8.9.2021. 13:35
Feraget o napuštanju sjednice tužiteljice Sabine Sarajlije: Milione maraka poreznih obveznika ste potrošili i doveli u pitanje integritet institucije koju predstavljate
U Skupštini Kantona Sarajevo sinoć je raspravljano o stanju u pravosuđu. Skupštini se obratila glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija.

Nakon toga je otvorena burna rasprava. Najviše pažnje izazvala je diskusija o slučaju ubistva Dženana Memića.

Arijana Mamić, Dženanova sestra, koja je ujedno zastupnica u Skupštini KS, upitala je šta će Kantonalno tužilaštvo poduzeti u ovom slučaju, vodeći se činjenicom da je potvrđena oslobađajuća presuda po optužnici koju je podiglo Tužilaštvo KS.

"Da li će biti poduzete disciplinske ili neke druge mjere za tužitelje kojima je dokazano da su zastupali pogrešnu optužnicu. Šta Tužilaštvo KS namjerava uraditi kako bi se dao odgovor na pitanje ko je ubio Dženana Memića", upitala je Memić.

Također je upitala Sarajliju je li barem jednom uzela da pogleda spis Tužilaštva, optužnicu u ovom predmetu, pa da kao pravnica sama ocijeni "ima li smisla to što rade tužioci".

"Znate li vi ko je ubio Dženana Memića. Znate li ko su oni koji su vam neredili da nastavite zataškavati njegovo ubistvo", kazala je Memić, te pozvala Sarajliju da podnese ostavku.

Skupštini se obratio Ifet Feraget, advokat porodice Memić. On je iznio brojne propuste u istrazi o smrti Dženana Memića, kada je Sarajlija htjela da prigovori, ali joj nije dozvoljeno, nakon čega je demonstrativno napustila sjednicu. Ona se kasnije vratila u salu.

Skupštini se obratio i Dženanov otac Muriz Memić.

O sinoćnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, ali i napuštanje sjednice glavne tužiteljice Sabine Sarajlije, komentarisao je advokat porodice Memić Ifet Feraget za Source.ba portal.

"Ja sam sinoć pokušao nakon izlaganja glavne kantonalne tužiteljice KS Sabine Sarajlije da ukažem na konkretne propuste koji više nego očigledno upućuju na potrebu da se procesuiraju tužioci koji su doveli do ovakvog stanja. Nažalost, Ured disciplinskog tužioca nije reagovao svih ovih godina i to mi daje za pravo da kažem da su stranci bili upravu kada kažu da je Ured disciplinskog tužioca potpuno nekredibilan, da ne postupa efikasno i nepristrasno, jer tužioci na čelu sa Dalidom Burzić, koji su na ovakav način postupali zaslužuju da budu disciplinski procesuirani, ali i krivično procesuirani zbog svega ovoga, najviše zbog posljedica koje su nastupile po cijelo Tužilaštvo KS. Dakle, tužilac bi trebao u svom radu da vodi računa i o Zakonu i o Ustavu i to je njihova osnovna dužnost: da pomognu ostvarivanju ljudskih prava", kazao je Feraget na početku razgovora.

Naglašava da se u predmetu "Dženan Memić" pokazalo da je Kantonalno tužilaštvo KS palo na ispitu, te da su ovim slučajem nanijete dugotrajne štetne posljedice.

"Dakle, narušeno je povjerenje javnosti. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da je sama tužiteljica rekla da ukoliko ne postoji nezavisnost njenog tužilaštva da će slučaj preusmjeriti Tužilaštvu BiH. Ja se naravno nadam da će Tužilaštvo BiH uskoro preuzeti istragu ubistva, ali sama činjenica da glavni tužilac o nezavinosti svog tužilaštva, da tako kažem, a nezavisnost je preduvjet za uspostavljanje vladavine prava. Svaki tužilac mora obavljati svoju funkciju nezavisno, a ukoliko ona smatra da je njeno tužilaštvo kao državni organ izgubio nezavisnost onda se postavljanje pitanje šta je poduzele, jer tužitelji moraju postupati na osnovu zakona i vlastite procjene činjenica. Ovdje su činjenice toliko očigledne, toliko jasne i to meni daje za pravo da kažem da se radi o zataškavanju ubistva od strane tužilaca i to je ono što se njoj nije dopalo i zbog čega je napustila Skupštinu, a to je onda poseban problem", rekao je Feraget.

Ističe da to ukazuje na jedan neprofesionalan odnos, jer glavni tužilac po Zakonu zastupa i predstavlja Tužilaštvo, prema tome dužan je. 

"Meni je bilo dozvoljeno obraćanje na Skupštini, ja sam to tražio pismeno, kao i gospodin Muriz, a ona je to bila dužna da sasluša a nakon toga da dadne odgovore na moja pitanja: Zašto je sakriven komad laka? Zašto je sakriven nalaz o vještačenju vozila kada je najprije rečeno da je to Renault Clio, pa kasnije fingiran kombi, a znamo da nije ni Clio ni kombi, te da nije ni bilo nesreće. Zašto je traženo ponovno vještačenje amnezija kada je najbolji vještak u državi rekao da ona (op.a. Alisa Mutap) nema amneziju. Zašto nije izuzeta majica sa tragom krvi? Zašto je tužilac Kreštalica obustavio istragu protiv policajaca, a nakon toga državni tužilac podigao protiv njih optužnicu, koja je potvrđena i vodi se postupak protiv njih itd. Dakle, u ovom slučaju glavna tužiteljica nije postupala onako kako nalaže Kodeks tužilačke etike i onako kako propisuje Zakon i to je bio jedan od razloga zašto je usvojen Zaključak kojim se VSTV-u i traži se pokretak smjene. On nije obavezan, VSTV to može ali i ne mora učiniti, ali mislim da je svakome jasno da je slučaj 'Dženan Memić' kao i slučaj 'Dragičević' u Banjaluci doprinijela tome da je javnost potpuno izgubila povjerenje. Ako je to tako, ako Vam Skupština, ako Vam najveći kanton u državi, te građani tog kantona preko svojih predstavnika poruče da ne prihvataju Vaš izvještaj i da žele Vašu smjenu, onda bi bilo dobro da razmislite, i bilo bi moralno i etično da se povučete sa te pozicije jer očigledno je da ona nije dorasla obnašanju jedne tako složene funkcije", kazao je advokat Feraget.

Na pitanje kako bi okarakterisao napuštanje sjednice glavne Tužiteljice Sarajlije, kazao je da je na taj način dovedenou pitanje integritet i njen kao glavne tužiteljce, i samog Tužilaštva.

"Dakle ona se mora ponašati i moralno i dostojanstveno i u skladu sa dignitetom funkcije. Nemoralno je i nije dostojanstveno kada čujete konkretne primjedbe za konkretan predmet. Podizanjem optužnice nije okončana službena istraga, šta ste uradili kad ste preuzeli funkciju glavnog tužitelja za dvije godine i dva, tri mjeseca. Dakle dizanje optužnice u situaciji kad javnost bruji, svi pričaju o tome da je Dženana neko ubio, da to nije nesreća, pa to Sud i potvrdi, šta ste Vi u međuvremenu uradili da potvrdite neku od tih činjenica? Ništa. Dakle, Vi ste samo čekali, Vi i dalje čekate, Vi sad dostavljate predmet Tužilaštvu, Vi ste milione maraka poreznih obveznika potrošili i Vi ste doveli u pitanje integritet institucije koju predstavljate i zato osuđujem taj potez", zaključio je Ifet Feraget u razgovoru za Source.ba portal.

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana