17.1.2022. 15:30
Ratni vojni invalid poručio Schmidtu: Ukoliko ne sankcionišete Milorada Dodika, građani će to uraditi
Nije održan sastanak između Visokog predstavnika u BiH i predstavnika građana. Iako su iz OHR-a predložili predstavnicima građana da sastanak bude organizovan putem Zooma zbog epidemioloških mjera, to nije prihvaćeno.

Izjašnjavajući se u online anketi, građani su izglasali da je jedina opcija sastanak uživo.

Tim povodom, članovi grupe građana ReSTART BiH su danas ispred OHR-a organizovali konferenciju za novinare.

Između ostalog, podsjetili su na osam zahtjeva koje imaju.

Zahtijevaju odlučne mjere UN-a, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.
 
Zahtijevaju implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj očuvanje postojećeg stanja u BiH i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije.

Od PIC-a zahtijevaju da daju bezrezervnu podršku visokom predstavniku za korištenje bonskih ovlasti u BiH, za potpunu vladavinu prava.

Traže da OHR odmah naloži prekid blokade državnih institucija, odnosno zaustavi primanja onih koji blokiraju.
 
Osim toga građani zahtijevaju da OHR odmah poništi sve odluke Narodne skupštine RS o takozvanom povratu nadležnosti, jer, navode, te nadležnosti nisu otete nego prenesene na nivo države u skladu sa Ustavom BiH i zakonom, tako da je vraćanje, tvrde, na nivo entiteta na ovaj način vid državnog udara.
 
Građani zahtijevaju da OHR naloži implementaciju svih presuda Ustavnog suda BiH, budući da je to najozbiljniji korak ka uspostavljanju potpunog pravnog poretka u državi.  Traže da se osigura elektronsko glasanje, optičko skeniranje listića na narednim izborima.
 
Posljednji zahtjev je bezuvjetna primjena odredbi o zabrani negiranja genocida i eliminiranje efekata genocida u skladu sa UN rezolucijom.

U prilogu pogledajte poruke sa konferencije za novinare.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana