26.8.2021. 17:08
Mladi ne treba da odlaze iz BiH, postoje mnogi načini za opstanak u ovoj državi!
Centar za edukaciju mladih Travnik već preko dvadeset godina mladim ljudima daje podršku. Ne rade samo na području grada, oni rade s mladima širom BiH. Amela Mrakić, koordinatorica centra kaže da su do sada potpomogli mnogo odličnih ideja koje omladina plasira kroz idejne projekte.

- Omladina je najvrijedniji resurs za našu budućnost i neumorno radimo na stvaranju zdravog i sigurnog okruženja za njih, ohrabrujući ih i podržavajući da ostvaruju svoj puni potencijal" kaže nam Amela Mrakić u pripremi snimanja priče.

"Aktivno djelujemo na području cijele Bosne i Hercegovine, ali i na međunarodnom nivou, osnažujući pojedince, druge organizacije civilnog društva, javne ustanove i donosioce odluka, te aktivno zagovaramo kreiranje i implementaciju politika koje štite prava žena, djece i mladih", navodi Mrakić.

Brojne uspješne aktivnosti obilježile su rad s omladinom, to je izuzetna prilika da se svi zajedno nadamo boljim vremenima za omladinu u Bosni i Hercegovini. Pred kamerom Source.ba portala Amela Mrakić, jedna od koordinatora iz Centra, kazala nam je mnoštvo detalja koji kazuju kako omladina itekako ima mjesta u svim sferama društvene zajednice. Sve kroz razvijanje pametnih i održivih ideja. 

Razgovarali smo u toku video intervjua i o tome šta zapravo znači aktivizam mladih. Amela nam je dala komentar i na rečenicu „Kada bi više odgajali djecu da misle jedni na druge, onda bi sve ovo bila premijera a ne repriza onoga što je bilo.", a nju navode us aopćenju koje su proslijedili meidjima.  

Razgovarali smo i o dokumentarnom filmu "Premijera" koji, kako nam je Amela kazala,  svjedoči o ulaganju energije generacija koje su, ne svojom voljom, zarobljene u društvenoj stagnaciji. Kreiranje i izrada murala, borba protiv stereotipa i predrasuda, ekološke akcije, rad na sebi, iniciranje prevazilaženja podjela kroz sport pozicioniralo je mlade kao pokretače i nosioce pozitivnih promjena u Travniku, Novom Travniku, Bugojnu, Busovači, Vitezu, Gornjem Vakufu-Uskoplju i Donjem Vakufu.


Upitali smo sagovornicu da li smatra da mladi mogu ostati u BiH i raditi na konkretnim stvarima, ulagati i biti sigurni u sebe. Pogledajte veoma zanimljive minute videa u kojem se nalazi nekolkiko ohrabrujućih poruka za sve omladinu u Bosni i Hercegovini.


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana