24.12.2021. 16:20
Gdje su i šta rade članovi grupe Seven Up: Fuad Backović Deen u Los Angelesu se bavi modnim biznisom, Lilo novinar i urednik, Gogi nastavnik tjelesnog odgoja..
Sada već davne 1993. godine, u jeku opsade grada Sarajeva, osnovana je grupa Seven Up.

Grupa je nastala na osnovu ideje tadašnjih tinejdžera Gordana Radića-Gogija, Elvira Hadžijamakovića-Lile, Zoltana Milića-Zolija, Eldina Nizama-Dine i Eldina Oprašića.

Prvi put nastupaju na festivalu "Vaš šlager sezone 93", na kojem su kompozicijom "Princeza Neona" u konkurenciji tadašnje sarajevske pop scene osvojili 4. mjesto.

Dovođenjem ženskog vokala u grupu pripremaju pjesme za svoj prvi album "Noćne ptice" iz 1995. godine, koji biva proglašen albumom godine.

Krajem 1996. grupa ponovo doživljava promjene, a napušta je Nermin Karšić te dolazi 15-godišnji Fuad Backović kao vokal umjesto dotadašnje pjevačice Aide Lindov.

Grupa Seven up

Godina 1997. je bila godina početka pune afirmacije grupe, koju su iskoristili za pripremu novih pjesama i za brojne nastupe, a ta koncertna aktivnost im je i bez novog projekta donijela titulu "Grupa godine 97". Sljedeće godine bend objavljuje album "Otvori oči", koji je iste godine postigao tiraž od više desetina hiljada prodatih nosača zvuka. Postizali su dobre rezultate na festivalima, redali hitove i bili omiljeni pop bend među mlađom populacijom.

Članovi benda Seven up

Godine 2003. grupu napuštaju Deen i Lilo kako bi gradili samostalne karijere. Deen se odlučio za pjevačku solo karijeru, a Lilo se posvetio televizijskoj karijeri.


Nakon odlaska dva člana grupe Seven up nastavlja djelovanje te 2004. godine snima četvrti album pod nazivom "Kraj" na kojem su bili Gogi, Nedim i Dadi. Nakon tog albuma grupa je rasformirana. 

Mnogi od fanova nekadašnje grupe često se pitaju gdje su danas članovi ovog benda. Lilo je danas zaposlen na FTV te radi kao novinar i urednik, Gogi je nastavnik tjelesnog odgoja, Dadi radi kao savjetnik u osiguravajućoj kući, Nedim ima privatnu firmu, a Deen živi i radi u Los Angelesu i bavi se modnim biznisom.

Kao sjećanje na neka ljepša vremena, mnogi i dan danas slušaju njihove hitove, ali i priželjkuju njihov povratak.

U razgovoru za Source.ba portal, Elvir Hadžijamaković-Lilo kaže da Seven Up živi i dan danas. 

"To je dokaz da smo bili ispred vremena i da smo to srcem radili i da smo to zaista voljeli da radimo. I to je stvarno tako bilo jer smo bili jedna jedinstvena ekipa. Seven Up u suštini, pod tim nazivom, nije nastao baš te 1991. godine, ali eto, rat nas je još više zbližio i onda smo dali taj naziv Seven Up", kazao je Elvir na početku razgovora. 


Ističe da što se tiče povratka grupe, da su neke normalne okolnosti, možda bi se nešto i desilo.

"Međutim, i mi smo sada, što bi rekli, porasli, te imamo svoje porodice i nažalost, neki članovi benda su otišli vani, neki su tu i nekako imamo neke druge prioritete. Bilo bi lijepo da se sastavimo i da recimo snimimo neki singl, čisto da pozdravimo našu publiku koja je već porasla i imaju svoju djecu i sada oni s njima slušaju nas. Slušaju nas i oni koji nas u to vrijeme nisu voljeli, pa su svašta nešto ružno govorili za nas, a danas nam s poštovanjem kažu: Pa dajte, sada kada pogledamo, odlični ste, dobre pjesme, koreografija i sve ono što smo mi u tom trenutku radili. Do povratka grupe Seven Up teško može doći, jer ovo je bend koji traži jako puno finansija i sasvim neku drugu priču, skupu produkciju. Mislim, to je dokaz onoga što smo mi tada radili, kada sad pogledate mi bismo sa tim spotovima i produkcijom koju je tada radio Miro Buljan, poznati hrvatski producent koji i dan danas djeluje i radi. Mi bismo voljeli, ali realnost je nažalost drugačija", rekao je popularni Lilo.

Na pitanje postoji li kontakt i danas među bivšim članovima grupe odgovara da se oni i dan danas druže, te da su ostali ekipa koja funkcioniše i radi. 

"Dokaz toga je da smo Gogi i ja kućni prijatelji, odrasli smo zajedno, Fudo je u Americi, čujemo se. Dakle, družimo se i dalje, proslavljamo neke bitne stvari. Što bi rekli, tugujemo, radujemo se zajedno. Vjerujte, mi smo tu jedni za druge", naglašava on.

Na pitanje kakve memorije ga najviše vežu za grupu ističe iskrenost među njima i ljubav prema onome što su radili. 

"Zatim, predivna putovanja u kombiju, koncerti, naša publika. To je nešto što u suštini uvijek me vraća u to vrijeme", govori naš sagovornik.

Na pitanje kakvu bi muziku radili, ako bi se ikad na scenu vratio Seven up, odnosno da li bi to bili adaptirani takozvani savremeni zvukovi ili bi to bili prepoznatljivi tonovi, Lilo kaže da se grupa ne bi prilagođavala današnjem trendu. 

"Seven Up kada bi se vratio, on bi ostao produkcijski na istom nivou. Mi bi i dalje imali pop zvuk sa boljom produkcijom, mi bi bili dosta zreliji i dalje bi bio ples prisutan. To je ono što bi u suštini mi radili i to je ono što bi od nas publika očekivala. Nismo se tada prilagođavali trendovima, pa ne bismo ni danas", zaključio je u razgovoru za naš portal Elvir Hadžijamaković-Lilo.

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana