15.9.2021. 19:50
"Mi nismo Bosanci, mi smo Srbi. Ništa me ne veže sa riječju Bosanac. Zato nam kažite jednostavno: Srbi. Ne znam čime to Srbi i dalje izazivaju druge"
Na Savskom trgu u Beogradu počela je centralna manifestacija posvećena obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Paljbom iz topova na Kalemegdanu zvanično je počelo obilježavanje praznika.

Tokom manifestacije obratili su se patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

"Mi u Republici Srpskoj smo zagledani u Srbiju, i mi je volimo. Mi imamo svoju Republiku, ali naša država je i Srbija", rekao je Milorad Dodik.

"Јedinstvo smo uvijek pokazivali u najtežim istorijskim trenucima, i to je dalo karakter našem narodu, koji se razlikuje od drugih podanika, i od one daleke 1389. do 1914. godine. Prolazili smo golgote, ali nismo dali slobodu, koja nam je u genima, jer Srbin ne može da živi bez slobode", naglasio je Dodik.

On je još jednom podsjetio ko je i odakle dolazi.

"Mi nismo Bosanci, mi smo Srbi. Srbi pravoslavci, govorimo srpski, pišemo ćirilicu, slavimo slavu, i ništa me ne veže sa rječju Bosanac. Zato nam kažite jednostavno: Srbi", poručio je Dodik.

Dodik je poručio svima da i dalje ne zna čime to Srbi izazivaju druge.

"Ne želimo druge da mijenjamo, ali svoje poštujemo. Neće biti više oluja. A startegija Srbije kaže da mora da štiti Srbe, ma gdje oni bili. I oni koji dolaze iza nas da ne pomisle da pozivamo na puške, topove, nije tačno. Mi imamo teritoriju, narod, zakonodavnu vlast i mi težimo da jednog dana budemo ravnopravni sa ostatkom slobodnog svijeta kao svoji na svome", naveo je Dodik.

Na centralnoj manifestaciji se obratio i patrijarh Porfirije koji je kazao da "im je jevanđeljski zavjet jedinstva ostavio u amanet Sveti Sava".

"Bog je stvorio svakog čovjeka i svaki ljudski rod po svojoj slici i prilici, a Bog je savršen po prirodi, od Svetog Oca, Sina i Duha. Svaki čovjek je stvoren sa svojim darovima i sposobnostima, i sa svojinm ličnim pečatom, a opet je u zajednici sa svim ljudima različit od njih. Ali ne protiv njih. Čovjek može da spozna sebe tek u komunikaciji sa drugim ljudima. Zato je prva zapovijest bila o porodici, biće dvoje jedno", naglasio je patrijarh Porfirije.

On naglašava da se moraju spoznati i svoje slabosti, kako bi se ispravili i bili bolji.

"U predanju onome što je naša prošlost, treba da tražimo najbolje i crpeći iz toga ići naprijed. Ne mogu nam drugi iz svojih interpretacija govoriti ko smo mi", poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije naglašava da jedinstvo ne smije biti destruktivno.

"Takvo bi nam se vratilo kao bumerang koji bi nas raskomadao. Ne možeš biti svjetski, a da nisi svoj. Ne možeš poštovati drugoga i njegovu slobodu, a da ne poštuješ sebe i svoju slobodu. Ali isto tako neće te poštovati ni drugi, ako ti ne poštuješ svoje", naglasio je patrijarh Porfirije.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, večeras je na konferenciji za medije povodom "Dana srpskog jednistva" izjavio da će "voditi Srbiju da bude još jača i snažnija, da može da pomogne Republici Srpskoj, nikad ne dirajući u pravo Bosne i Hercegovine, da pomognemo našem narodu i u Crnoj Gori i na svakom mjestu na kugli zemaljskoj, da zaštitimo svakog srpskog čovjeka od progona".

On je večeras poželio da se nikada ne ponove ni Jasenovac, Jadovno, Prebilovci, ‘Bljesak’, ‘Oluja’, niti bilo šta drugo.

Vučić je, također, poslao poruku "svima koji su prijetili Srbiji posljednjih dana".

"Ne pada mi na pamet da vam se pravdam čak ni za vaše izmišljotine, niti da se izvinjavam za bilo šta, već ću svom snagom i dušom - voditi Srbiju da bude još jača", kazao je on.

Dalje govoreći, Vučić se zahvalio svim Srbima u regionu.

"Hoću da kažem veliko hvala i našem mučeničkom narodu na Kosovu i Metohiji. Ali i veliko hvala svima onima koji nisu smjeli da istaknu svoju sprsku zastavu zbog prijetnji njihoviih režima u regionu, da im kažem hvala jer znam da su njihova srca večeras ovdje sa nama i da kucaju za svoj srpski narod", zaključio je Vučić.

Centralnoj manifestaciji su prisustvovali i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, te predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković.

Kod spomenika Stefanu Nemanji raspoređeni su bili gardisti sa pukovskim zastavama, a iznad tog prostora nadlijetali helikopteri.

Poslije himne "Bože pravde", koju je izveo Hor Radio televizije Srbije, okupljeni su čuli i "Pukni zoro" u izvođenju Dejana Petrovića i "Big benda".

Centralna manifestacija na Savskom trgu završiće se izvedbom pjesme "Ovo je Srbija".

U okviru programa, koji je prethodio centralnoj manifestaciji, građani su na Trgu Republike mogli da vide defile "ustanika", kulturno-umjetnička društva, kao i defile konjice.

Srbija i bh. entitet RS zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.


(Ajdin Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana