22.10.2021. 16:50
Tužna sudbina Zinete Filan poslije nesreće: Nakon crne doktorske prognoze, preživjela i nastavlja borbu za život
Djevojka koja je tog kobnog dana 2017. godine nastradala u Gornjem Vakufu, a nakon nesreće imala samo 1% šanse za život, danas je koliko toliko solidno dobrog zdravlja.

Preživjela je i danas živi na relaciji Gornjin Vakuf - Sarajevo, zbog mnogobrojnih posjeta doktorima. Posjetili smo porodicu Filan u njihovom sarajevskom domu te smo od majke ove djevojke dobili neke informacije o danu nesreće, ali i informacije o toku liječenja u prethodne četiri godine.

Zinetu je 22. marta 2017. godine u Gornjem Vakufu udario automobil dok je prelazila ulicu, a nakon udarca je odletjela nekoliko metara u zrak. Odmah nakon nesreće, nju su u veoma teškom zdravstvenom stanju prebacili u bolnicu u Travniku. Nakon teške borbe i kome u kojoj je bila neko vrijeme, preživjela je nevjerovatno stanje - nakon samo 1% šanse za život.


U decembru 2019. godine tri bugojanke koje su profesorice u školi, organizovale su likovnu radionicu za školsku djecu koja pohađaju školu od 5 do 9 razreda  u O.Š. “Voljevac”Gornji Vakuf-Uskoplje 13.11. 2019. godine. To je bila samo jedna u nizu akcija za pomoć Zineti Filan u daljnjem toku liječenja. Nakon priredbe održana je izložba, skupljeno je 650,00 KM i uručeno Zineti Filan.


Majka ove hrabre djevojke koja je teško nastradala prije četiri godine, kazala nam je i kako su bili prisiljeni da se prijave mjestom stanovanja u drugi kanton, tačnije da prebace papire u Kanton Sarajevo, gdje se nastavilo liječenje. Borba koja traje godinama, a oni kao porodica ne odustaju. Sve je u Božjim rukama, kazala nam je Zinetina majka Samira. U video nije ni mogla stati sva bol porodice i kompletna priča o dugogodišnjoj borbi, pa i prelasku u drugi kanton zbog kako su naveli, boljeg zdravstvenog sistema.


U toku razgovora, Samira nam je spomenula Editu i Selmu, djevojke koje su stradale u Sarajevu, te je kazala kako su njih dvije i Zineta sestre po nesreći ali uz čudo da je ona ostala živa nakon slabih tadašnjih doktorskih prognoza.


Uistinu potresna priča o borbi, nakon nesreće koja je promijenila tok života ovoj porodici. Samira Filan nam je također kazala kako se vozač automobila koji je udario i odbacio u vazduh njenu kćerku, nikada nije javio ovoj porodici. Bar da pita kako je Zineta.

Upozoravamo vas da je sadržaj videa veoma emotivan i težak za pratiti, te se gledanje videa  preporučuje  osobama koje mogu izdržati gledanje ovih potresnih minuta.



NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana