13.8.2019. 17:04
Hoću sevap, ali ću ostatke kurbana baciti u kontejner: Napravio sam kafeteriju pred džamijom
Muslimani u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu obilježavaju Kurban-bajram, i u ovoj priči ćemo se osvrnuti upravo na način obilježavanja, koji danas izmiče običaju i vjeri.

Kurbani se u mnogim mahalama više ne kolju i ne dijele komšijama. Porodice se odlučuju za razne organziacije koje to meso proslijeđuju  kome hoće i kako hoće. Kožice se bacaju u rijeke i pored šuma, a kosti, ostaci nogu, rogova i ostalih dijelova,  nerijetko završe pored kontejnera.

Svjedočili smo nekim užasnim prizorima, a i čitatelji su nam slali fotke sramnog ponašanja mesara, ali i svih onih koji su dijelove svojih kurbana umjesto u zemlju, ostavili u kontejner pored zgrade.

Nikada nije bio običaj, niti to vjera podržava, da se poslije namaza ide u kafanu, da se praznik slavi uz alkohol i pjevaljke, da se meso kurbana daje životinjama i da se ostaci bacaju pored puta i kontejnera.

No, mi smo sve učinili kako bismo sebi olakšali, ali imamo cilj zaraditi sevap i nagradu. Dakle, prevariti Allaha. O ovoj temi smo govorili sa Husejn ef. Čajlakovićem.

(Alen Avdić)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana