3.12.2021. 16:50
"Putin dobro zna da političaru njegovog ranga ne odgovara da prima predstavnika nekog pobunjenog entiteta ukoliko nema neki poseban interes"
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je jučer u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Nakon sastanka otkrio je da su teme razgovora bile aktuelna situacija u regionu, te u Bosni i Hercegovini.

"Sa predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije", izjavio je Dodik.

Srbijanski analitičar Dušan Janjić u razgovoru za Source.ba portal kazao je da je sastanku u Moskvi najbolju interpretaciju dao Putin koji ju je stavio na nivo privatnog razgovora.

"Mislim da je najbolji tretman toj posjeti dao upravo Vladimir Putin time što je nju stavio na potpuno privatni kontakt, čak ni na nivo radnog sastanka, već kao neka privatna razmjena mišljenja. Naravno, Putin vrlo dobro zna da političaru njegovog ranga itekako ne odgovara da prima predstavnika nekog pobunjenog entiteta ukoliko nema neki poseban interes. Taj posebni interes je Putin iskazao kroz sastanak, ali nije želio da dadne javne dokumente ili bilo šta u javnosti u vezi sastanka, jer nije spreman da zbog Dodika ulazi u nove rasprave sa Washingtonom ni sa NATO-om", rekao je Janjić.

Dodao je da se Putin ipak drži dogovora iz Ženeve između njega i Joea Bidena. 

"Dakle, bila je to jasna poruka onome ko umije da čita, a izgleda da to nije Dodik, da se Rusija ovog puta, za razliku od devedesetih, neće miješati u podsticanje konflikata. Putin pokušava da ne bude direktno osumnjičen za početak eventualnih oružanih sukoba u BiH", istakao je Janjić.

Da li su politike SNSD-a i HDZ-a BiH postale teret Srbiji i Hrvatskoj?

"Te politike koje vode njihovi partneri u Bosni i Hercegovini a i same vlasti, vidjelo se u suštini koja je razlika između Zorana Milanovića i Dragana Čovića po pitanju izbora ili ako uzmemo dalje šta tu zapravo radi HDZ na nivou evropske partije. Dakle, podržava Aleksandra Vučića, te Milorada Dodika kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. Mi svi znamo da Dodik nije jedini problem, a nije ni Čović jedini problem, problem su politike kakve nažalost i danas vode Zagreb i Beograd i kakve je vodio devedesetih Slobodan Milošević, a poslije se priključio Franjo Tuđman i to je realni problem", kazao je naš sagovornik.

Naglašava da srodnost i saradnja između Srbije i Hrvatske koja je ostvarivana u doba Tuđmana i Miloševića, nije moguća, te da je to dobro, jer se ona "uvijek završavala masovnim iseljavanjima". 

"Devedesete u tom smislu nisu moguće, ono što također trenutno nije moguće, a to je da dovedu do oružanih sukoba širih razmjera. To apsolutno nije moguće zbog prije svega negativnog istrčavanja Dodika koje je ponovno obilježilo Srbiju na Zapadu kao glavni uzrok krize. Sada su ovi najnoviji potezi tome priključili i Hrvatsku, dakle jasno je da se mora hitno reagovati. Ograničenje politike poput HDZ-a i Milanovića, kada ste članica NATO-a, vi ne možete ratovati protivno principima, šta god vi o njima mislili ili ćete proći kao Sebastian Kurz, ili kao vrlo brzo Viktor Orban. Postoje mehanizmi unutrašnje kontrole i dakle to je to ograničenje kontrole koje je dobro i koje trenutno radi za održavanje mira, ali ne i za rješavanje problema", zaključio je u razgovoru za naš portal politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana