13.6.2018. 14:17
"Neka Sarajlije kažu hvala Banjalučanima. A analitičari neka čitaju šta se dešava u svijetu, ali ne samo naslove i partijske instrukcije"
Nakon protesta bh. vozača zbog viskih cijena goriva, postignut je dogovor da će cijene najkasnije do kraja sedmice biti snižene i to za minimalno pet feninga.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović održao je sastanak s rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine, a razgovarano je o aktuelnoj situaciji vezanoj za povećanja maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama.

Ova vijest nije izazvala oduševljenje kod građana, jer smanjenje od pet feninga na prethodna tri poskupljenje u toku ove godine, nema nikakvog značaja kažu. 

Da se cijena goriva može uskladiti s našim standardom i smanjiti na iznos koji bi bio prihvatljiv za sve građane ove države, potvrdio je  Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazavši da je svaka intervencija na tržištu tečnih goriva po pitanju cijene, nestašice ili nekog drugog poremećaja isključivo nadležnost ali i obaveza entiteta. Entitetske vlade mogu uticati na troškove transporta i skladištenja nafte, kao i na visinu raznih akciza, putarina i ostalih poreza, kaže Šarović.

"Na svjetskom tržištu cijena litre goriva je 0,87 maraka i kada na to dodate 0,70 ili 0,80 maraka raznih taksi i akciza u zavisnosti od vrste goriva, lako je izračunati da je to oko 1,60 maraka po litri'', ističe Šarović.

Podaci govore da je došlo  do pada cijena nafte na svjetskom tržištu, jer je porasla proizvodnja nafte u Sjedinjenim Američkim Državama. Tako, na londonskoj berzi  cijena barela je 76,45 dolara, u SAD 65,75 dolara.

Iako podaci govore drugačije, pojedini ekonomski analitičari u našoj zemlji, a vjerovatni oni angažirani u strankama, kažu da je rast cijena u našoj zemlji opravdan jer u svijetu cijene rastu, pa nema razloga za bunt građana.

"Ti 'analitičari' neka mi objasne zašto ne uzmu u obzir da cijena nafte u svijetu pada. Struktura cijene je je objavljena i svi je živi znaju, ko je htio da čita. Najveći reketaš u strukturi cijene nafte je država. Usvojili su akcize a nisu dogovorili raspodjelu. Gdje su projekti za puteve, gdje je potrošeno  osam milijardi prikupljenih sredstava? Neka analitičari odgovore na sve ovo. Vijest da cijena pada je prošla tako nezapaženo, jer je povećala proizvodnju Amerika. Neka mi analitičari objasne zašto kada je cijena bila 140 dolara po  barelu, mi smo ovdje točili po manjoj cijeni. Neka se vrate na osnove ekonomije, neka čitaju šta se dešava u svijetu, ali ne samo naslove i partijske instrukcije", kaže ekonomistica Svetlana Cenić.

Svjetski ekonomski stručnjaci najavljuju dalji pad cijena nafte u svijetu, jer se očekuje da će OPEC promijeniti odluku i intenzivirati proizvodnju nafte. 

"Naravno da su mnogi iskoristili to da povećaju maržu, ali i ovi što transportuju naftu i naftne derivate koriste transport, samo je taj transport skuplji nego kamioni s ceradom. To su posebni tereti i oni su mnogo skuplji. Tačno je  da su trgovci naftnih derivata iskoristili priliku, pa su zaradili, pa je marža skočila, ali u strukturi cijene najveći reketaš je zasigurno država, koja niti gradi puteve niti će ih sagraditi", kaže Cenić.

Podsjećamo, zbog viskih cijena goriva građani su ovih dana u terminu od 17 do 18 sati zaustavili svoje automobile na cesti u znak protesta zbog divljanja cijena, već treći put ove godine, od usvajanja akciza na gorivo. Protest je počeo od Banjalučana, koji su ostali dosljedni protestima, za razliku od Sarajlija koji su, nakon saopćenja MUP-a da će kažnjavati sve one koju budu ometali sobraćaj, odustali. Podsjećamo, i Banjalučane zapisuje policija, ali su ustrajni.

"Neka Sarajevo ovog puta Banjaluci kaže hvala. Ministar trgovine je reagovao kako tako, pa je nešto dogovorio. Davno sam rekla, da se niko ne iznenadi ako u RS-u prije bukne nego u Federaciji. Buknut će na stvarima koje nemaju veze sa socijalnim protestima, su smislu okupljanja ispred Vlade i to. Povod je tragedija, ubistvo Davida Dragičevića, koje je odmotalo lanac drugih ubistava. Evo došla je i cijena goriva odjednom, nije se očekivalo. U Federaciji poneki ventil ima za razliku od Banja Luke. Ljudi imaju potrebu da se oslobode straha. Sad više ne može ispod kože. Privreda umire. To je oslobađanja od stege i ispranja mozga da si loš Srbin ako se pobuniš, ako pitaš gdje su pare, ako spomeneš krminal. Ljudima je doste svega", kaže na kraju Cenić.

(Alen Avdić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana