3.11.2021. 14:22
Svetlana Cenić za Source o stanju u entitetima i mišljenje o državnicima, upitali smo je i o problemu dotoka gasa u BiH
Svetlana Cenić osoba je koja godinama sarađuje s nevladinim sektorom u BiH i to na brojnim aktivnostima ovog sektora. Kontaktirali smo je i potražili njeno mišljenje o situaciji u kojoj se trenutno našla BiH i to nakon situacije nastale nakon kvara na distributivnom gasnom sistemu u Bugarskoj, sistemu preko kojeg se gasom snabdijeva i BiH.

Cenićka je osoba koja na pravi način daje komentare o 'zdravlju društva' i to u pravo vrijeme. Povodom stanke u dotoku, odnosno posuđivanja gasa upitali smo je za jasan i direktan komentar. Dotok je bio upitan nakon problema na ruti gasovoda koji ide prema BiH i zemljama regije. 

"Na pitanja ću Vam odgovoriti rečenicama koje sam upravo pisala za FES, a želim da to istaknem korektnosti radi prema Fondaciji" navodi Cenić na poletku odgovora koji je poslala u našu redakciju.

- Vreme je za državnike! U Bosni i Hercegovini se retko govori o državničkom duhu. Mnogima je čak i neprijatno kada se pozove na koncept - to im se čini kao iritantna, beznadežna ideja, pa se u Federaciji BiH ona, kao, podrazumeva, iako nije vidljiva ni po čemu, osim pukog zaklinjanja u državu,  a u Republici Srpskoj se posmatra kao jeres i negacija postojanja Republike Srpske - navodi Svetlana na upit o onima koji vode džavu, dakle ne entitetski nego na nivou Bosne i Hercegovine.


Na upit o tome da li bi oni koji vode državu mogli prestati tražiti krivca svuda okolo,a  ostati u granicama BiH pa reagovati na pravi način u pravo vrijeme, Cenić poručuje:

"Kao da jedno drugo isključuje! Pa ipak, ideja živi u našem kulturnom pamćenju, čekajući da je vrati nova generacija ozbiljnih političkih snaga. Takav oporavak neće biti lak zadatak i zahtevaće i truda, i vremena, i obrazovanja, kao i da se ponovo upoznamo s pojmom državničke veštine, da razjasnimo šta je to i šta zahteva, te da iskreno priznamo faktore koji su otežali praktikovanje u posdejtonakoj Bosni i Hercegovini." poručuje Svetlana Cenić.


Na pozicije početi, napokon postavljati ljude koji su sposbni jačati institucije i državu. Evo šta Cenić misli o toj temi:

- Aristotel je govorio da državnika odlikuju razboritost, pravda, hrabrost i umerenost, a osim toga, velikodušnost i strpljivost, posebno prema političkim protivnicima unutar države, što je  još jedna važna karakteristika državnika, jer oni koji se bave državničkim umećem to čine u ime cele političke zajednice i njenih trajnih principa i interesa, a ne za svoje partiju, klasu ili frakciju - poručuje ona.


Nisu svi političari državnici, ali svi državnici jesu političari.  Kao takvi, državnici moraju da traže  i pridobiju podršku naroda, a zatim da je konstruktivno koriste, pa moraju da poseduju potrebnu pamet u oblastima demokratske politike i upravljanja.


Dodik. Čović, Džaferović (i Izetbegović) kao neko ko se brine o državi Bosni i Hercegovini.. Imamo li ambicija ka stvaranju samo jednog mjesta, za jednog državnika koji će ovdašnjem narodu ali i predstavljati nas u svijetu. Poruka koju Cenić ima o tome glasi:

- Možda se uzalud nadamo pojavi jednog državnika u ovom teškom trenutku, ali još uvijek možemo, moramo i trebamo da očekujemo državnička dela od onih kojima smo poverili vlast. - kratko i jasno poručuje Svetlana Cenić na kraju razgovora za Source portal.


Danas je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH istakao da je kvar saniran te će se za BiH nastaviti stabilnno snabdijevanje gasom. Ministar je istakao i ovo:

”Jedan od zaključaka razgovara sa akterima u ovoj oblasti jeste da pravimo zalihe gasa. Vidjeli smo šta jedan kvar može uraditi, kakav može napraviti problem. Ako nema sigurnosne zalihe za određeni period. Ovim zaključkom ćemo zadužiti uprave da nađu model, lokaciju, kapacitete da FBiH u slučaju ovakvih poremećaja može mirno spavati,” rekao je Džindić u izjavi za medije.


Za kraj ovog teksta ostavili smo vam nekoliko uputa koje su veoma bitne u slučaju nestanka, odnosno prekida dotoga gasa u naše domove. Kada i ako dođe do obustave isporuke gasa trebate:

- Uobičajnom procedurom - svi korisnici moraju zatvoriti ventile ispred svih gasnih trošila u svom stambenom objektu kao i ručicu ventila u regulaciono-mjernom setu. Ovo je neophodno kako bi se sačuvala sigurnost gasnog sistema - navode iz Sarajevogasa.


Za jutarnji program BHRT-a “Jutro za sve”, ekipa iz Sarajevogasa demonstrirala je pred kamerama način u slučaju potrebe, ispravnog zatvaranja dotoka gasa. Kako tada ispravno postupiti, možete pogledati na OVOM LINKU



(Amer Mujezinović)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana