9.12.2021. 14:15
Cijene se "otimaju" kontroli: "Ljudi kupuju na komad voće i povrće, ne kupuju kao prije kilogram ili dva"
Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku potrošačke cijene u oktobru 2021. godine, u prosjeku su porasle za 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

"Posmatrano po odjeljcima Klasifikacije lične potrošnje prema namjeni, cijene su porasle u odjeljcima: Prijevoz za 3,3%, restorani i hoteli za 2.5%, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 2,2%, odjeća i obuća za 2,0%, hrana i bezalkoholna pića za 1,7%, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 1,1%, obrazovanje za 0.3% i alkoholna pića i duhan za 0,2%", podaci su Zavoda.

U oktobru 2021. godine u odnosu na oktobar 2020. godine, cijene su porasle za 4,3% (godišnja inflacija).

Ono što je evidentno je i da je došlo do rasta cijena voća i povrća. To su nam potvrdili i trgovci na pijaci Markale, koju smo obišli. 

Derviša Halimić nam je rekla da je sve poskupilo za 50 feninga ili jednu marku.

"Najviše je poskupio špinat. Kupus je isto dosta skup, uvijek je bio marka sada je 2 KM. Kupci sada kupuju na komad voće i povrće. Ne kupuju kao prije kilogram ili dva. Zimnice su isto slabo kupljene i pripremljene", kazala je ona.



U prilogu pogledajte šta je naša kamera zabilježila.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana