24.7.2019. 14:04
"Ne bih ti dao da igraš kolo ispred apartmana i dereš se uz pivu i harmoniku do šest ujutro"
Ponovo ću o turizmu. Međutim, ovim ću se tekstom više bazirati na naše područje, pošto vidim da mnogi jučerašnji vjerovatno nisu čitali dalje od naslova, pa uzeše ga kao hvalospjev u korist Hrvatske. A možda i nisu dovoljno pametni. Nije do mene.

Jasno sam kazao da hrvatsko more jeste lijepo. I tu nema dileme. Znam za Maldive, Azurnu obalu, Jamajku, Sveti Stefan itd..., ali pišem za ono što je našem standardu bliže. Poenta teksta, za one što 'vide a ne čuju', je upravo da se fokusiramo na to gdje i kako trošimo, pa ćemo manje cmizdriti za potrošenim parama. I upravo sam pisao o tome da imamo Neum. Koji je naš. I ništa mu ne fali. Imamo Sarajevo, Jajce, Bihać, Travnik, Tuzlu, Banjaluku, jezera, planine, bazene, etno sela, tvrđave, adrenalinske parkove, razna izletišta...I da, nisam to napisao pametnjakovići potcjenjenjući nas, kao lošiju i jeftiniju varijantu. Nego da novac koji ste porošili da se tri dana cvarite u Hrvatskoj na kamenju, jer vam je hlad skuplji, upotrijebite za sedmicu na Panonskom na primjer.  Pri tome ne morate nositi torbu konzevri sa sobom. Nego kao ljudi odmarati. A da su Tuzlaci pametniji, cijene ljetovanja u ovom gradu bi bile mnogo veće.  

Kazao sam da se svaka usluga plaća. Svaka relaksacija košta. Hrvati smatraju da njihovo vrijedi i formirali su cijene tako da naplate svaki svoj kamen. To što se vi ne slažete s njima, što mislite da je sve skuplje a nisu ništa poboljšali ni uložili,  znači samo da svoj novac preusmjerite negdje drugo. Na primjer Tursku, Grčku, Albaniju ili gdje već, ako ne volite svoju zemlju. Dakle, jednostavno je, ako nemaš novca toliko koliko traže i ako ti se ne sviđa kako tretiraju ljude, ne ideš onda kod njih. To je poenta priče Bošnjo. Na kraju, ne bih ti ni ja dao da mi igraš kolo ispred apartmana i dereš se uz pivu i harmoniku do šest ujutro. Imaš za to mjesta i kafane. Ja nikad nijednu neugodnost nisam imao tokom ljetovanja kod njih. Poštuj njegovo i on će tebe. Tako bi i mi trebali postupati, ali to je već dio o kojem ću pisati u donjem dijelu teksta.

Prvo da naglasim, da vrijeme jednostavno donosi drugačije ekonomske trendove i to osjetite i u svojoj zemlji, na svakom koraku, pa šta se čudite što Hrvati žele unovčiti svoj hlad. I u Konjicu, Jablanici se hljeb posebno naplaćuje.  I to treba tako. Jer ako drugi cijene svoje, trebamo i mi svoje. Samo što bismo mi svoje pare radije potrošili bilo gdje drugo nego u Bosni, a onda nam krivi jer su nas 'opljačkali'. Kaže 'gdje ću u Neum, to je za sirotinju, prljavo'. I to malo para što ima potroši na dvije noći dobrog provoda u luksuznijem predjelu Hrvatske i onda cvili kako su ga zakinuli i bili neljubazni jer su mu kafu i parking naplatili. Pa da imamo malo pametnije na vlasti, a ne ovakve kao što su i ovi o kojima pišem, ne bi nam nijedno vozilo bilo na trotoaru. Mi bismo, po navici, da odemo na ljetovanje i nasred trotoara ostavimo auto kako bismo izbjegli plaćanje parkinga. E pa ne može. 

Kao što nam ne funkcioniše parkiranje, tako i sve ostalo kaska za drugima, ali sami smo krivi i ne trebamo se ljutiti na druge. Nego sagledati, i ako nemamo ideje, prepisati. Toliko potencijala propada. Toliko rijeka, planina, izletišta leži zatrpano tonama smeća. I to su i drugi primijetili, pa nas ne poštuju. Pogledajte Arape kako se ponašaju. Koriste svaki dio naše zemlje, ali je ne čuvaju. Zato što je i mi ne čuvamo. Zato što smo im mi dozvolili da kuhaju lonce hrane i valjaju se po travnatim površinama, na kojima bismo mi od svoje bahate i nepismene vlasti bili sankcionisani. Zato što smo im mi dozvolili da kupuju našu zemlju za mizeriju. Zašto ti je skup hlad u Hrvatskoj, a prodao si zemlju za jedno ljetovanje ili vikendicu na planini za par hiljada. Niko nam nije kriv što nismo sposobni da unovčimo sve ono što imamo. Da rafting, skijanje, jahanje, adrenalinsku ponudu, arheološka nalazišta, plantaže, dovedemo na nivo da Hrvati pišu kako smo se precijenili. Da ne izdajemo sobe za Novu godinu i SFF u glavnom gradu i na Bjelašnici po cijeni od 50 maraka, nego onoliko koliko košta u ljetnoj sezoni na moru. 

(Alen Avdić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana