8.7.2021. 12:32
"Bolje kupiti ljubavnika nego kupovati djecu, zašto nismo na vrijeme shvatili da postoje djeca koja svoje roditelje doživljavaju kao bankomat?"
Hrvatska književnica, novinarka i blogerka Vedrana Rudan u posljednje vrijeme je izazvala mnogo pažnje, kako nekim izjavama, tako i odlukom da se razvede od muža, te uda za 16 godina mlađeg muškarca.

Popularna književnica i novinarka otkrila je nedavno o čemu je razmišljala noć prije sudbonosnog "da" i ponovo je šokirala javnost.

"Bolji je brak iz interesa nego brak bez interesa. Ja imam pare i želim da živim, on želi pare. I u meni i u njemu gori želja. Može li bolje? Znam, sve ima rok trajanja. Ja ću rok koji mi je preostao pretvoriti u rock and roll", navela je.

Podsjetimo, 71-godišnja Rudan prvo je na svom blogu objavila da se rastala od svog supruga nakon 30 godina braka, a razlog razvoda su različiti interesi, što su shvatili tokom lockdowna, kada su provodili 24 sata zajedno.

Potom je Rudan iznenadila javnost nakon što je obznanila da se udaje za 16 godina mlađeg izabranika. Upoznali su se u trgovini dok je on kupovao ljubičaste cipele, a ona gledala u ljubičastu torbu.

"Vjenčat ćemo se, neka to zaista ostane među nama, u crkvi. Nismo kršteni ni jedno ni drugo, svećenik je rekao, nema veze, platite novo zvono", kazala je Rudan.

Rudan je 22. juna na svojoj službenoj stranici objavila da se udala, a o detaljima s vjenčanja u Opatiji pisala je na svom blogu.

Ko je Vedrana Rudan?

Vedrana Rudan je popularna hrvatska književnica koja je kroz svoju karijeru radila kao novinarka, voditeljica i kolumnistica. U svim svojim redakcijama dobila otkaz zbog radikalnih i nekonvencionalnih stavova. 

Dugi niz godina slovi za jednu od najkontroverznijih ličnosti medijskog prostora. U svojim tekstovima je neizmjerno duhovita, potpuno iskrena i otvorena bez zadrške pri tom ne štedeći nikoga pa je upravo zahvaljujući svom britkom pisanju stekla veliki broj obožavatelja, ali i protivnika. Ona je žestoka aktivistkinja za ljudska prava i beskompromisna u borbi za ženska prava.

 Za samu sebe kaže da se nikad ne osvrće na prošlost niti ima planove za budućnost već živi u sadašnjosti gdje je najsretnija jer su joj se ostvarili svi snovi pa čak i oni koje nije sanjala. Piše cijeli svoj život i pisat će do posljednjeg daha. Autorica je jednog od najčitanijih blogova na hrvatskom jeziku “Kako umrijeti bez stresa” koji je pregledan više od 10 miliona puta. Rođena je 29. oktobra 1949. godine u Opatiji.

Vedrana Rudan je diplomirala 1973. na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, studij hrvatskog i njemačkog jezika.

Od kada je bila nepoznata i javnosti poznata u svom životu radila je mnogobrojne poslove: nosila kovčege, prodavala novine i sladoled, bila učiteljica, prevodilca, turistički vodič, trgovac nekretnina, urednica na radiju, novinarka za više hrvatskih novina i kolumnistica. Na većini svojih poslova u redakcijama gdje je radila je dobila otkaz zbog svojih radikalnih i nekonvencionalnih stavova (kao urednica na Hrvatskom radiju, kolumnistica u Nacionalu, na Novoj TV…) Romane je počela pisati na nagovor svoje prijateljice Nade Gašić kojoj je posvetila svoj prvi roman.

Rudan Vedrana je u periodu od 1999. do 2001. objavila oko 40-ak kolumni pod naslovom “Strah od pletenja” u listu Feral is Splita. U istom periodu objavljene su dvije priče u književnom časopisu “Godine nove” iz Zagreba. Od januara 2003. do septembra 2004. objavila je oko 70-tak kolumni pod naslovom “Zloće i povrće” u sedmičnom listu “Nacional” iz Zagreba.

Vedrana Rudan se kao pisac proslavila 2002. kada je odlučila pisati i izdala svoj prvi roman “Uho, grlo, nož”. Roman je preveden na sedam jezika i prodat u preko 15.000 primjeraka. Drugi roman koji je napisala je “Ljubav na posljednji pogled” (2003.) koji je prodan u 8000 primjeraka i preveden na više jezika. Slijede romani “Ja nevjernica” (2005.), “Crnci u Firenci” (2006.), “Kad je žena kurva/kad je muškarac peder” (2007.), zbirka kolumni “Strah od pletenja” (2009.), “Dabogda te majka rodila” (2010.), “Kosturi okruga Madison” (2012.), “U zemlji krvi i idiota” (2013.), “Amaruši” (2013.), “Zašto psujem” (2015.), te “Muškarac u grlu” (2016.). Roman “Dabogda te majka rodila” je također preveden na više jezika i izdan u Americi, a predstava koja se radila po njemu višestruko je nagrađivana. 

"Tito nije pobio dovoljno idiota"

U intervjuu za srbijanski Kurir je kazala da ne žali za Jugoslavijom jer danas bolje živi nego prije četrdeset godina. Kazala je i da Jugoslaviju nije doživljavala "svojom" te da ju je upoznala tek nakon što su je ubili. Dodala je i da je Jugoslavija bila američki projekt, nekakva tampon-zona između Istoka i Zapada. 

Govorila je i o Titu kojeg, kako je kazala, kriminalci koji vladaju našim prostorima žele pod svaku cijenu svrstati među najgore svjetske zločince, a kao njegovu najveću grešku navela je činjenicu da "nije pobio dovoljno idiota" te dodala "doduše, nikad ne možeš pobiti dovoljno idiota, opraštam mu sve grijehe".

"Postoje djeca koja roditelje doživljavaju kao bankomat, bolje kupiti ljubavnika nego kupovati djecu"

U blogu koji je nedavno objavila opisala je susrete sa svojim sada već bivšim mužem.

Nakon dva, tri pasusa koja je posvetila grudnjacima i napomene da je "novi otišao u Opatiju igrati tenis", Vedrana Rudan piše kako je automobilom "krenula prema kući Bivšeg".

"Stara vila pokraj mora. Oko nje ružmarin, mandarine, naranče, limuni, lavanda. Bivšem su stabla šipaka posebno draga jer ih je zasadila njegova majka. U punom su cvatu. Parkirala sam i osjetila miris prošlosti. Čekao me na terasi. Rekla sam mu da ne želim slušati izvještaj o njegovom zdravstvenom stanju. 'Prije nego dođem popij Helex.' Nervirale bi me znoj i suze. Nešto je progutao. Blistao je onako kako mogu blistati muškarci u šezdesetoj. Mutno. Ja sam nekad ovo voljela? Sjetila sam se svilene kože Novoga i zadrhtala", napisala je književnica.
 
Rudan zatim piše da je sa suprugom razgovarala o njihovoj kćerki, te o raspodjeli imovine.

"Šutjeli smo. Tko je kriv? On? Ja? Da smo davali manje, bi li bilo bolje? Jesmo li davanjem izražavali ljubav ili smo kupovali ljubav? Zašto nismo na vrijeme shvatili da postoje djeca koja svoje roditelje doživljavaju kao bankomat? Ne znam odgovor ni na jedno pitanje". Priču je završila porukom: "Bolje kupiti ljubavnika nego kupovati djecu".

(Ajdin Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana