2.11.2021. 18:00
Mišljenja političara iz BiH o Miloradu, Bakiru, ratu
Ovih dana u medijima se nerijetko pojavljuje Dodik, ali ne onakav na kakvog je publika navikla. Sada je uveliko pokrenuo rasprave o 'mirnom' razlazu BiH, navodno, bez dugih cijevi.

Milorad već neko vrijeme indirektno "prijeti" odvajanjem entiteta Republika Srpska od Federacije BiH, odnosno najavljuje povlačenje iz institiucija Bosne i Hercegovine i stvaranja države u državi, ako tako možemo reći.

Fokus teksta jeste Milorad Dodik i odvajanje RS, ali smo za potrebe teme uzeli komentare nekolicine političkih snaga i to iz Federacije BiH ali i jednog iz RS koji ne dijeli BiH na entitetskom nivou. Komentar na temu dali su Vojin Mijatović iz SDP-a, Redžo Lemezan iz Naše Stranke, Dino Čustović iz Naroda i Pravde, te Irfan Halilagić iz SDA.


Vojin Mijatović, član SDP-a bez dlake na jeziku komentira situaciju:

"Oduševljavaju me natpisi i poruke sa jedne strane banjalučke sećije kako sam se prodao “turcina”, i sarajevske sećije kako sam protiv trojke jer valjda bez trojke nema Bosne i Hercegovine. Fascinantno je kako i jedna i druga sećija godinama samo priča i priča a niko prstom ne želi da makne iz svojih udobnih pozicija koje su definisane samo kritikom, neradom i ne činjenjem." navodi Mijatović.

- Poruka banjlučkoj sećiji, “ turci” žive u Turskoj, a svi građani BiH su moji sugrađani i sa njima živim i planiram živeti i praviti normalnu zemlju. Poruka sarajevakoj sećiji, Bosna i Hercegovina nije samo od Marijin dvora do Čaršije i od šestirke do trojke, lepo je laprdati iz udobnih i dobro plaćrnih pozicija kako na budžetu tako i na projektima stranaca, al prviti zemlju sa svim njenim ljudima zahteva rad i samo rad - dodao je Mijatović.

"A jedna poruka svim filozofima od Banja Luke do Sarajeva, ovo sve radim jer znam da nama u BiH treba ljubavi i razumevanja, jer nam treba normalan život a ne ludilo koje kreirati i svi vi svojim ego frustracijama. Mrzeti i osuditi je lako to zna svako, ali razumeti, pričati, voleti, raditi je odlika normalnih ljudi.", zaključak je Mijatovića.


Redžo Lemezan iz Naše Stranke za SOurce je napisao svoje mišljenje o aktuelnim zbivanjima:

- Mislim da lideri probosanakih stranaka imaju dovoljno kapaciteta da odgovore na ratnohuškašku politiku koja dolazi iz manjeg bh entiteta odnosno Milorada Dodika. Međutim, u zadnje vrijeme komunikacija između probosanskih lidera i nije baš najbolja pogotovo zahvaljujući čudnim potezima lidera najveće stranke iz Federacije BiH, navodi Redžo Lemezan iz Naše Stranke.

- Naš narod je zadnje dvije godine u ozbiljnom psihološkom pritisku izazvanom pamdemijom Covida, pa je posebno neodgovorno od strane zagovornika rata koji im svojom politikom plaše ratom. Nadam se da će naši lideri probosanskih stranaka mudrim i diplomatskim rješenjima uz pomoć međunarodne zajednice obezbijediti mir u našoj zemlji, a ove koje potiču na rat poslati u političku historiju, navodi Lemzan u svome komentaru za Source.

Komentar na temu za Source je dao i Dino Čustović, član Naroda i Pravde:

- Narod je za život, narod nije za rat. Predlažem Dodiku, Bakiru i Čoviću i njihovim saradnicima da se okupe na jednu livadu. Mi ćemo ih opremiti oružjem i nek ratuju do posljednjeg. Poslije toga ćemo lahko državu graditi, navodi Ćustović.


Irfan Halilagić iz SDA također je imao stav o trenutno aktuelnoj temi:

- Obično su ovakve politike i potezi Milorada Dodika predstava za javnost kojom pokušava ujediniti biračko tijelo i na određen način pripremiti ga za izbore. Međutim, u ovim momentu njegove otvorene prijetnje i potezi usmjereni protiv države Bosne i Hercegovine, blokada njenih institucija, jedan otvoren udar na integritet, suverenitet i ustavni poredak nisu nešto što bismo trebali uzimati zdravo za gotovo - kazao je Halilagić.

"U tom smislu, jasna i odlučna reakcija probosanskih snaga je potrebna vjerojatno više nego ikada u post dejotnskoj BiH, naravno, uz nužnu reakciju međunarodne zajednice preko OHR odnosno Visokog predstavnika g. Schmidta koji ima mehanizme da sa nekoliko konkretnih poteza zaustavi skrnavljenje ustava i države." zaključak je Halilagića, kloji je inače kadar SDA.


A prema pisanju drugih medija, na izjavu Bakira Izetbegovića kako je potrebno da Bošnjaci i Hrvati budu zajedno, rekao je "neka budu", prenosi Dnevni avaz:

- Neka budu ko im brani. Ja vidim da ne mogu nikako. Ne može nikako, šta god da uradiš, džaba i stranci, džaba Palmer (Matthew, op.a.), Angelina (Eichhorst, op.a.), džaba Allah, Isus, džaba sve. Ne ide i gotovo - poručio je Dodik u Banjoj Luci.



(Amer Mujezinović)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana