21.10.2019. 12:51
Hoćeš 'šišu' ili drogu? Vlasnik nargila bara krio 22 kilograma u frižideru, evo detalja
U akciji 'Kafa' uhapšen je, kako nezvanično prenose mediji, H. K. vlasnik nargila bara "Kafa, ti i ja", bivši "Orange" kod Vječne vatre.

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva kantona Sarajevo predložila je Općinskom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom H. K. zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo osumnjičenog za neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga, u čijem stanu je sinoć pronađeno i oduzeto oko 22 kilograma opojne droge spid.

U akciji "Kafa" pretresen je stan osumnjičenog u Novom Sarajevu, a droga je pronađena u frižideru. Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) oduzeli su oko 22 kilograma droge.

Da je droga ušla u sve sfere našeg života i društva, potvrđuju to svakodnevne akcije u kojima policija radi na suzbijanju kriminala i hapšenju onih koji je proizvode i stavljaju u promet. U ovoj godini smo imali nekoliko značajnih akcija koje su rezultirale hapšenjima velikog broja dilera i oduzimanjem znatne količine opojnih sredstava.

AKCIJA CER

Podsjetimo se nekih. Nedavno je u akciji kodnog naziva "Cer" izvršeno više od 80 pretresa, na više od 30 lokacija, na području Brčko distrikta BiH, Tuzlanskog kantona i Posavskog kantona, kada je SIPA u saradnji sa brčanskom policijom, MUP-om Tuzlanskog i Posavskog kantona vršila prikupljanje dokaza i istraživanje i suzbijanje krivičnih djela iz oblasti neovlaštenog prometa opojnih droga i oružja. Akcija je bila usmjerena prema 23 osobe.
Nakon akcije Tužilaštvu je predato 13 uhapšenih, a nakon ispitivanja osumnjičenih tužilac je pritvor zatražio za njih šestero. Nezvanično se saznaje da su pritvoreni D. Š. (30), N. H. (25), A. B. (25) i B. F. (52), inače bivši policijski službenik.

AKCIJA TEKILA

Ove godine su i u akciji 'Tekila' policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, uhapsili pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su oni počinili krivično djelo „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“. Tokom pretresa osoba i prostorija na pet lokacija na području Unsko-sanskog kantona pronađeno je i privremeno oduzeto: 1,122 grama praškaste materije koja asocira na opojnu drogu „speed“, kao i 570 komada tableta koje asociraju na opojnu drogu „extasy“, biljna zelena materija koja asocira na opojnu drogu marihuanu, te mobilni telefoni,  digitalne vage, drobilice za biljne materije, puška i municija. 

AKCIJA MAK

U akciji 'Mak' pripadnici FUP-a uhapsili su na području Sarajeva sedam osoba koje se sumnjiče za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama. Izvršen je pretres na devet lokacija i  tom prilikom pronađena je veća količina raznih opojnih sredstava, među kojima su kanabis, amfetamini, ali i novac, oružje, SIM kartice, te precizne vage.

AKCIJA CITY

U akciji "City", izvršena su hapšenja u Sarajevu zbog prostitucije i droge, a uhapšeni su  R. J., N. J., A. K. i E. Š.. U akciji su uhapšeni R. J., vlasnik pekare u sarajevskom naselju Aneks, koji je označen kao vođa ove grupe, te policajac iz Operativnog centra MUP-a KS F. H.. R.J. se tereti da je od polovine 2017. godine organizirao grupu koja je poticala veći broj djevojaka u Sarajevu na pružanje seksualnih usluga. Istovremeno, članovi grupe se sumnjiče i da su prodavali narkotička sredstva. Policajac je osumnjičen da je zloupotrijebio službeni položaj tako što je dojavljivao informacije o aktivnostima sarajevske policije koje su članovima grupe koristile prilikom činjenja krivičnih djela.

BUNARI

Kantonalni sud Sarajevo odredio je pritvor supružnicima Bunar, E. i N., njegovoj majci B.,  te ostatku narkoklana koji su predvodili. Ekipa pod rukovodstvom bračnog para Bunar djelovala je kao „prodavnica droge“. Bunarovi „igrači“ nisu samo za njega prodavali drogu, nego su je povremeno i kupovali za vlastite potrebe, što je bio slučaj s E. S., menadžerom kafića na Marijin Dvoru. On je drogu prodavao gostima, a Bunar mu je „završavao“ kokain.Tokom pretresa oduzeta je droga, 8.000 maraka od dilanja te Audi Q7. Zanimljivo je to da Bunar  nema položen vozački ispit, a vozilo je registrirano na njegovu suprugu, prenosi Avaz.

AKCIJE U SEPTEMBRU I OKTOBRU 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u oktobru mjesecu izveli su akciju u Bijeljini u kojoj su zaplijenili više od pola kilograma kokaina.
U velikoj akciji izvedenoj u septembru u jednom tuzlanskom naselju istražitelji su zaplijenili skoro 20 kilograma spida i oko 8.000 tableta ekstazija. Paketi s drogom otkriveni su u blizini jedne vikendice. Muškarac koji je navodno kosio travu u blizini objekta ih je primijetio, te  otvorio i vidio sadržaj. Nakon toga je pozvao policiju, a inspektori Odjela za droge su preuzeli slučaj.

U PRVIH POLA GODINE U BIH ZAPLIJENJENO 38 KILOGRAMA MARIHUANE

Granična policija BiH u prvih pola godine zaplijenila gotovo 38 kilograma marihuane, oko 200 grama heroina i manje količine kokaina i spida. Na graničnom prelazu Gradiška spriječeno je krijumčarenje 26,8 kilograma marihuane, koja je otkrivena u Mercedesu hrvatskih registarskih oznaka na izlazu iz BiH. Uhapšen je državljanin BiH i Hrvatske. Krijumčarenje marihuane spriječeno je i 7. juna na području Gacka kada je kontrolom vozila Passat, crnogorskih registarskih oznaka, otkriveno 10 kilograma zapakovanih u 12 paketa i sakrivenih ispod sjedišta i u branicima. 19. juna su na izlasku iz BiH, na graničnom prelazu Zvirići, od državljanina Danske oduzeli 200 grama heroina, koji je bio sakriven na više mjesta u Chevroletu, hrvatskih registarskih oznaka. 27. januara je privremeno oduzeto 1.500 tableta apaurina, pronađenih u autobusu na graničnom prelazu Gradiška, zbog čega su uhapšene tri osobe. Iz Granične policije su napomenuli da su u prvih šest mjeseci ove godine evidentirana 42 krivična djela i prekršaja u vezi sa opojnim drogama.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana