11.7.2021. 16:06
Otac mu ubijen, čistio toalete, izbačen iz škole, a večeras predvodi Englesku ka prvom naslovu prvaka Evrope
Engleska će večeras na Wembleyu odigrati finale Europskog prvenstva protiv Italije, a jedan od najzaslužnijih za prolazak u finale je Raheem Sterling, koji je tokom cijelog meča pravio velike probleme Dancima, a onda i u produžetku iznudio penal nakon kojeg su Englezi postigli gol i prošli u svoje prvo finale europskih prvenstava.

Razvojni put rođenog Jamajčanina

Raheem Shaquille Sterling je rođen 8. decembra 1994. godine u siromašnoj jamajčanskoj porodici.  Odrastao je u okruženju punom kriminala do pete godine kada su on i njegova majka emigrirali u Europu, tačnije u Englesku. U Engleskoj se njegova majka, koja se nadala da će pronaći više prilika, suočila s finansijskim poteškoćama, ali je ipak uspjela odgojiti mladog Sterlinga.

Sterling se brzo zainteresovao za fudbal u Engleskoj. U školi, Copland Community School, počeo se aktivno zanimati za fudbal. No kako je mladi Sterling napredovao, primio je vijest o očevom ubistvu. Iznenađen tugom i bijesom, mladi Sterling usmjerio je ove silne emocije u svoju igru, a ubrzo se pridružio lokalnom klubu Alpha & Omega, ali je na kraju odabran i počeo trenirati na akademiji Queens Park Rangers.

Transfer u Liverpool

2010. godine Sterlinga je potpisao Liverpool iz Queens Park Rangersa za oko 600 funti. U martu 2012. godine ušao je kao zamjena Liverpoola u EPL utakmici protiv Wigan Athletica. Tako je postao treći najmlađi igrač koji je ikad igrao za Liverpool. U kvalifikacijama za Europsku ligu protiv Gomela, Sterling je debitovao u Europi. Sedam dana kasnije postigao je svoj prvi pogodak za Liverpool u prijateljskoj utakmici protiv Bayera iz Leverkusena.

Sterling je započeo u utakmici Liverpoola u derbiju North West protiv Manchester Cityja koja je završila neriješenim rezultatom. U oktobru 2012, u EPL utakmici protiv Readinga, postigao je svoj prvi takmičarski gol za Liverpool, što ga je i učinilo drugim najmlađim igračem Liverpoola. U decembru 2012. godine pristao je na produženje ugovora s Liverpoolom.

U svojoj drugoj sezoni s Liverpoolom Sterling je bio fenomenalan. Zabijao je protiv jakih protivnika kao što su Tottenham Hotspurs, Arsenal i Manchester City. Kao rezultat toga, imenovan je za mladog igrača godine. U aprilu iste godine također je imenovan za igrača Liverpoola mjeseca. 

Završnu sezonu u Liverpoolu, sezonu 2014/15, započeo je sjajno. Zahvaljujući njemu, Liverpool je u gostima pobjedio Tottenham u augustu. Kao rezultat toga, u augustu je imenovan za igrača mjeseca. Sljedeći mjesec debitovao je u Ligi prvaka. Tokom sezone ostao je u vrhunskoj formi i proglašen je najboljim igračem kluba. 

Prelazak u Manchester City

Nakon njegovog odbijanja da potpiše novi ugovor s Liverpoolom, započeo je napeti ugovorni spor s klubom. Potom je odbio pridružiti se timu na predsezonskoj turneji po Aziji. Manchester City ponudio je 40 milijuna funti za igrača, ali Liverpool je odbio dogovor rekavši da je procijenjen na 50 milijuna funti.

U julu 2015. godine, Sterling se preselio u City za 44 miliona funti, uz dodatnih 5 miliona funti kroz bonuse. Potom je sklopio petogodišnji dogovor i krenuo protiv West Broma. 

Nakon ažuriranja Sporazuma o matičnoj državi, koji omogućava igračima koji su trenirali u zemlji pet ili više godina da igraju za reprezentaciju zemlje, Sterling je stekao pravo nastupa za Englesku. Odobreno mu je predstavljanje Engleske na U-17 Svjetskom prvenstvu koje se održalo 2011. godine. Za Englesku je debitovao u novembru 2012. godine u prijateljskom meču protiv Švedske.

Reprezentativna karijera

Predstavljao je Englesku na Svjetskom prvenstvu 2014., kvalifikacijama za Euro 2016. kao i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine. Postigao je svoj prvi hat-trick za Englesku u martu 2019. godine u kvalifikacijama za Euro 2020 protiv Češke. 

Otac mu ubijen kada je imao dvije godine

"Kada sam imao dvije godine, moj je otac ubijen i taj je događaj oblikovao moj život. Nedugo zatim, moja je majka otišla s Jamajke u Englesku kako bi sestri i meni omogućila bolji život. Međutim, mislio sam kako nas je napustila i bio sam izrazito ljubomoran na drugu djecu koja su imala majku. Sestra i ja smo ostali živjeti s bakom koja je bila fantastična, brinula se o nama, ali svi u toj dobi pored sebe žele majku", rekao je Sterling o događaju koji je usmjerio njegov život pa je opisao i svoje prve kontakte s loptom:

"Hvala Bogu, imao sam fudbal. Sjećam se kišnih dana kada bi sva djeca istrčala van i igrala fudbal, bili su to trenuci istinske sreće. Druga stvar koje se također jako dobro sjećam je sladoled od grožđa. To je stvar koju apsolutno svaka osoba na svijetu mora probati, uvijek sam molio baku novce da si kupim taj sladoled , nikada ga nisam vidio u Engleskoj, ali je sigurno najbolja stvar na svijetu!"

Čistio toalete

Ubrzo je Raheem sa sestrom otišao kod majke u London :

"U dobi od pet godina, sestra i ja smo se preselili u Englesku kako bismo bili s majkom. Bilo je to jako težak period zbog potpuno drugačijeg načina života. Majka je radila kao čistačica u hotelima kako bi zaradila novac za diplomu , a nikada neću zaboraviti kada smo se budili u pet sati prije škole kako bismo joj pomogli oko spremanja. Vječno sam se svađao sa sestrom ko će očistiti toalet, a ko će pospremiti posteljine. Jedina dobra stvar oko pospremanja i čišćenja je mogućnost da nakon završenog posla odaberemo neku stvar iz automata sa slatkišima, a ja bih uvijek uzeo istu čokoladicu." 

"U školi sam bio živahan ... Jedino što me zanimalo je bilo skakanje u blato i pretvaranje da sam Ronaldinho . Bio sam toliko 'živahan' da su me izbacili iz škole, odnosno tehnički gledano nisu me izbacili, već su me poslali u razred u kojem je bilo nas šest učenika i čak tri učitelja! Nisam htio nikoga slušati osim svoje majke i to je bio moj jedini problem", rekao je Sterling pa opisao trenutak i osobu koji su mu promijenili život:

"Moj se život promijenio kada sam upoznao Clivea Ellingtona . On je osoba koja se brinula za djecu koja nisu imala očeve u blizini. Vikendom bi nas odveo na izlet i jednog me dana pitao što volim raditi. Rekao sam mu da volim igrati fudbal, a on me pozvao da igram za njegovu ekipu. Postao sam potpuno ovisan o fudbalu, samo mi je fudbal bio u glavi. Kada sam imao 11 godina, primjetili su me londonski klubovi. Želio me Fulham, ali i Arsenal, najveći klub u Londonu. Tračao sam po susjedstvu i vikao kako me želi Arsenal ."

"Međutim, majka je bila pravi ratnik i znala je što to znači. Objasnila mi je kako ću odlaskom u tako veliki klub biti samo jedan od mnoštva igrača koji žele postati nogometaši i savjetovala mi je da odem u neki manji klub. Tako sam i napravio, otišao sam u QPR i bio je to najbolji potez u mom životu, ali nije bilo nimalo jednostavno. Majka je bila prezaposlena i na treninge sam išao sa sestrom. Odlazili bismo u 15 sati i vraćali se u 23 sata. Ona je tada imala 17 godina i nikada, ali baš nikada nije rekla kako me ne želi voditi na trening. Znate li što je najsmješnije u cijeloj priči? To što sam doslovno odrastao u sjeni svog sna, Wembleyja."

"S 14 godina sam imao učiteljicu koja mi je govorila da prestanem maštati o tome kako ću jednog dana postati nogometaš jer milioni dječaka sanjaju o tome te da nisam ništa drugačiji od njih. Dva mjeseca kasnije, dobio sam poziv U-16 reprezentacije Engleske, zabio sam dva gola Sjevernoj Irskoj i sve je bilo prikazano na televiziji. Zanimljivo je to što su mi na povratku u školu svi profesori čestitali i odjednom su htjeli biti moji prijatelji. Stvarno je interesantno kako stvari funkcioniraju", prokomentirao je Sterling pa naveo trenutak koji je usmjerio i njegovu nogometnu karijeru:

"Trenutak koji je determinirao moju daljnju fudbalsku karijeru bio je poziv Liverpoola kada sam imao 15 godina. Problem je bio što je Liverpool udaljen tri sata od naše kuće, ali sam morao otići, stopa kriminala u mom je susjedstvu porasla i nisam imao izbora. U sljedeće dvije godine, postao sam duh. Živio sam u stanu sa starijim čovjekom i gospođom, imali su više od 70 godina, ali su se brinuli za mene kao da sam njihov pravi unuk. Međutim, moja je ljubav prema porodici bila prevelika i svaki sam slobodan dan iskoristio kako bih posjetio nju i sestru."

Sterling je potom otkrio i koji mu je najsretniji trenutak u životu:

"Sve u životu sam podredio tome da potpišem profesionalni ugovor kako bih se pobrinuo za njih dvije te da ne moraju živjeti u stresu. Kada sam bio mali, često mi je slala adresu uz opis: Ovdje sada živimo. Dan kada sam kupio majci kuću bio mi je sigurno najsretniji u životu! Ono što me iznenadilo bio je potez medija, koji su počeli pisati o luksuzu u kojem moja porodica živi. Ne mogu reći da me to pogodilo, prije nekoliko godina možda i bi, ali sada mi je najvažnije da je moja porodica dobro i ništa me drugo ne zanima. Ako već žele pisati o tome, mogli su spomenuti i čišćenje zahoda kada sam bio mali. Došla je s Jamajke bez ičega, a danas je direktorica staračkog doma. I njen sin igra za Englesku."

"Prvu utakmicu za Englesku na Wembeyju odigrao sam u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Ukrajine , a put prema stadionu je nemoguće opisati. Prolazili smo pored kuća gdje su živjeli moji prijatelji, parkirališta na kojem smo se igrali, parka u kojem smo pokušavali osvojiti djevojke... Ako odrastate na isti način kao i ja, ne dopustite da vam tabloidi ukradu sreću. Govori vam to živahni dječak koji nije imao ništa, a danas živi svoj san", zaključio je Raheem Sterling.

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana