8.8.2021. 19:47
Nemojte biti umjetnici u BiH, nema ovdje sluha za to!
Izložba konceptualnog umjetnika i maldog skulptura Marka Frančeševića, postavljena u Galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu. Pred kamerom Source.ba portala govorio je o ljubavi prema umjetnosti te je naveo i doobre i loše strane ovog posla.

Jedna od bitnijih stavri za ovog umjetnika je ta da je Marko Frančešević dobitnik nagrade "Roman Petrović". Nagradu je dobio za najbolje likovno ostvarenje 2019. godine. 

- Smatram da umjetnik uvijek mora biti taj koji pokušava da ide ispred svog vremena, to je definitivno istina. Umjetnik treba da prikaže nešto što će se tek dogoditi, nešto što slijedi čovječanstvu. Na neki način, umjetnik treba da bude prorok nekih događaja iz budućnosti, navodi ovaj umjetnik za naš portal. 


- Uvijek me je zanimao razvoj našeg kompletnog društva. Zanimalo me kako će to ići, u kojem smjeru. Ja mislim da stvaram kvalitetnu sliku toga. To su moje vizije onoga što slijedi. - navodi Marko u toku razgogora pred snimanje priče o njemu.


U videu pogledajte o kakvim je sve stvarima Frančešević progovorio, a da su iz domena kulturne scene u BiH i šire. Ima problema, ali ima i lijepih stvari, tvrdi on. Razgovarali smo o tome šta ustvari znači konceptualna umjetnost i da li to ljudi razumiju. Da li se dovoljno profitira od umjetnosti, samo je jedno od mnogih pitanja postavljenih umjetniku u toku razgovora.


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ: Kenan Ćemo
MONTAŽA: Kenan Ćemo

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana