29.3.2024. 9:15
Dodik rekao da će ići do kraja - Pitali smo Isaka hoće li ga uhapsiti kako je govorio: Nisam ja tako rekao. To ste vi novinari davali naslove
Na 12. posebnoj sjednici Narodne skupštine manjeg bh. entiteta RS, koja je počela iza ponoći i trajala do jutarnjih sati, usvojen je Nacrt izbornog zakona RS-a.

Zahtjev za održavanje sjednice i dnevni red podnijeli su narodni poslanici, u skladu sa članom 170. stav 1 i članom 171. Poslovnika Narodne skupštine. Oni su većinom glasova na kraju i usvojili Nacrt, međutim sada je potrebno da se provede javna rasprava i druge procedure kako bi došao u formi Prijedloga na sjednicu NSRS-a i bio konačno usvojen.

Na taj način, predsjednik tog entiteta Milorad Dodik je nastavio antiustavno djelovanje, te se čini kako je prešao sve crvene linije već odavno. 

Osim toga, na 11. posebnoj sjednici NSRS, koja je održana jučer, lider SNSD-a je uznemirio javnost svojim govorom koje je pročitao za govornicom ovog zakonodavnog organa. Tačnije, on je pročitao svoje zahtjeve, a ukoliko se ne ostvare, da će RS poduzeti korake.

Neke od tačaka koje je pročitao Dodik se odnose na nastavak provođenja odluka RS-a vezanih za svoj status, povlačenje iz sporazuma o VSTV-u i vojsci, deklaraciju o teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. 

"Da RS ukoliko se ovo ne desi, sada na Uskršnjem saboru insistira na dejtonskoj ulozi Srbije, zemlje garanta, da se deklaracijom proglasi da su Bošnjaci prekršili Dejton i da Srbija ne stoji više iza toga i da će Srbija braniti RS i Dejton na međunarodnoj poziciji", kazao je Dodik.

Također, rekao je da je spreman ići do kraja, šta god to značilo.

Neko ko je u prethodnom periodu redovno izjavljivao da će uhapsiti predsjednika RS-a ukoliko za to bude potrebe je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. 

Pitali smo ga hoće li to učiniti.

"Sačekajte malo, nisam ja to govorio, to ste vi novinari davali naslove. Ja sam govorio da će institucije kojima ja upravljam kada dobiju nalog tužilaštva da liše slobode gospodina Dodika, da će to i uraditi. To sam ja govorio, a naslove koje pišu novinari, to su vaši naslovi", kazao nam je Isak.

A da li to znači da su novinari krivi?

"Nije do novinara, nego novinari moraju dati naslov i ja to nikada ne osporavam, ali to znači, ja sam rekao da će biti lišen slobode ako tužilaštvo dadne nalog upravi policije, da će to uprava policije i uraditi. Ne ograđujem se ja nikada od svojih izjava, ja stojim iza svake svoje izjave koju sam dao. I ja ću uraditi sve što sam rekao", tvrdi ministar Isak.

Pitali smo ga kako on gleda na sva ova posljednja dešavanja i da li su ga uznemirila.

"Nisu me uznemirila. Tek sam ustao, sinoć sam dokasno radio, došao sa terena, tako da vjerujte, ne znam ni kako se zovem, a kamoli šta je Dodik izjavio. To što on izjavljuje, više je meni postalo neozbiljno, ali i odluke NSRS", rekao je Isak za Source.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana