14.10.2021. 10:50
Bivša Juga je ono što politika razdvaja, a umjetnost spaja!
Nekadašnja profesionalna balerina, pred kamerom Source.ba portala govorila je o baletu i kulturi u današnje vrijeme.

Nataša Hajdarević producentica je 'Balkan Dance Project' i to kao predstavnica Bosne i Hercegovine. Naša sagovornica završila Osnovnu baletsku školu, a ratne 1994. je ured ratnih zbivanja u BiH, ona je završila i školovanje u Srednjoj muzičkoj školi. Bila je tada jedina maturantica na Odsjeku baleta.  Nataša uz svoje ime i prezime ima zvanje magistra menadžera u sportu, a tu je i Zlatna značka Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Značku je dobila kao najbolja studentica. Za balet kaže kako je poželjno da već sa deset godina uđetre u taj svijet igre i plesa.


Ja sam počela s baletom sa deset godina. Kao mala djevojčica, kao skoro i sve male djevojčice, imala sam želju ogromnu želju da budem balerina. Ratne 1994. sam maturirala srednju baletsku školu, kao jedini maturant te generacije. Rat me je zadesio sa sedamnaest i po godina. Kao i svi, mislila sam da će to brzo proći. Međutim, nije i trebali smo da nastavimo živjeti. Do 1993. kada smo počeli da radimo na predstavi, ja sam sve vrijeme bila u podrumu, nisam smjela da izađem ni pred haustor - kazala je Nataša za Source.ba u pripremi snimanja ove priče.


Pošto se u projektu koji smo spomenuli u videu, naša sagovornica bavi produkcijom, upitali smo je i o tome nešto:

- Godine 2017. sam upoznala divne umjetnike iz cijelog regiona i ušla sam u jednu plesnu platformu koja se zove Balkan Dance Project, koja prije svega radi na afirmaciji savremenog plesa. Osnivači ove plesne platforme su izvrsni umjetnici, Mojca Majcen - plesač (Slovenija), Igor Kirov - koreograf (Makedonija) i Aleksandar Ilić - koreograf (Srbija). Tu su okupljeni freelenceri iz cijelog regiona - BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije... Pošto sam ja diplomirala marketing i odnose s javnošću, jednostavno sam imala potrebu i želju da kroz baletsku umjetnost i tu platformu, pa i ovu ljubav koju i dan danas osjećam za balet, da afirmišem savremeni ples, ali i klasični balet u BiH i regionu - navodi Hajdarević.



- Radim kao producentica za BiH na Balkan Dance Projectu. Imali smo već četiri produkcije, gdje je uključeno Udruženje Živimo balet iz Sarajeva. Posljednja naša produkcija, da ne kažem zadnja, jer već imamo planove za sljedeću godinu, bila je predstava "Svi marš na ples" Balkan dance Project vol. 6 rađena prema muzici Bijelog dugmeta. To je projekat na koji sam posebno ponosna. Produkciju sam sama radila, a koproducent je bio Festival Velenje gdje su Barbara Pokorny i Silvija Pirtovšek, divni ljudi i veliki ljubitelji plesne umjetnosti - objašnjava nam Nataša njenu ulogu u projektu.


U predstavi igra deset igrača, navodi nam Hajdarević i tvrdi da je ekipa skrojena ljudima iz cijelog regiona. Među ekipom su imena Teodora Radivojević (Banja Luka), Branko Mitrović (Bijeljina), Zulejha Kečo (Sarajevo), Ana Kuzmanović (Sarajevo), Emir Fejzić (Sarajevo) - glumac koji uz profesionalne baletne plesače pleše cijelu predstavu. U ovom baletnom performansu igra i Mojca Majcen iz Slovenije, Endija Schroettera iz Zagreba, Jakša Filipovac iz Obrenovca, Luka Živković iz Obrenovca, i koreograf Igor Kirov iz Makedonije.


- Mi smo prava jedna mala balkanska porodica, navela je za Source.ba Nataša Hajdarević.


U toku razgovora smo se dotakli još veoma mnogo tema, a prvenstveno o stanju i značaju  kulture u BiH. Pričali o svjesti publike i potrebi za umjetnošću svuda oko nas. Pogledajte i poslušajte šta smo sve čuli od sagovornice Nataše Hajdarević u ovih skoro 12 minuta razgovora za Source.ba portal. 



NOVINAR: Amer Mujezinović 
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo 

  
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana