20.3.2018. 15:10
Nedžad Imamović: Kada god bih odgovarao na pitanja o svome ocu, uvijek bih mislio da nisam baš sve rekao
Sevdalinka u Bosni i Hercegovini je jednostavno i "sevdah" tako da je zbog toga i dobila značenje čežnje, ljubavnog žara i ljubavnih jada, koja je također jedinstven narodni muzički izraz Bosne i Hercegovine.

"Pjesma sevdalinka je za mene najljepša pjesma na svijetu, ali ne samo za mene nego i za sve druge ljude iz svijeta muzike poput etnologa, muzikologa, koji su dolazili i zapisivali naše pjesme", rekao je za Source.ba portal Enver Šadinlija.

Legende sevdaha poput Mehe Puzića, Safeta Isovića, Nade Mamule i mnogih drugih ostali su da žive kroz svoju djecu i kroz generacije koje su odrastale uz tu muziku.

Tako je sin Zaima Imamovića, legende sevdaha, Nedžad Imamović nastavio njegovati sevdalinku, a tu tradiciju je nastavio i njegov unuk.

"Kada god bih odgovarao na pitanja o svome ocu, uvijek bih mislio da nisam baš sve rekao i mislim da je teško jedan takav život, jednog takvog umjetnika opisati onako kako je to i zaslužio", rekao je za Source.ba Nedžad Imamović.

Kako bi sevdalinka opstala ona se treba prenositi na generacije koje sada odrastaju na muzici koja nema kvalitet  i koja je kratkog vijeka, zato su oni koji znaju koliko vrijedi i šta je ustvari sevdalinka našli najbolji način za očuvanje i prenos na generacije koje dolaze.

"Art kuća sevdaha zamišljena je kao projekat  samoodrživosti i kao takav funkcioniše, a ove godine u maju će biti 10 godina postojanja", rekao je za Source.ba Armis Mašić.

Ostatak intervjua pogledajte u videu.

Novinar: Ajla Hurko
Kamerman i montažer: Almir Biber

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana