15.12.2017. 13:24
Evo gdje treba tražiti tijelo Aldina Mulića i kako je tijelo Irhana Foče stiglo do Visokog
Jučer je oko 11 sati u mjestu Čekrekčije kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče, koji je u Miljacku skočio kako bi spasio Aldina Mulića.
Kako govore informacije, u potragu su pored spasilačkih i ronilačkih sužbi, uključeni i psi tragači, te Specijalizirana jedinica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). 

Navodno ekipe iz Sarajeva djeluju prema Visokom, a druge ekipe od Visokog prema Kaknju i Zenici. Jučer je u potragu bila uključena i Specijalizirana jedinica za djelovanje na vodi i pod vodom iz Mostara, kako bi pregledali Miljacku i mjesto gdje su se mladići utopili. 

"Pozvani smo da pogledamo te dvije rolne na samo mjestu nestanka mladića. Jer druge jedinice nisu opreljene za to. To su rolne u koje su oni upali. Postojala je šansa da su u toj zoni vrenja, da se tu tijelo vrti. Tako da smo postavili opremu, čamce i spasitelje, da se rolna može na jedan siguran način pregledati. Sa kukama smo pregledali dno rolne i zaključili smo da je ravna i da je dole izbetonirana, tako da nema mogućnosti da zadržava tijelo. Tako su sve rolne kroz Sarajevo urađene, pa smatramo da je tijelo otplutalo. Tijelo ne treba više tražiti tu.  Sada potragu treba skoncentrisati na dio rijeke koji nije uređen. To jedno tijelo je otplutalo do Viskog, tako da i drugo treba tražiti na dijelovima gdje je prirodan tok rijeke, gdje ima krivina, grana i tako dalje. Tu će se najprije naći"
, kaže za Source Goran Mitrić, instruktor za potragu i spašavanja na vodi i pod vodom iz Mostara. 

Za tijelom Aldina Mulića se još uvijek traga. Mulić je zajedno sa Irhanom Fočom u noći sa utorka na srijedu upao u nabujalu rijeku Miljacku u sarajevskom naselju Dolac Malta.

Kako govore spasilčke službe, bilo je nekih indikacija gdje bi se tijelo moglo zadržati, tako da su obavljeni razgovori s mještanima, da bi se ta mjesta mogla pretražiti. Na rijeci Bosni kažu ima mjesta gdje bi se tijelo moglo zadržati, gdje su se tijela ranijih utopljenika zadržavala, pa će se i ona danas pregledati.

Nakon što je tijelo Foče pronađeno u Visokom, građani se najčešće, kao i svakom nesretnom prilikom ovog tipa, pitaju kako je moguće da tijelo za jedan dan tako daleko otplovi, pored svih prepreka u rijekama. 

"Potraga zavisi od samog mehanizma utapanja. Jedan je suho utapanje, drugo mokro. Kod mokrog utapanja tijelo guta vodu i jako brzo postaje negativno plovno i tone. To tijelo najčešće bude blizu mjesta utapanja. Dakle ostaje tamo gdje se čovjek utopio, ili blizu tome. Drugo je suho utapanje, gdje unesrećni uslijed šoka koji doživi dobije blokadu u grlu i ne guta vodu. Tako postaje pozitivno plovan. Tada tijelo ide niz vodu brzinom vode. Recimo da je brzina vode metar u sekundi, tijelo će za minutu otići 60 metara. Jednostavno matematikom možemo doći do zaključka da to tijelo za par sati može stići do Visokog",
navodi Mitrić.
  
Kako se navodi, pregledano je pet lokacija od RTV doma u Sarajevu, pa nadalje, uključujući Stupsku petlju, Reljevo i još dvije lokacije, jer su građani dojavili da sumnjaju na nešto, no potraga nije dala nikakav rezultat.

Glavni problem je mutna voda, jer se ne vidi šta se nalazi na nekim dijelovima i postoji mogućnost probijanja čamaca i nesreća po ekipe spašavanja, kažu spasioci.

(Alen Avdić)




NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana