17.9.2021. 15:55
Severina otvorila dušu hrvatskim medijima, progovorila o prošlosti
Pjevačica Severina Vučković ponovno je dobila skrbništvo nad devetogodišnjim dječakom, prenose to hrvatski mediji. Dio intervjua koji je dala hrvatskim medijima prenosimo u nastavku teksta.

Prema odluci suda, dječak će pola mjeseca živjeti s majkom, a pola s ocem, poduzetnikom Milanom Popovićem, pjevačica je u  intervjuu za portal 'H-Alter' detaljno progovorila o svom privatnom životu, vezi s spomenutim poduzetnikom, ljudima koji su joj, kako kaže, napravili pakao od života, sustavu, pokojnom Milanu Bandiću, CZSS-u... Dio intervjua prenosimo u nastavku teksta.

Severina je putem svog Facebook profila pozvala na čitanje intervjua kojeg je dala portalu H-ALTER. Kako Severina navodi, ugledna novinarka Jelena Jindra, već nekoliko mjeseci u nastavcima objavljuje priče žena (kojih ima preko 100), koje umreženi pojedinci iz hrvatskih institucija sustavno zaplašuju i oduzimaju im djecu, prenose hrvatski mediji.


Je li sud donio neku privremenu mjeru, upitali su novinari Severinu:

Milan tada nema stan u Zagrebu, nego, kad je tu, živi u hotelu Esplanade. Sutkinja Marina Parać Garma, voditeljica grupe za obiteljske sporove na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, donosi 2014. privremenu mjeru da dijete bude s ocem svaki drugi vikend. To mi je bio najgori period u životu, od svibnja do listopada 2014. Dijete je malo, dok je s njime ne da mi ga na telefon, prije svakog nastupa mi šalje desetke uznemirujućih e-mailova koji počinju s: „Brižna majko“. Slične ironične, sarkastične poruke i uvredljive poruke dobivam tako svih ovih godina. Pišem CZSS-u Maksimir, nazivam ih, tražim da mi omoguće da dijete čujem na telefon dok je s njime. Oni ne reagiraju - odgovorila je Severina u intervjuu za 'h-alter' portal, te dodala:


- Dolazi presuda Županijskog suda prema kojoj on ima pravo viđati dijete svaki drugi vikend i jedan dan u tjednu kada nije njegov vikend. Ali u toj presudi stoji i to da, ako sam ja odsutna 48 sati, dijete koje živi kod mene moram prvo ponuditi ocu, a tek onda bilo kome drugome iz svojeg kućanstva. Djetetov život sam od rođenja bila primorana organizirati bez oca. Nikada nismo živjeli zajedno, naše dijete nema pojma o životu s oba roditelja pod istim krovom. On zna da je Milan njemu tata, da sam mu ja mama, ali ne zna da smo nas dvoje par. Vrijeme samo produbljuje jaz. Inertnost sustava tome uveliko doprinosi. Vrlo je zanimljivo i upitno zašto Milan na sudu od početka dobiva veća prava od očeva koji su živjeli sa svojom djecom i njihovim majkama do razvoda.


Severina je medijima odogovorila u kojim ustanovama tražit podršku i pomoć za sebe i njeno dijete?

Potražila sam pomoć i u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba po prijedlogu odvjetnice. Primila me je ravnateljica Gordana Buljan Flander, koja mi je nakon nekoliko pitanja rekla da se vidi da dijete ne usmjeravam protiv oca. Potom sam se obraćala u Savjetovalište Luka Ritz, pa u Centar za medijaciju u Cvjetnom, no Milan je odbijao sudjelovati - kazala je Severina.

Kakav je odgovor institucija na sve te očeve radnje, upitana je Vučković:

Takav da ga nagrađuju. CZSS Maksimir svoja mišljenja o našim roditeljskim kompetencijama temelji samo na njegovim izjavama o meni. Škola kontinuirano šalje pisma u kojima me diskvalificira kao majku, a Centar me o tome ne izvještava. Centar ne provjerava gdje otac živi, s kim, gdje radi, gdje ima imovinu, državljanstvo, gdje je centar njegova života. O meni znaju sve. Kada me Milan tuži što sam upisala dijete u vrtić bez njegove suglasnosti, a pet mjeseci se nije ni javljao, sutkinja Verica Nikić donijela je privremenu mjeru da mi zabranjuje da dijete ide u vrtić. Moje dijete nije išlo u vrtić zbog odluke sutkinje koja me ponižavala urlajući da ne želi estradu u svojoj sudnici. Onda je Milan počeo govoriti da dijete ima alergije o kojima ja ne vodim računa, pa je vrtiću predložio da će im on kupovati hranu za vrtić, što su odbili. Onda je Milan zabranio tetama u vrtiću da se moj sin, koji je jako empatičan, druži s dječakom koji je teško izgovarao riječi i s djevojčicom koja je imala smetnje u razvoju. Sve to kod mene izaziva apsolutni prijezir - navela je pjevačica u razgovoru.


- U OŠ Matije Gupca moje dijete ne može ići kući s očuhom s kojim živi pet godina, jer to Milan brani, a ja ne znam da brani jer smo se dva dana prije toga dogovorili na sudu tko može umjesto mene preuzeti dijete. Ravnateljica Ljiljana Klinger vjerojatno daje upute učiteljicama da nasilno zadržavaju moje dijete. Otac je donirao školu, kojoj je osnivač Grad Zagreb, i opet se ništa ne događa i nitko ne reagira.


Za kraj ovog intervjua dala je poruku za sistem u kojem se borila oko djeteta:

Najprije bih se htjela zahvaliti rijetkima koje sam u svom slučaju srela, a koji bude nadu da sustav može funkcionirati stručno, zakonito, humano i empatično. Drugo, takvim se obraćam i apeliram da se izbore, da prestanu biti tiha manjina i da se bore da se iz sustava izbace svi oni koji zloupotrebljavaju svoj položaj i moć, i surađuju de facto s nasilnim moćnim roditeljima, bio on muškarac ili žena. Da ih prokažu i izbace. Treće, potpuno je nepošteno i nepravedno da su vrijedni i savjesni stručnjaci u sustavu marginalizirani, zastrašivani i, nerijetko, udaljavani kad ukazuju na propuste sustava.

Neka se izbore da se razvedenim partnerima osigura poduka nakon razvoda u cilju najbolje dobrobiti djeteta, napravi program, ali ne formalno, nego sadržajno, dovoljno duga poduka i podrška u čijem procesu bi se mogli uvjeriti koji roditelj je zlostavljač, a kako bi ga mogli kontrolirati i eventualno isključiti ako je toksičan za zdrav razvoj djeteta.




(Amer Mujezinović)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana