15.3.2023. 18:39
Rok do kraja augusta, cijena 20 miliona eura i 60 godina dugo čekanje na rekonstrukciju tramvajske pruge u Sarajevu
Radovi na izgradnji tramvajske pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora su počeli krajem oktobra ove godine.

Od tada se tramvajski saobraćaj u Sarajevu odvija na relaciji Ilidža-Čengić Vila, dok od od Čengić Vile do Baščaršije saobraćaju autobusi, koji na ovoj relaciji mijenjaju tramvaje.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su nam kazali da se radovi odvijaju po planu.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je kazao sredinom prošlog mjeseca da je mnogo posla urađeno. 

"I izvođač i nadzor radova imaju mnogo iskustva s prethodne dionice koja su prenijeli na ovu dionicu. Čeka nas još radova, kako bismo, konačno, nakon toliko godina, imali novu tramvajsku prugu, onakvu kakvu zaslužuje svaki građanin našeg kantona", izjavio je tada ministar Šteta.


Rok za završetak rekonstrukcije pruge je do kraja augusta ove godine.

U septembru prošle godine je završena rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Čengić Vile, a koja je počela krajem augusta 2021. Ukupna rekonstrukcija košta 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Projekat rekonstrukcije se realizuje nakon 60 godina.

Ekipa Source.ba portala je bila na dijelu pruge kod Kampusa Univerziteta u Sarajevu, te se na ovoj dionici pruge odvijaju radovi na iskopu.

Novinar: Ajdin Balićevac
Snimatelj i montaža: Nein Mustafić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana