21.12.2021. 12:55
"Dok Konaković i Zvizdić lade mu*a po Dubaiju, dok se slikaju i objavljuju storije kako im je tamo lijepo i kako ih sunce obasjava, kanton se raspada"
Bosna i Hercegovina je 18. decembra, u prisustvu njene službene delegacije, državnika Ujedinjenih Arapskih Emirata, predstavnika poslovne zajednice i drugih zvanica obilježila svoj nacionalni dan na Expo 2020 Dubai.

Učešće svake zemlje na Expo 2020 Dubai obilježava se nacionalnim danom, a organizator je kao nacionalni dan Bosne i Hercegovine odredio 18. decembar 2021. godine.

Prema protokolu šefovi delegacija održali su kratke sastanke prije svečane ceremonije, a početak svečanosti obilježen je podizanjem zastava Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bosne i Hercegovine, intoniranjem himni i obraćanjima šefova delegacija.

Zvaničnu ceremoniju naše domovine otvorio je šef delegacije Ujedinjenih Arapskih Emirata Hammad Ahmad Al Rahoomi, prvi zamjenik predsjednika Parlamenta UAE, poželjevši dobrodošlicu delegaciji Bosne i Hercegovine na EXPO 2020 u Dubaiju, te istakavši pri tome da su UAE prijatelji našoj domovini, kako devedesetih, tako i danas.


U ime delegacije Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić pozdravio je prisutne, zahvalio se domaćinima na prilici koju su ukazali našoj zemlji, te istakao komparativne, prirodne, geografske i druge prednosti koje je čine najpoželjnijom destinacijom za sigurne i dobre investicije na području jugoistočne Europe.

"Ponosni smo što učestvujemo na Expo 2020 u Dubaiju, ističući dušu, gostoprimstvo, prirodu, povezanost inspirativne zajednice, inovativnost i različitost Bosne i Hercegovine. Uz bogate mogućnosti ulaganja i prirodne resurse, radujemo se što imamo priliku predstaviti ljepote zemlje turistima, a investitore upoznati s prosperitetom njenog poslovnog pejzaža, visoko kvalifikovanim i obrazovanim ljudima i naprednim industrijama", kazao je u svom obraćanju predsjedavajući Zvizdić.

Dodao je da su trajni ciljevi BiH kreiranje društva znanja, kao i jačanje konkurentnosti i ekonomske stabilnosti kako bismo postigli trajnu stabilnost i prosperitet naše domovine.

U dijelu svečanog kulturno-umjetničkog programa nacionalnog dana našu zemlju predstavili su članovi KUD Baščaršija izvedbom Gluhog glamočkog kola i “Pjesme u tepsiji”, dok su grupa Divanhana i Marija Šestić svojim izvedbama predstavili sevdalinku, autentičnu muzičku tradiciju Bosne i Hercegovine.

Nakon ceremonije, šef delegacije UAE Al Rahoomi i ministri Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata upriličili su i svečanu večeru za delegaciju i privrednike iz Bosne i Hercegovine.

Nakon večere organzirana je i kratka predstava, odnosno projekcija motiva i zastava BiH i UAE na Al Wasilu, a potom i press konferencija na kojoj su se internacionalnim medijima obratili ministar privrede KS Adnan Delić, premijer KS Edin Forto i predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, a potom i odgovarali na pitanja novinara koji su izrazili veliko interesovanje za našu zemlju.

Ministar Delić istakao je, između ostalog, da se dolaskom na EXPO 2020 Dubai ostvario njegov san o domovini, da bude predstavljena na jednom od najvećih i najstarijih smotri nacija na svijetu.

"Vi ste sada centar svijeta kao domaćini jednom od najvećih događaja u oblasti inovacija, tehnologije i poduzetništva, EXPO 2020, a zemlja iz koje dolazim je bila centar svijeta 1984. godine kada je bila domaćin 14. zimskim olimpijskim igrama. Mi želimo da vratimo taj sjaj našoj domovini i da ona ponovo bude centar svjetskih dešavanja", kazao je ministar Delić tokom obraćanja novinarima.

Premijer Forto je istakao važnost dolaska BiH na EXPO 2020 Dubai, kao i sve njenih prednosti kao kvalitetnog tržišta za investitore.

"Ono što smo mi danas pokazali na ceremoniji je naša kultura, ali i sve ono što se ovdje govori o vizijama budućnosti. Želimo da razbijamo uvriježene sterotipe o našoj zemlji i da predstavimo i pokažemo različite mogućnosti koje ona nudi za poslovnu zajednicu, i to ćemo raditi tokom narednih mjeseci trajanja ove izložbe", naveo je premijer Forto.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, dok su članovi delegacije predsjednik Organizacionog odbora EXPO 2020 BiH i ministar privrede KS Adnan Delić, ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović, delegat u Domu naroda Federacije BiH i zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković, premijer KS Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, prof.dr. Vjekoslav Domljan kao predstavnik akademske zajednice, te Emir Granov kao predstavnik državnog investicijskog fonda Dubaija i poslovne zajednice.

Troškovi

Izrada koncepta za nastup BiH na Expo 2020 Dubai, koštat će poreske obveznike Kantona Sarajevo – oko 750 hiljada maraka. Za “pripreme nastupa i ljudske resurse”, izdvojit će se oko 800 hiljada budžetskih maraka. Za stavku “organizacija, logistika, priprema i podrška za učešće BiH kompanija i promociju na Paviljonu – Vlada KS će izdvojiti oko 800 hiljada. Nepredviđenih troškova je 180 hiljada maraka, a “pravno finansijski troškovi iznose 150 hiljada maraka. I tako dođemo do konačne cifre u iznosu od 3,9 miliona maraka, koliko će Vlada Kantona Sarajevo sa Edinom Fortom na čelu i Elmedinom Konakovićem u pozadini izdvojiti za nastup na “Expo 2020” u Dubaiju, piše Istraga.ba.



“Koordinacija, priprema tehničke dokumentacije i obrazaca sa upuststvima za preuzimanje BiH paviljona” košta 30 hiljada maraka. Za “razvoj grafičkih standarda vizualizacije” paviljona izdvojeno je 5000 KM.



Troje menadžera, koji čine upravni tim projekta, a kojima je posao bila “kontrola procesa”, zaradit će 54 hiljade maraka.  Odnosno, svakome od njih troje će za šest mjeseci angažmana biti isplaćeno po 3000 KM mjesečno.

Ma šta to značilo, ali za “razrađivanje tehničkog operativnog plana pripremne faze na Expo Dubai“, koštat će 25 hiljada maraka.

Kako bi sve bilo po propisima, angažiran je i eksterni konsultant – arhitekta. Njegov posao je “izrada tehničkih detalja i specifikacija za unos u web sistem organizatora za odobrenje i eventualne korekcije”. Usluge “eksternog konsultanta” koštat će 15 hiljada KM. Za “produkciju digitalnih sadržaja” bit će izdvojeno oko 50 hiljada maraka, dok će trošovi “produkcije materijala i transformacija paviljona u skladu sa mjesečnim temama koštati 150 hiljada maraka. 

Naravno, nije to sve. “Detaljna izrada idejnog koncepta tematskih sadržaja i detaljna razrada programa košta 38 hiljada maraka. Dvije hiljade manje će biti izdvojeno za “prezentaciju projekata”.

Za “koordinaciju, pripremu i komunikaciju sa izlagačima” Kanton Sarajevo će izdvojiti 36 hiljada maraka. Sama “lokacija menadžment tima za vrijeme trajanja” izložbe Expo 2020 koštat će 90 hiljada maraka. 

“Kreiranje školskog programa” za djecu koja će posjetiti paviljon u Dubaiju, bit će izdvojeno 12 hiljada maraka. Kreiranje “sponzorskih paketa za bh. kompanije” koštat će poreske obveznike 48 hiljada maraka.  “Izrada marketing plana za stratešku promociju BiH” košta 25 hiljada maraka. 

Marketing kampanja – implementacija, upravljanje kampanjom, PR, društvene mreže – koštat će oko 140 hiljada maraka. Za idejni prijedlog sadržaja Nacionalnog dana BiH na Expo 2020 Dubai izvojeno je 15 hiljada KM. Angažman režisera za ceremoniju “Nacionalnog dana” košta 15 hiljada KM. Za angažman “menadžera za obilježavanje “Nacionalnog dana” poreski će obveznici izdvojiti 10 hiljada maraka.

Vlada KS, podsjećamo, jov uvijek nije objavila ko su osobe koje su angažirane na ovim poslovima.

Konaković prišao štandu Nigerije

Lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković je tokom obilježavanja Nacionalnog dana Bosne i Hercegovine na EXPO sajmu odlučio da posjeti štand Nigerije i da se našali sa protivnicima BiH sa Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine.

Naime, Konaković je Nigerijcima poručio da nije bio ofsajd na SP 2014. godine.

“To je jako važno. Nije bio ofsajd na Svjetskom prvenstvu”, šalio se Konaković, dok se Nigerijci nisu sa njim slagali.

"Konakoviću i Zvizdiću nije mjesto tamo, ne obmanjujte narod i ne izmišljajte sastanke"

Ismail Šehić, mladi poduzetnik, direktor i osnivač organizacije “Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities” (BRAVO)  prokomentirao je odlazak delegacije Vlade KS, ali i Elmedina Konakovića (NiP) i Denisa Zvizdića (NiP), na EXPO Dubai 2020.

Osim toga, izračunao je koliko će ovo putovanje koštati građane Kantona Sarajevo, ali i ukazao na to da je EXPO 2020 počeo 01.10.2021. godine i trajat će do 31.03.2022. godine, što bi značilo da smo mi već izgubili 3 mjeseca.

Kako je naveo, inspiraciju za napisano je pronašao u fotografiji na kojoj delegacija od 11 članova pozira.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

– Dok Elmedin Konaković i Dr. Denis Zvizdić lade mu*a po Dubaiju, dok se slikaju i objavljuju storije kako im je tamo lijepo i kako ih sunce obasjava, kanton se raspada, ništa ne funkcioniše, niko ni sa kim ne surađuje, snijeg nas opet iznenađuje, smeće na svim stranama, kanalizacija ne funkcioniše, pola grada ima problem sa pitkom vodom, pola firmi na rubu protesta i propasti!!!

Bravo za EXPO, odlična stvar, BRAVO još jednom, BRAVO Vlado KS, ali NE na OVAJ način!

Ni jednom ni drugom nije mjesto tamo, nema veze sa politikom i funkcijama koje obnašate, nije u vašem domenu i NE TREBA DA STE TAMO!!! Neki dan sam o ovom pisao kada sam na kraju rekao da bi nam svima bilo bolje kad bi se bavili svojim poslom, a ne svačijim. Ne može svako biti Vučić.

Nigdje nisam pročitao i vidio rezultate firmi koje su selektovane za odlazak na EXPO, a pošto je poziv bio javan i koji se finansira od strane građana jednostavno rezultati moraju biti JAVNI. Očito, i ovdje nešto smrdi, pa ti podaci nisu dostupni.

Nigdje nisam vidio plan koliko će ovaj “prvi izlet” koštati državu i zbog čega je cijela ova delegacija od 10-tak ljudi otišla na slikanje u UAE?! Nigdje nisam pročitao koliko će nas koštati učešće na EXPO, koliko i kako će nam se to vratiti, koji su planovi povratka investicija i ko je odgovoran za pogrešne poteze?!

Ne obmanjujte narod i ne izmišljajte sastanke sa predstavnicima UAE, pa niste Dodik, iako ga stalno spominjete, možda ste ga počeli i u tome slijediti. Nije vam službena posjeta, i posjeta sa predstavnicima druge države pijaca, pa da se onako sastajete, bez najave sastanaka i bez odgovora o rezultatima sastanaka. Nije narod glup, bar jedna polovina!

Ono najvažnije:

“Kad se vratite sa IZLETA, nekad tamo za par dana kad Lana Pudar sleti i kad se budete grlili i slikali sa njom, te joj uručivali mizerne nagrade, sjetite se koliko su građani Bosne i Hercegovine platili samo da odonesete svoje guzicu u Dubai? Evo ja ću vam na brzinu “šturo” izračunati, a vi stisnite ta ohlađena, uhh odnosno ugrijana mu*a, pa objavite javno koliko je to koštalo građane BiH!!!

Trenutno samo jedna povratna karta za Dubai košta od prilike 1130,00KM x cca 10 osoba = 11300,00KM. Iako vjerujem da se vi iz ponosa niste mogli voziti sa “običnim smrtnicima” i da ste letjeli i direktnijim letovima, ovaj iznos karate ide na 3055,00KM x cca 10. To je građane otprilike koštalo 30550,00KM.

Kad se na to doda otprilike 3-4 noći u jednom od najskupljih gradova na svijetu, ali evo vam i ovdje neka računica, jer šta vas briga, ne vodite računa i ne pratite vi finansije.

Prosječna cijena smještaja u Dubaiju trenutno je oko 250€ = 488,95 x 4 x 10 = 19558,00 KM.

Naravno, ponovo vjerujem da ste vi uzeli malo one paprenije, VIP HOTELE, pa ću i njih staviti, čisto da vidim koliko sam bio blizu kad objavite troškove javno.

408,00$ = 709,72 KM x 4 x 10 = 28388,8 KM (ali niste se vi razbacivali sigurno).

Reći ćemo da jedan ručak sa jednim pićem u Dubaiju košta oko 30,00€ = 58,67 KM, pa hajde i večera toliko košta (58,67). Računica bi nekako pokazala sljedeće (58,67 x 3 + 58,67 x 3)x 10 = 3520,00KM

Pošto ste vi naši dragi vjernici, isključit ćemo alkohol i uračunati ćemo samo sokove sa nekih cca 3 pića po izlasku 5€ = 9,77KM x 3 x 10 = 293,37 KM.

ETO GAAAA, to je neka moja štura računica, bez uračunatih VIP pristupa, pratnji, osiguranja, poklona koje ćete kupiti od naših para…

Na kraju vi ćete potrošiti otprilike nekih 62752,17 KM ali vjerujem da vi ovo niste kupovali kao što to radim ja – direktno, već preko neke agencije koja vam je ove usluge naplatila za cca 20-30% više, možemo slobodno reći da će vaši troškovi za ovih par dana biti od prilike 78440,17 KM.

Hajde reci ćemo da su ovi troškovi opravdani za 2-3 osobe koje su trebale biti na EXPO-u, onda možemo reći da su građani BIH bacili, odnosno poklonili vam putovanje od nekih 60000,00KM.

E pa dragi moji predstavnici Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo ovo vam je cijena onog jednog obećanog stana za Lanu Pudar u neelitnom djelu grada, ali Boga mi fin stančić ili garsonijera, super stvar za petnestogodisnjakinju.

I od sad kada se sa nekim slikate, hvalite ga/ju, razmislite koliko vi trošite, a sa koliko ih “nagrađujete”, koliko vaša putovanja koštaju, a koliko koštaju putovanja sportista koji se ne idu samo slikati, već ginuti za Bosnu i Hercegovinu, razmislite da kada pišete po svojim profilima i medijima obmanjujete samo jedan dio ljudi, a onaj drugi, veći i pametniji vas sve više prezire jer loše lažete i imate neutemeljene priče.

BTW. Ovaj post je inspirisan slikom sa EXPOa gdje vas 11 pozira, pa sam uzeo 10 zbog lakšeg proračuna, ali ako ćemo biti realniji ovi troškovi su mnogo mnogo veći, jer posljednja lista koja je objavljena za ovaj “National day” je iznosila 74 osobe, a samo par njih je javno odustalo od odlaska, a za ostale ne znamo. Ne znamo jer NISTE TRANSPARENTNI, jer IZMIŠLJATE i krijete gdje i na koga trošite naš novac, ne objavljujete javno, jer ste i vi svjesni da ovo što radite nije ispravno.

Evo da malo dodamo na proračun čisto da razvijemo ovolike rečenice.

Dodat ćemo još 40 osoba (računajući da ih je 24 odustalo što sigurno nije – što je džaba i Bogu je drago) i ako stavimo da oni nisu “VIP” pa ćemo njihove troškove umanjiti za 20%, pa imamo neku dodatnu računicu od 6275,2KM x 40 = 251008,0 KM.

Na ovo dodamo još onih vaših “sa slike” 78440,17KM, dobijemo neku ludu računicu od 329448,17KM. HELLLOOOUUU 300000,00KM +…

Također da iznese i neke podatke koji su objavljeni u javnosti, ali mi nije jasno kako vas nije bilo sramota objaviti, ali hajde da i to podjelimo sa građanima. Evo samo nekih od njih:

Pripreme nastupa BiH na EXPO-u –> 820000,00KM! Pa za šta ste se zaboga pripremali, za Olimpijadu?!! Uhh neee, pa vi ni ne investirate u sport, sorry, my bad!
Izrada koncepta za nastup BiH na EXPO-u –> 750000,00KM! Ako samo koncept za promociju i dizajn košta ovoliko, ne smijem ni pomisliti koliko će to u stvarnosti i koštati…
Implementacija Ceremonije Nacionalnog dana – 465000,00KM! Auuuu Boga mi u mom proračunu ja vam uštedi 100000,00KM. Eto zovite mene drugi put da vam šta uštedim .
Prezentacija projekta –> 36000,00KM! Mogu li vas ja, molim vas, prezentovati?!!!
Vizualni identitet i “slogan”–> 15000,00KM! Da sam znao da bacanje rima i slaganje riječi ovoliko košta, davno bih se ovim počeo baviti.
Nepredviđeni troškovi –> 180000,00KM! Najjača stavka ikad!!! E čuj gotovo 200000,00KM za troškove “onako”! A joj, pa ja zaboravio na poklone iz Dubaija. Izvini te, opet je do mene.

Za finalnu računicu iskoristite digitron i uzmite čašu vode i kocku šećera.

OVDJE CIRKUSU NIJE KRAJ

Ako niste znali EXPO 2020 je počeo 01.10.2021. godine i trajat će do 31.03.2022. godine, što bi značilo da smo mi već izgubili 3 mjeseca, i tek prije par dana su “selektovane 184 firme” koje će otići na EXPO i predstavljati BiH. Kad će otići? Ko će otići? Po kojem kriteriju su ove firme selektovane i sl., vjerovatno nikad nećemo saznati?!

Ne bi ni ovo bio problem, ovo bi bio i plus što je Vlada KS “uspjela” da obezbjedi novac i učešće na EXPO-u, ali nažalost korupcija je problem. Iako je ostalo nešto malo više od 4 mjeseca, a vjerovatno ćemo učešće uzeti samo u posljednjih par mjeseci, na osnovu čega su se svi proračuni i izdvajanja novca pravila na 6 i 7 mjeseci? Na osnovu čega su se uračunavali troškovi “onoga što je već prošlo”? Zašto pričate protiv onih sa “druge strane” kad ste isti kao i oni?!!

Ja sam Ismail Šehić, Magistar Međunarodnog Biznisa i Ekonomije, Mašinski inženjer, rođeni Srebreničanin, odrasli Sarajlija, nisam političar, a ni član ni jedne stranke, Bosna i Hercegovina mi nikad ništa nije dala, ali i dalje je volim, živim u njoj i za nju se svim srcem borim. Ovakvi ispadi, obmane i manipuliranje ljudima, me jako ljute, razočaravaju i tjeraju da pišem ove stvari, da računam u ime vas i da bar ovoj maloj grupi ljudi koji me prate otvorim oči i pokažem da ih pokušavate slagati, prevariti i obmanuti. Da im skrenem pažnju da se distanciraju i argumentovano zaštite, jer to što su dio neke političke stranke ne mora da znači da su to oni i da su i oni dio ovog korumpiranog sistema!!!

To što se mnogi neće “složiti sa ovim postom” jer su dio neke od stranaka ili ljudi koji su prozvani je žalosno, jer to je još jedan dokaz da ti ljudi “slijepo” prate one koji ih vode, bez ideje za svoje sutra i bez svog stava i mišljenja!

Ljubav svima, ljubav Sarajevu, ljubav Bosni i Hercegovini – poručio je Šehić putem Facebooka.



(Ajdin Balićevac)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana