15.10.2021. 17:55
"U slučaju ratnih dešavanja ne bih se 'gurao' da opet budem general. Bio bih sa patriotama i braniocima. Biti general u BiH nije zahvalno"
O izrazito napetoj i zategnutoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini za Source.ba portal je govorio general Armije Republike Bosne i Hercegovine Nedžad Ajnadžić.

"Puno je činjenica koje mogu ličiti na one faktore koji su se javljali pred agresiju 1992. godine i očito je da je situacija veoma destabilizirana, iako neki tvrde da je stabilna, međutim, očito je da je sasvim drugačije stanje na sceni. Akciju bez ikakvih dilema destabilizacije u političkom prostoru, prije svega, vodi Milorad Dodik i vidimo da on ima svoje mentore nesumnjivo iz međunarodne zajednice, nažalost. Ima svoje pomagače iz Beograda, a pomalo mu nekad pomognu i iz Zagreba. Iznenađuju će je koliko je međunarodna zajednica pasivna u ovom veoma uzavrelom političkom ambijentu a imaju ovlasti, a imaju i obavezu da reagiraju, bez obzira o kome se radi. Tu želim da izuzmem mjere, aktivnosti i sve ono što poduzimaju SAD preko svoje Ambasade i ponekad ambasade Kvinte. Dakle, oni nemaju nikakvih dilema i dvojbi i svakako to treba cijeniti", kazao je Ajnadžić na početku razgovora. 

Ocjenjuje da bi se visoki predstavnik morao malo više uključiti u aktuelnu situaciju. 

"Nema nikakvih dilema da građani Bosne i Hercegovine trebaju znati da je u fazi potpuna provedba i opredijeljenost onih koji to nose Memoranduma SANU 2. Dakle, minimiziranje državnih institucija, destabilizacija države u svim segmentima, ekonomskom, političkom i svakom drugom planu. Ono što je također vidljivo je nasrtaji na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine koji traje. Ono što također želim reći jeste da se osjeti i da oni koji to razumiju je da na ovom prostoru pored svega što se manifestira, sve je ovo propraćeno  visokim sukobom strateških rivala u obavještajnom prostoru BiH. Prije svega od strane Rusije i KGB-a, te Sjedinjenih Američkih Država i CIA-e, a onda imaju svoje regionalne pomagače. Ja naravno navijam za CIA-u i SAD, navijam za Zapad, za evropske integracije, za NATO i navijam za normalnu državu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će svi živjeti bez briga. Sve aktere destabilizacije treba pozvati da smire strasti, da sjednu, da razgovaraju, da vrate države u normalne tokove, a ukoliko se to ne desi treba primarno reagovati međunarodna zajednica, zatim pravosudni organi, agencije za provođenje zakona, te oni već u ovom momentu imaju osnov za djelovanje, a zašto ne djeluju ja to zaista ne bih znao objasniti. Nema nikakvih dilema da je napravljen atak na pravni sistem države Bosne i Hercegovine, te da je on poprilično destabiliziran i prijeti da bude potpuno ugrožen", rekao je Ajnadžić.

Na pitanje da li Bošnjaci imaju lidera koji bi im donio kakvo takvo jedinstvo u ovim neizvjesnim vremenima, kao što je to uradio prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović, te da li njegov sin a ujedno i predsjednik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović ima kapaciteta za to odgovora da nema dileme da imamo i lidere i lidera.

"Druga stvar, nemam nikakvih dilema da su Bošnjaci u svakom smislu svjesni opasnosti, ali sam sasvim siguran da i Bošnjaci i svi iskreni Bosanci i Hercegovci između rata i mira, daju prednost miru, ali pritom ne želim uopće da zapostavim činjenicu da imamo odgovor i na rat", kazao je on. 

Na podpitanje na koga misli kada kaže da imamo lidera ističe da misli na onoga koji prije svega ima najveću političku snagu, te da nema nikakvih dilema da je to za sada predsjednik SDA Bakir Izetbegović. 

"Njihova je obaveza i svih nas koji volimo državu Bosnu i Hercegovinu da apelujemo da sjednu da razgovaraju zajedno u ovim teškim momentima o svim teškim pitanjima i da nađu konsenzus", dodao je Ajnadžić.

Na pitanje da li bi ponovo uzeo pušku u ruke u slučaju ratnih dešavanja, s obzirom da je čitajući komentare vidljivo da i dalje postoji dio javnosti koji umanjuje njegov doprinos odbrani Bosne i Hercegovine kaže da je njegov doprinos odbrani BiH samo njegov i da "on ide uz mene i on ne može biti ni veći ni manji".

"Postojao je neko ko je vrijednovao moj doprinos. Minimalno ono što bih ja mogao učiniti jeste da bih bio sa patriotama i braniocima, ali to ne znači da bih se opet gurao da budem general jer u BiH to nije baš tako zahvalno", zaključio je u razgovoru za naš portal Nedžad Ajnadžić, general Armije RBiH.

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana