20.3.2023. 12:37
"Jakov Milatović predstavlja velikosrpsku i četničku Crnu Goru": Na sastanku sa Dodikom bez velike zastave Crne Gore ali i Bosne i Hercegovine. Za bliže odnose sa Srbijom..
Jedan od lidera Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, zajedno sa aktuelnim predsjednikom države i Demokratske partije socijalista (DPS), Milom Đukanovićem.

Jakov Milatović je Pokret Evropa sad osnovao sa kolegom Milojkom Spajićem. Milatović i Spajić su bivši ministri u Vladi Zdravka Krivokapića. Milatović, koji je u toj Vladi pokrivao resor ekonomije, sa Spajićem je pokrenuo program poreskih reformi "Evropa sad", po kome je kasnije nazvana partija.

Za bliže odnose Crne Gore i Srbije

Tim programom su povećali plate, minimalnu sa 222 na 450, a prosječnu sa 530 na 670 eura. Ti potezi su im donijeli popularnost kod građana, dok su ekonomisti upozoravali da taj program nanosi štetu državnoj kasi i potencijalno Crnu Goru vodi u "grčki scenario".

Milatović je glasao za nezavisnost Crne Gore na referendumu o nezavisnosti 2006. godine. Podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Zalaže se za bliže odnose Crne Gore i Srbije.

Konsultacije sa mitropolitom

Kao ministar ekonomskog razvoja Milatović se konsultovao sa mitropolitom crnogorsko primorskim oko nataliteta.

"Večeras sam razgovarao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim na ovu temu i predočio mu dodatne mjere koje će Vlada preduzeti u cilju unapređenja nataliteta. Vjerske zajednice su nam snažni partneri na ovom putu", napisao je Milatović tada na Twitteru.

Na sastanku sa Dodikom bez zastave BiH i velike državne zastave Crne Gore

U aprilu 2021. godine Milatović je skupa sa Spajićem razgovarao sa tadašnjim članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom.

Fotografija sa sastanka pokazuje osim što nije bilo uopšte zastave Bosne i Hercegovine, nije bilo ni velike državne zastave Crne Gore, već je samo na stolu stajala mala zastavica. 

Pad Đukanovića za oko 60 hiljada glasova

Prema preliminarnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, Đukanović je osvojio 35,3 odsto glasova, Milatović 28,9 odsto, a Mandić 19 odsto. Slijede kandidat Demokrata Aleksa Bečić sa 11,3 odsto, kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković sa 3,2 odsto, kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović koji je osvojio 1,5 odsto i nezavisni kandidat Jovan Radulović sa 0,8 odsto.

Đukanović, do juče neprikosnoveni pobjednik svih predsjedničkih izbora u prvom krugu, osvojio je, prema preliminarnim rezultatima, nešto više od 123 hiljade glasova, gotovo 60 hiljada manje nego 2018. godine, pišu podgoričke Vijesti.

Milatović, funkcioner partije osnovane prije godinu, jučer je dobio više od 102 hiljade glasova. Njegov rezultat je za procenat manji nego Mandićev i Bečićev zajedno. Uz njihovu podršku mogao bi da postane prvi predsjednik Crne Gore koji nije iz DPS-a, a nakon uvođenja višestranačja prije više od 30 godina.

Krah na izborima doživjela je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković - od 27 hiljada birača podrške iz 2018. godine, pala je na 11 hiljada, što je pad od 60 procenata.

Glasačko pravo u prvom krugu predsjedničkih izbora imalo je 542.154 birača, a glasalo je 350.231, odnosno 64 odsto.

Milatović je ocijenio da su na izborima juče pobijedili svi diskriminisani, koji su baklju slobode nosili 30 godina.

Najava slanja Đukanoviću u "političku penziju"

”Obećali smo da ćemo uspjeti na predsjedničkim izborima - i uspjeli smo... Ovo je pobjeda svih onih koji su baklju slobode nosili 30 godina, onih koji su bili diskriminisani, čija su djeca išla trbuhom za kruhom, koji su bili siromašni. Ovo je pobjeda jednakije i pravednije Crne Gore”, kazao je on.

Zahvalio je svim partijama i listama koje su ga podržale i naglasio da je ovo “pobjeda cijele Crne Gore, pobjeda koje su generacije i generacije čekale”.

On je najavio da će 2. aprila poslati Đukanovića u političku penziju.

Zahvalio se svima koji su, kako je rekao, željeli bolju i pravedniju Crnu Goru i poručio da očekuje još snažniju podršku u drugom krugu.

Na pitanje da li očekuje podršku dijaspore, odgovorio je da sa dijasporom žele da grade bolju Crnu Goru:

”Svaki dan, ne samo svake četiri godine da ih gledaju kao Đukanović... Naši najveći saveznici su građani i siguran sam da ćemo zajedno zapečatiti novu slobodnu Crnu Goru”.

Mandić je sinoć saopštio da bez podrške DF-a, nema pobjede “našeg kolege Milatovića u drugom krugu”. Potom je pozvao sve njihove birače da 2. aprila podrže jednog od lidera PES-a.

”Dajem večeras u ime DF-a punu podršku Milatoviću i pozivam sve građane Crne Gore da ga podrže. Naši glasači, svi do posljednjeg, da izađu i glasaju za Milatovića, bez obzira hoće li on poštovati našu podršku”.

Izbori u Crnoj Gori

Osim mirnog izbornog dana, karakteristika jučerašnje predsjedničke trke je slaba izlaznost u sredinama gdje su Bošnjaci i Albanci većinsko stanovništvo, izuzev opštine Tuzi gdje je taj procenat neznatno viši.

Podaci Državne izborne komsiije (DIK) i nevladinih organizacija pokazuju da je izlaznost ove godine bila veća za oko dva odsto u odnosu na prethodne izbore. Ona je juče bila 64,06 odsto, dok je 2018. iznosila 62 odsto.

Informacije DIK-a, na osnovu presjeka uzroka, ukazuju da je najveća izlaznost bila u opštinama gdje vlast vrše Demokratski front, Demokrate, uključujući i Podgoricu, dok je u sredinama u kojima su u većini manjinske zajednice, koje su ranije bile uporište kandidata DPS-a, ona bila veoma mala.

Najveća izlaznost bila je u Šavniku (81,88 odsto), Nikšiću (81,86 odsto), zatim u Zeti, Mojkovcu, Pljevljima, Plužinama, Podgorici...

Najmanja u Gusinju (30,12 odsto), Petnjici (37,71 odsto), Ulcinju (36,48 odsto)... U Tuzima je procenat izlaznosti bio 49,94.

"Pobijedićemo i 2. aprila"

Demokratska partija socijalista (DPS) uputila je zahvalnost građanima koji su podržali lidera te stranke Mila Đukanovića na izborima za predsjednika i doprinijeli da, kako navode iz DPS-a, Đukanović ima "ubjedljivo najveću podršku" nakon prvog kruga izbora.

Poručili su da očekuju pobjedu i u drugom krugu, 2. aprila.

"I pored snažne negativne kampanje koja se sve vrijeme vodila protiv DPS, posebno tokom izborne ćutnje i na sam dan izbora, ovaj rezultat pokazuje da politika utemeljena na konkretnim rezultatima, jasnim i realnim planovima za budućnost ima jako uporište u biračkom tijelu", saopštili su iz te stranke.

Kazali su da će naredne dvije sedmice iskoristiti da u direktnom kontaktu sa građanima "ukažu na prednosti" njihovog kandidata i objasne "šta je alternativa koju predstavlja njegov protivkandidat".

Đukanović će se u drugom krugu izbora suočiti sa kandidatom Pokreta Evropa sad Jakovom Milatovićem.

"Ova kampanja uvod je i u parlamentarne izbore, te je to dodatni motiv da mobilišemo Crnu Goru za pobjedu. Sa iskustvom jedne slične situacije iz naše prošlosti, kada su se građani Crne Gore opredjeljivali kakvu budućnost žele – da žive bolje i budu svoji na svome, ili da predstavljaju zastupnike tuđih, i tada, veoma pogubnih interesa – građani su prelomili pametno i izabrali Mila Đukanovića u drugom krugu. Uvjereni smo da će tako odlučiti i sada", saopšteno je iz DPS-a.

Zahvalili su i partijama koje su podržale Đukanovića, kao i "mnogobrojnim značajnim ličnostima iz zemlje i inostranstva". "Idemo naprijed, do pobjede 2. aprila", zaključuje se u saopštenju.

"Milatović predstavlja velikosrpsku i četničku Crnu Goru"

Crnogorski novinar i analitičar Šeki Radončić kazao je Feni da je rezultat Đukanovića ubjedljiv. 

"Ta vremena su prošla, u Crnoj Gori je demokratija. U Crnoj Gori je velika politička ponuda. Đukanovićev rezultat je, naravno, ubjedljiv. On je uprkos jednog četničkog, velikosrpskog i ruskog djelovanja u Crnoj Gori u zadnje dvije godine opstao. Odnosno, ne samo opstao nego se vratio i uspio da ojača partiju", kaže Radončić.

Kada je u pitanju drugi krug izbora, Radončić kaže da će biti zanimljiv. To će biti mrtva utrka ko će pobijediti.

"Međutim, Đukanović je stari borac. U pitanju je izbor između dvije Crne Gore. Jedna je evropska Crna Gora, demokratska, multietnička koju predstavlja Đukanović. Sa druge strane je jedna velikosrpska i četnička Crna Gora koju predstavlja Milatović", riječi su Radončića.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana