25.3.2024. 10:13
Semir Efendić je na čelu Općine Novi Grad skoro 12 godina - Šta kažu o njegovom radu: "Ramazan je, ne želim pričati o nekome za vrijeme posta; Problem s plavljenjem podvožnjaka..."
Posljednja je godina mandata načelnika i gradonačelnika koji su na prošlim Lokalnim izborima dobili povjerenje građana, pa bi se ove godine trebali održati novi na nivou općina i gradova.

Kao što smo već ranije najavili, portal Source će u narednom periodu se osvrnuti na rad sarajevskih načelnika.

Podsjećamo, za naš portal su ranije govorili načelnik Općine Centar Srđan Mandić, te načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović.

Kontaktirali smo i načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, ali nam nije dao nikakvu povratnu informaciju, pa smo pretpostavili da ne želi govoriti o svom aktuelnom mandatu i radu.

Prema tome, mandat načelnika Efendića su komentarisali vijećnici u Općinskom vijeću Novi Grad.

Napomenut ćemo da je predsjednik Stranke za BiH prvi put izabran za načelnika najmnogoljudnije sarajevske općine još na Lokalnim izborima 2012. godine kada je osvojio 18.343 glasa. Biva reizabran i na idućim izborima na lokalnom nivou 2016. godine, i tada osvaja čak 30.343 glasa. Novi mandat načelnika je dobio i na posljednjim Lokalnim izborima iz 2020. godine kada je osvojio 21.100 glasova. 

Istinomjer je krajem prošle godine objavio rezultate monitoringa progresa na ispunjavanju predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika, a oni pokazuju da je načelnik Efendić na kraju treće godine mandata ispunio sedam predizbornih obećanja, a neka od ispunjenih tokom protekle godine su dogradnja Osnovne škole "Behaudin Selmanović" i uspostava ambulante u C fazi Alipašinog Polja. Obećanje o pomoći privredi usljed posljedica virusa Covid-19 ocijenjeno je kao djelimično ispunjeno u trećoj godini mandata, s obzirom na to da je proglašen prestanak pandemije Covid-19 na području FBiH.

Neka od ukupno 41 obećanja čije je ispunjavanje u progresu jesu "Podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji sa ciljem zapošljavanja nezaposlenih osoba", "Pomoć mladim bračnim parovima u rješavanju stambenog pitanja", ali i "Izgradnja i rekonstrukcija lokalnih cesta". U trećoj godini mandata načelnika Efendića 11 obećanja dobilo je ocjenu "započeto", a među njima je i obećanje o izgradnji objekta policijske stanice na Dobrinji. U trećoj godini mandata nisu zabilježene aktivnosti na ispunjavanju osam obećanja, među kojima su i ona o uspostavi zanatskog centra, izgradnji kompleksa sportskog i dječijeg igrališta u Ulici Avde Hodžića, izgradnji etažnih garaža na postojećim parkinzima, kao i izgradnji objekta mjesne zajednice i ambulante u naselju Zabrđe.


Istinomjer

Vijećnik Naše stranke Adi Škaljić, govoreći za Source.ba portal, kaže da statistika iz analize Istinomjera sa kraja prošle godine otkriva dosta o radu načelnika Efendića.

"Iako postoje projekti koji se uspješno i brzo realizuju, postoji i veliki dio njih čija realizacija kaska. Ono što meni kao vijećniku posebno skreće pažnju je selektivan pristup realizaciji inicijativa. Naime, moj utisak je da inicijatue vijećnika i vijećnica Kluba Stranke za Bosnu i Hercegovinu imaju prioritet u realizaciji u odnosu na članove i članice ostalih klubova koji egzistiraju u Općinskom vijeću", govori Škaljić.

Pitali smo ga koji su segmenti rada za pohvalu, a koji za kritiku.

"Pohvalio bih projekte obnove Park šume Mojmilo, koji obuhvata izgradnju pristupne staze, pošumljavanje i postavljanje mobilijara. Centar Safet Zajko je uspješan već nekoliko godina. Također bih kao uspješnu spomenuo obnovu pješačkih staza i šetnica u B I C fazi na Alipašinom polju. Kritiku zaslužuje nespremnost Općine Novi Grad Sarajevo i javnog preduzeća Lokom da pristupe antikorupcijskim registrima koje vodi Ured za borbu protiv i kontrolu kvaliteta KS. Također, Općina je bez javnog poziva Islamskoj zajednici dala pod zakup Vilu Hadžihalilovića, jedini objekat pogodan za događaje vezane za kulturu i umjetnost na širem prostoru Dobrinje. Ključni problem je što je ovaj prostor ranije neuspješno u zakup tražilo jedna od najaktivnijih nevladinih organizacija u BiH. Pored navedenog, moram spomenuti i dugogodišnji problem sa plavljenjem podvožnjaka u Buća potoku, te predug rok koji su Općina i Ministarstvo saobraćaja KS dali za izgradnju kružnog toka u ulicama Džemala Bijedića i Srđana Aleksića", ističe Škaljić.

A na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o izgledu općine Novi Grad generalno, odgovara da je "neophodno shvatiti da je općina sastavljena od različitih naselja, čije su potrebe različite".

"Neka naselja u našoj općini i dalje nemaju osnovnu komunalnu infrastrukturu i sadržaje za slobodno vrijeme, dok su problemi nekih drugih sadržani u nedostatku parking prostora i lošim pristupnim cestama", zaključuje Škaljić.

Adi Škaljić: Glavni akteri saobraćaja su pješaci, biciklisti i gradski  saobraćaj i njima sve mora biti podređeno – TVSA.BA
Adi Škaljić

S druge strane, vijećnik u OV Novi Grad Jasmin Smječanin, koji dolazi iz stranke na čijem čelu je Semir Efendić, kaže da su građani najrelevantniji pokazatelj rada načelnika na terenu.

"Svaki put kada se kandidovao načelnik Semir Efendić je dobio podršku građana od preko 20000 glasova, što je najbolji pokazatelj njegovog rada. Općina Novi Grad Sarajevo je najmnogoljudnija općina, potrebe naših građana su velike i realne. Veliki broj projekata koji se realizuju na području općine Novi Grad trebaju saglasnost drugih nivoa vlasti kao što su Zavod za izgradnju, Zavod za planiranje i firme Vodovod i Kanalizacija", navodi nam Smječanin.

Pitali smo ga da li postoji nešto što zamjera načelniku Efendiću u radu. 

"Jedina 'kritika' je ta što uspijeva uskladiti obaveze biti načelnik najmnogoljudnije općine i u isto vrijeme biti predsjednik Stranke a uspješno obavljati i jedno i drugo. Zbog čega mu mnogi zamjeraju", odgovara Smječanin. 

Također, priupitali smo ga o kritikama koje je pobrojao vijećnik Škaljić na račun Efendića. 

Smiječanin kaže da Općina Novi Grad i javno preduzeće Lokom posluju i rade u skladu sa zakonima, te "samim tim podliježu svim kontrolama i revizijama koje se provedu u pravilu jednom godišnje".

"Do sad prema mojim informacijama nije bilo nekih većih zamjerki na rad Općine i Lokoma. Zakup Vile Hadžihaliovic Islamskoj zajednici je bila odluka Općinskog vijeća, a otvaranje obdaništa u prostoru ove Vile je prema mom mišljenju bila dobra odluka s obzirom da je prije toga objekat bio prazan i slabo korišten. Šesta transverzala na kojoj se nalazi podvožnjak je nadležnost Kantona Sarajevo. Općina je prije nekoliko godina pokušala pomoći da se ovaj problem riješi. Postojeća pumpa ispumpa vodu kada se pumpa uključi. Nažalost očito se ne uključi uvijek na vrijeme. Direkcija za ceste ima ugovor sa nekom firmom koja bi trebala da održava i servisira pumpu. Zaista nemam odgovor na pitanje zašto to firma ne radi i zašto pojedini vijećnici ne znaju da je ovo nadležnost Kantona Sarajevo. Smatram da je to njihovo neznanje, sramota i obmana ljudi koji su im dali svoje povjerenje", kazao je u razgovoru za Source vijećnik Stranke za BiH u OV Novi Grad Jasmin Smiječanin.

Opis fotografije nije dostupan.
Jasmin Smječanin i Semir Efendić

Željeli smo čuti i dodatna mišljenja, što iz pozicije, što iz opozicije, međutim, određeni broj vijećnika nam uopšte nije odgovarao. Nećemo ih imenovati, ali bilo je i onih koji su nam obećavali odgovore, ali i pored razumno postavljenog roka, nisu ispunili obećanje. Neki od njih su bili na službenom putu pa iz tog razloga nisu željeli, a neki su nas zamolili da porazgovaramo poslije ramazana jer nisu htjeli "pričati o nekome za vrijeme posta".

Novinar: Ajdin Balićevac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana