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa smještajnim kapacitetima od ukupno 181 kreveta.

Na području entiteta, Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), trenutno postoji pet sigurnih kuća koje djeluju u okviru nevladinih organizacija sa ukupno 126 kreveta, dok u Republici Srpskoj (RS) djeluju tri sigurne kuće, koje raspolažu sa 55 mjesta.

Pandemija i nasilje u porodici

"Tokom 2020. godine u Sigurnu kuću je smješteno 90 žrtava nasilja u porodici. Od početka 2021. godine do danas smještene su 53 žrtve nasilja u porodici. Sigurna kuća je u jednom periodu bila prinuđena da zatvori svoja vrata za nove korisnice, zbog nedostatka izolatorija, kako bi se sačuvalo zdravlje korisnica koje su u tom periodu boravile u Sigurnoj kući. Međutim, uspostavljene su dvije prostorije za izolaciju, nakon čega je prijem novih korisnica nastavljen regularno", navodi Jasmina Baljić, psihologinja Sigurne kuće Sarajevo za Source.ba portal.

Na pitanje da li je povećan broj prijava u periodu pandemije kaže da podaci SOS telefona pokazuju da je došlo do povećanja broja prijava nasilja. 

"Od početka marta 2020. godine do decembra 2020. godine na SOS telefon smo zaprimili 1163 poziva. Od početka 2021. godine do danas zaprimili smo 545 poziva na SOS telefon. Analiza SOS poziva tokom perioda krize ukazuje na povećan broj novih slučajeva nasilja u porodici", kazala je Baljić.

Ističe da su pomoć putem telefona tražile su žene koje su se po prvi put obraćale za pomoć zbog poremećenih porodičnih odnosa i nasilja koje je uglavnom bilo psihološko i ekonomsko.

"U Sigurnoj kući nam je super, imamo svu podršku, nasilniku se više ne vraćam"

"Svaku noć kad ostane u kafani čekam kad dođe kući kakva će scena biti. Svaki put je druga. Uglavnom, uvijek je tu bio prisutan nož, razbija po kući, tuče mene, djecu", kazala je u ispovijesti za Radio Slobodna Europa (RSE) štićenica Sigurne kuće u Sarajevu.

Ona dodaje kako je s mužem u braku 12 godina, te da je nasilje bilo prisutno od samog početka.

"Moj muž je alkoholičar i sve što zaradi popije. Svih ovih 12 godina živjeli smo od drugog. Dok su moji roditelji bili živi, pomagali su", navodi ona.

Prvi put se javila u sigurnu kuću krajem 2020. godine. Do tada, kaže, nije bila dovoljno informirana o sigurnim kućama.

"Ovdje nam je super. Imamo svu podršku. Podnijela sam zahtjev za razvod braka, jer se nasilniku više ne vraćam".

SOS telefon za pomoć i psihološko savjetovanje ženama žrtvama nasilja otvoren je 24 sata. Nasilje možete prijaviti i anonimno na brojeve 033/222-000 ili na besplatni broj 1265.

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana