27.3.2024. 14:05
Sprema li Dodik otcjepljenje RS-a nakon Schmidtove odluke: I Vučić najavio "tešku borbu", a traže se i blagoslovi SPC-a
Visoki predstavnik Christian Schmidt, nametnuo je jučer izmjene Izbornog zakona Bosne i Heregovine, poručivši da to radi za sve građane naše zemlje.

"Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinijele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Ja želim da objavim odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa mojim mandatom. Ovo radim za sve građane BiH", kazao je Schmidt.

Elektronski brojači listića, video-nadzor...

Odluka visokog predstavnika podrazumijeva, uz ostalo, uvođenje izbornih tehnologija, poput elektronskih brojača listića i videonadzora. Odlukom je eksplicitno isključeno elektronsko glasanje.

Osoba koja je izabrana u zakonodvano tijelo, a u prethodnom mandatu je obavljala dužnost u izvršnom tijelu, koje je ostalo u tehničkom mandatu, morat će zalediti skupštinski mandat.

Prema novim odredbama, osoba osuđena za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid pred bilo kojim sudom, domaćim ili međunarodnim, ne može biti kandidat na izborima niti može biti nositelj izborne niti imenovane dužnosti.

Radna verzija izbornog zakona RS

Iz manjeg bh. entiteta su odgovorili "puštanjem" u javnost radne verzije izbornog zakona RS-a kroz režimske medije.

A evo i kako bi on izgledao.

Ovim tekstom zakona uređuju se izbor i imenovanje poslanika Narodne skupštine Srpske i delegata Vijeća naroda, predsjednika i potpredsjednika Republike, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada i opštine, izbor i opoziv gradonačelnika grada i načelnika opštine, kao i izbor članova savjeta mjesne zajednice.

Radna verzija izbornog zakona uređuje i imenovanje organa za sprovođenje izbora, zaštitu izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovoga zakona.

Sjedište Republičke izborne komisije je u Banjaluci, ova komisija ima pečat u skladu sa zakonom, ima internet stranicu na kojoj se objavljuju svi izborni propisi, kao i sve druge odluke od značaja za izborni proces, i to u roku od 24 časa od donošenja odluke, piše u radnoj verziji izbornog zakona Srpske.

Birački spisak i izvod iz biračkog spiska su javni, dostupni na internet stranici Republičke izborne komisije i centru za birački spisak u gradu, odnosno opštini.

Prema radnoj verziji zakona, sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Republike Srpske, grada i opštine zavisno od toga za koji nivo vlasti se sprovode izbori.

"Republička izborna komisija i gradska, odnosno opštinska izborna komisija, samostalno raspolažu sredstvima za vršenje ovlašćenja i sprovođenje izbora u okviru odobrenog budžeta, i ovlašćene su da odrede način korišćenja sredstava i da sprovode nadzor nad njihovom raspodjelom i korištenjem", piše u radnoj verziji zakona.

Rezultati glasanja biće javno izloženi u Republičkom centru za brojanje i gradskim, odnosno opštinskim centrima za brojanje, kako bi javnost mogla imati uvid u njih, a kopije rezultata glasanja biće uručene akreditovanim posmatračima rada Republičkog centra za brojanje, na njihov zahtjev, piše u tekstu.

Prema ovom dokumentu, izbor organa vlasti vrši se na osnovu slobodnih izbora, opšteg i jednakog biračkog prava, neposrednim i tajnim glasanjem, osim ako ovim zakonom nije drugačije određeno.

Dodik bez reakcije - ignorisanje visokog predstavnika ili se "iza brda nešto valja"?

Kazat ćemo i da se Dodik i dalje nije oglasio nakon što je Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona. Koji će biti njegov odgovor, saznat ćemo uskoro, ali je predsjednik RS-a jučer, prije nego što je visoki predstavnik saopćio svoje odluke, kazao da će Schmidt nametnuti i Zakon o državnoj imovini, ukoliko mu "prođe nametanje Izbornog zakona". U ranijim nastupima, Dodik je govorio kako bi odma proglasio nezavisnost manjeg bh. entiteta kada bi visoki predstavnik nametnuo Zakon o državnoj imovini.

Opozicionar i predsjednik Stranke za pravdu i red Nebojša Vukanović, ne odiše optimizmom kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, te smatra da neće donijeti fer i poštene izbore.

"Christian Schmidt ponovo uvodi mjere integriteta koje neće dati pun efekat, jer bez obaveze skenera, uz mogućnost, jasno je da većina biračkih mjesta neće imati skenere niti video-nadzore na ovim izborima, što će ponovno omogućiti krađu izbora", kaže za Source Vukanović.

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za sutra 11. posebnu sjednicu parlamenta s jednom tačkom predloženog dnevnog reda: Razmatranje aktuelne sigurnosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na RS.

Riječ je o prijedlogu predsjednika RS Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića i člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, saopćeno je iz Narodne skupštine RS.

Kolegij je pozvao lidere parlamentarnih stranaka da sutra do početka sjednice dostave zahtjeve za obraćanje u trajanju od deset minuta, u skladu sa Poslovnikom.

Govoreći o sutrašnjoj posebnoj sjednici NSRS, Vukanović kaže da je riječ o novom "kukavičluku vlasti".

"To je novi kukavičluk vlasti koji su najavili da ukoliko visoki predstavnik nametne izmjene Izbornog zakona, oni donijeti izborni zakon Republike Srpske. Očito nemaju hrabrosti da povuku taj potez i ponovo će tu biti: 'Tresla se gora, rodio se miš'. Ponovo će biti neke velike priče, a suštinski, Dodik je kukavica i ponovo je to pokazao, jer je odustao od onoga što je uporno govorio da će izborni zakon RS", zaključuje Vukanović.

Nebojša Vukanović napao patrijarha Porfirija i mitropolite SPC: Skinite  mantije! | Trebinje Live
Nebojša Vukanović

Nakon nametanja izmjena Izbornog zakona, slučajno ili ne, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić se obratio dramatično javnosti putem svog Instagram profila.

"Teški dani su pred Srbijom. U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vijesti dobili u posljednjih 48 sati...Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese, i Srbije i RS-a. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobijediće Srbija", kazao je Vučić. 

Inače, Vučić je nedavno saopćio da će 5. i 6. maja biti održan veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske, na kojem će biti donijete važne odluke o opstanku srpskog naroda na ognjištima, ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine.

Tada je kazao da su on i Dodik, patrijarha Porfirija upoznali sa težinom političke situacije u kojoj se nalazi cjelokupan srpski narod i od njega zatražili blagoslov i podršku SPC.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana