28.12.2021. 18:10
Vandalizam u strogom centru Sarajeva: Zbog bilborda navodno Dodikove televizije posječeno stablo staro 20 godina
Mlado stablo kestena, koje je proteklih pet godina krasilo zeleni pojas uz saobraćajnice u ulici Zmaja od Bosne, nekome je očito smetalo i narušavalo "vidokrug" pa je organizirana prava akcija da se ono ukloni.

Prema informacijama do kojih je došla Parkova Služba komunalnih redara akcija sječe i vandalskog čina pojedinca ili više njih prema javnom dobru, stablu starom između 15 i 20 godina sprovedena je u djelo u kasnim noćnim satima, između dva i tri sata poslije ponoći.

"Sječa i to krošnje, koja je očito bila problem, u gornjem dijelu debla izvršena je pilom, a potom je krošnja u potpunosti i srušena. Ostavljena je na travnjaku, što je dokaz i da je cilj bio uništiti stablo, a ne doći i do drvne mase. Oborenu krošnju uz presječeno deblo prilikom čišćenja travnjaka uočila je Parkova jedinica koja na području Centra održava javne zelene površine i odmah je intervenisala i Parkova Služba komunalnih redara", kažu iz KJKP Park.



Dodali su da je o svemu sačinjena i službena zabilješka, a s obzirom da je počinilac još uvijek nepoznat, angažirani su i pripadnici PU Centar.

"Ovaj krajnje vandalski način izvršen u strogom centru grada, u jednoj od najfrekventnijih ulica, u blizini brojnih objekata, pokrivenih i video nadzorom govori najviše. Šteta nanesena zelenilu je time i veća, jer dok jedni grade i čuvaju zelenilo našeg grada drugi to ruše na ovakav način. Time i minimaliziraju cjelokupan trud i rad, jer je stablo prije svega 10 do15 godina uzgajano u rasadniku, a pet godina je zasigurno održavano i njegovano nakon sadnje i na zelenoj površini.

Naglasili su da je to šteta i za kvalitet zraka u našem gradu.

"Preduzeće Park poduzelo je sve aktivnosti da se počinioci pronađu i sankcionišu, pa apeluje i na građane ukoliko su svjedoci ovog, ali i sličnih pojava da to i prijave našoj Službi komunalnih redara. Vandalizam na javnim zelenim površinama možete prijaviti i najbližoj PU, kao i općinskoj službi. Samo zajedničkom saradnjom možemo sačuvati javne zelene površine u našem gradu, ali i novac, jer umjesto u obnovu i sanaciju šteta isti se treba ulagati u izgradnju novih parkova, drvoreda, šetališta", zaključili se.

Kako se može vidjeti na fotografijama, krošnja stabla je prije rušenja zaklanjala bilbord na kojem je bila reklama "UNA TV", o kojoj su mediji pisali da je televizija u vlasništvu porodice Dodik.

Anes Podić iz Udruženja građana "Eko-akcija", u izjavi za Source.ba portal je kazao da u Sarajevu vlada komunalni nered, te da je grad unakažen bilbordima već dvije decenije. 

"Postoji procedura, čak se ne može ni u vlastitom dvorištu na području grada posjeći drvo bez odobrenja. Međutim, kao i sve ostalo u gradu, u Sarajevu vlada komunalni nered i posljedica takvog komunalnog nereda jeste opća nekažnjivost, počevši od bacanja otpada kojekuda pa nadalje. Srušiti jedno drvo očito je bio jedan vrlo lagan zadatak. A drugo pitanje, za šta će Sarajevu toliki bilbordi. Jel mi dobivamo neki ogroman novac od toga? Grad je unakažen reklamama već dvije decenije. Uopće nije jasno u čiju korist cijela stvar ide osim što svake dvije godine, kada su izbori imamo priliku gledati naše bajne političare kako nam se smiješe s njih. Što se tiče uopšte stabala u Sarajevu, imamo strašan problem sa zagađenjem. Zelenilo i drveće tu itekako pomažu i u Sarajevu bi sječa drva morala biti krivično djelo", rekao je Podić.

Dodao je da bi se ovakvo nešto moralo kažnjavati kaznom zatvora. 

"S druge strane mi imamo brojne slučajeve gdje su kao ispoštovane procedure, a drveća nestanu. Brojni su primjeri, niču neka nova parkirališta po Ilidži i Novom Gradu, jednostavno grad koji je izgubio toliko drveta tokom rata ne smije dopustiti takvo nešto", kazao je Podić.

Bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić je na svom Twitter nalogu napisao da je čin sječe stabla ravno ubistvu sa predumišljajem.

"Ovo je bez ikakvog pretjerivanja ravno ubistvu sa predumišljajem. U centru Sarajeva posječeno 20 godina staro stablo jer je vjerovatno zaklanjalo bilbord", napisao je Mustafić na Twitteru.


Na njegovu objavu, reagovao je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto poručivši da će sutra posaditi još veće, a da će policija sutra ispitati ovaj zločin.

(Ajdin Balićevac)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana