4.9.2021. 18:18
Hoće li biti crveno-zelene koalicije u Tuzlanskom kantonu i ko s kim pregovara ovih dana?
U januaru ove godine u Tuzlanskom kantonu imenovana je Vlada koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB, te neparlamentarni HDZ. Za premijera Tuzlanskog kantona imenovan je univerzitetski profesor Kadrija Hodžić.

Politička situacija u ovome kantonu je godinama unazad specifična zbog smjena i imenovanja novih Vlada svakih nekoliko mjeseci.

Tako su već u osmom mjesecu nezvanično počeli pregovori stranaka opozicije i pozicije za prekompoziciju trenutne vladajuće većine.  Pregovore prema fotografiji koja je u posjedu naše redakcije vodili predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fahrudin Skopljak i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Dževad Hadžić.

Nakon objavljene fotografije u tuzlanskom mediju Dževad Hadžić je demantirao da se vode ikakvi pregovori.

- Mi ne vodimo pregovore sa opozicijom. Trenutna Vlada u Tuzlanskom kantonu je stabilna i upravo vršimo pripremu za sjednicu Vlade TK – izjavio je Hadžić.

Iz Stranke demokratske akcije za naš portal su kazali da još uvijek zvanično nisu otvorili nikakve pregovore oko formiranja nove vlasti, ali da se vode neformalni razgovori.

- O tome hoćemo li ulaziti u vlast i  s kim odluku će donijeti kantonalni izvršni odbor. Vlast nas u ovome momentu zbog same vlasti ne zanima. Mislimo da ova Vlada u ovome momentu ne radi dobro svoj posao i da za ovih mjeseci imaju povećane prihode za 21 milion u odnosu na isti period prošle godine, a da to građani kantona ne osjete – izjavio je Skopljak za source.ba.


On je potvrdio da je održao sastanak sa predsjednikom KO SDP-a TK, ali da su prije svega razgovarali kao predsjednici dvije najjače stranke u TK i stranke koje nose najveću odgovornost.

- Razgovarali smo o onome što su problemi TK, prije svega putna deblokada, Zakon o pripadnosti javnih prihoda, izgradnja Bloka 7, a naravno dotakli smo se i same vlasti i ja sam kolegu Hadžića pitao da li je mguće da mu je poželjan partner na TK HDZ, a da to SDA nije, na šta mi je odgovorio da to nije tačno i da mu je prihvatljivija SDA, nego HDZ – izjavio je Skopljak.


Trenutnoj vladajućoj većini u Tuzlanskom kantonu zamjere uvođenje principa „legitimnog predstavljanja“ kao koncepta koji zastupaju Dodik i Čović.

Rad Vlade TK je katastrofalan, vrlo štetan i po budžet i po građane. Mi u Demokratskoj fronti smatramo da će posljedice biti dugotrajne. Ovu Vladu je trebalo jučer oboriti. Uspjeli su uvući i neparlamentarni HDZ u izvršnu vlast, iako nemaju zastupnike u Skupštini TK, te su tako uveli tzv. princip legitimnog predstavljanja. Tuzlanskom kantonu je nanešena i ekonomska i politička šteta – izjavio je predsjednik KO DF-a Mahir Mešalić.


Radom trenutne Vlade Tuzlanskog kantona nisu zadovoljni ni u Stranci Bosne i Hercegovine, smatraju da ništa ozbiljno u proteklih osam mjeseci nije urađeno. 

- Osim redovnih aktivnosti predviđenih Programom rada Vlade TK niti jedan značajan projekat nije pokrenut. O radu Vlade treba suditi na osnovu ekspozea premijera Hodžića, gdje ćemo vidjeti da se skoro u cjelosti odustalo od velikih riječi i obećanja. Rad ove Vlade biće zapamćen po brutalnim i nezakonitim smjenama svih nepodobnih kadrova i instaliranje poslušnika, kao i potpuno odsustvo brige za javni interes. Vlada TK treba biti smjenjena ili ozbiljno rekonstruisana kako bi se unijela nova energija i nove ideje – izjavio je predsjednik KO SbiH u TK. 

I on je potvrdio da su razgovori u konsultacije uvijek prisutni sa svim političkim strankama, ali da im učešće u vlasti nije prioritet, te da će kada procijene da će biti od koristi za građane spremno preuzeti odgovornost.

O prekompoziciji Vlade u TK se sve glasnije govori. Iz priložene fotografije se vidi i da se vode neformalni razgovori, da li će doći do crveno-zele koalicije još nije poznato, ali da je potrebno ozbiljno pristupiti stabilizaciji političkih i ekonomskih prilika u TK saglasni su u tamošnjim kantonalnim odborima.

 

(Amer Mujezinović)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana