8.9.2021. 9:29
U Drugoj gimnaziji u Sarajevu održana prezentacija projekta kreiranja poslovne mreže
Sinoć je u organizaciji Druge gimnazije Sarajevo održana prezentacija projekta kreiranja poslovne mreže u sklopu škole. Cilj projekta je da se školski sistem poveže s poslovnim okruženjem, kako bi se na taj način mladi integrirali u biznis i zaustavio negativan trend odlaska radnosposobne populacije.

Ideju su s oduševljenjem prihvatili predstavnici uspješnih domaćih kompanija: AS grupa, Mistral, Unicredit banka i Teleoptic. Saradnja će se razvijati na način  da ove kompanije pruže učenicima podršku kroz stipendiranje, radni angažman, radionice i praksu.


"Druga gimnazija je rasadnik kvalitetnih kadrova, koji uspjehe polučuju na svim poljima. Žalosno je da uspješni učenici po završetku školovanja napuštaju Bosni  I Hercegovinu, svoje znanje pružajući razvijenijim zemljama umjesto da traže sreću u svojoj domovini" istakao je direktor Druge gimnazije, profesor Seid Alibegović.


- Izazov za skoro sve kompanije naći kvalitetan kadar, a ovaj projekat omogućava da u budućnosti firme grade svoje politike ljudskih resursa - naveo je Edin Mehić. Profesor Biznisa na IB programu, Faris Njemčević istakao je  da je u toj oblasti važno da edukacija pored teorisjkog dijela obuhvati i praktična iskustva kroz rad u uspješnim kompanijama.

- U skoroj budućnosti cilj da se što više kompanija uključi u ovaj projekat, a jednu od ključnih uloga u tome mogu imati i alumnisti Druge gimnazije, od kojih su mnogi vlasnci i menadžeri u kompanijama koje mogu podržati ovu ideju - istakla je profesorica Dženeta Ajanić, predsjednica Alumni asocijacije Druge gimnazije u Sarajevu.

"Bila je ovo lijepa prilika da se na jednom mjestu razmijene iskustva i predstave sve prednosti ovoga projekta, jer je povezivanje sistema obrazovanja s tržištem rada nasušna potreba bosanskohercegovačkog društva danas." navode iz ove škole.



(Amer Mujezinović)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana