26.1.2023. 18:16
Emotivne poruke ispred Vlade Kantona Sarajevo: "Ako sjedite na minderu i ništa ne radite, sutra ćemo svi oboliti, bolnice neće moći primiti ljudi"
Ispred Vlade Kantona Sarajevo je danas održan protest, sa simboličnom satnicom 12:05.

Protest je održan pod parolom: "Hoćemo pitku vodu i čist zrak".

Kao razlog se navodi to što se sutra, 27. januara, na sjednici Skupštine KS predviđa usvajanje nacrta privremene odluke o vodozaštitnoj zoni u KS.

Prema riječima Sejfudina Tokića, predsjednika Bošnjačkog pokreta koji je na protestima bio u svojstvu aktiviste neformalne grupe građana koji se bore za zaštitu planina i izvorišta pitke vode u Sarajevu, ovom odlukom se predviđa drastično smanjenje vodozaštitne zone sa sadašnjih 58.000 hektara na 16.000 hektara.

"Ova odluka se donosi u atmosferi obmanjivanja javnosti koje mjesecima svjesno provode pojedinci iz kantonalnih institucija. Pokrenut ćemo peticiju za održavanje tematske sjednice o ovom problemu. Odgovorno tvrdimo da, imamo ekspertne timove, ukoliko se ova privremena odluka usvoji da će dio izvorništa pitke vode u Sarajevskom polju biti trajno uništena", poručio je Tokić.

Sarajevsko polje je najveće izvorište u Bosni i Hercegovini s kojeg se vodom snabdijeva gotovo pola miliona stanovnika. To je najveći i najvažniji resurs za vodosnabdijevanje grada, odnosno Kantona Sarajevo.

Na protestima se okupilo desetak starijih građana Sarajeva, a prisustvovali su i između ostalih, zastupnici opozicione stranke u KS, Haris Zahiragić i Faruk Kapidžić iz SDA. 

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Nein Mustafić

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana