21.12.2021. 17:50
Aida, Alma, Amira i Dunja dokaz su da žene mogu sve!
Poznate ličnosti se većinom trude da sakriju od javnosti onaj dio života koji je rezervisan za pomaganje društvenoj zajednici u vidu humanitarnih akcija i tome slilčnog. Mi smo se pozabavili ljudima iz društva, onim običnim a veoma prisutnim u društvenim krugovima u BiH.

Pjevačica Amira Mujačić, poznatija javnosti kao Mia Ar je kroz prethodni period prošla nešto što se slobodno može nazvati i 'pakao od života' jer je u toku najblistavijeg perioda svoje karijere morala sve staviti na pauzu te odraditi više od 10 operacija kako bi stala na svoje noge i nastavila s normalnim životom. U ovom slučaju društvena zajednica se pokazala kao veoma uigran tim te joj je sa svih strana pristizala moralna ali i novčana podrška, za njen što brži oporavak.


Amira je nedavno izgubila bliskog prijatelja, pjevača Jasmina Malkočevića, a povodom toga kazala je  "Ljudi molim vas pričajte o vašim problemima. Pričajte sa vašim suprugama,muževima, roditeljima, rođacima, poznanicima. Nema tog problema za koji ne postoji rješenje. Samoubistvo nije rjesenje.". Ona smatra da društvena zajednica ne treba samo biti aktivna s one humane strane nego i međuljudski odnosi da budu na malo zrelijem nivou nego što su trenutno. Smatra da je zdrava ljudska psiha veoma ozbiljan faktor pri djelovanju u zajednici.



Novogodišnjom modnom revijom u Sarajevu, modna agencija 'NovamaS' je društvenoj zajednici podarila modnu reviju i tako završila ovogodišnju sezonu jesen – zima. Alma Musliović iz te agencije kazala je za javnost da je to njima ovogodišnja četvrta revija u četiri mjeseca. Oko 40 malih i velikih manekena juče je u Sarajevu u prostoru jendog shopping centra predstavilo osam brendova. Alma je navela kako se i taj dio društvenog djelovanja smatra itekako bitnim te je kazala da u ova vremena krize zbog pandemije trebamo ozbiljan i konkretan društveni rad, kako bib društvo bilo u mentalno zdravom okruženju.



Društvena aktivistica Dunja Grabovac, koja je široj javnosti postala poznata nakon ovogodišnjeg  istupanja u javnosti zbog sporog i skoro nikakvog sistemski kvalitetnog rješenja za put pacijenata do određenog doktora u Kantonu Sarajevo, pred nvogodišnje praznike obratila se opet javnosti uz želju da se društvo aktivira na polju novogodišnjih paketića za djecu. Početkom mjeseca decembra 2020. počela je ovogodišnja akcija "nijedno dijete bez paketića".

Oni koji budu sudjelovali u ovoj akciji smo produžena ruka Udruženja "Ruku na srce", napisala je Grabovac na društvenim mrežama. Grabovac nam je kazala kako smtra društveni rad veoma bitnim segmentom za 'zdravo i normalno' okruženje pogotovo u ovo doba pandemije.

- Akcija nema nikakav vjerski niti nacionalni predznak hB, za razliku od većine onoga što se kod nas događa. Niko neće brojati krvna zrnca dječice kojoj su peketići namijenjeni - bitni su nam njihovi osmijesi i sreća. Paketići će ići u domove za nezbrinutu djecu i u porodice slabog imovinskog stanja. Svaki paketić osim uobičajenih slatkiša treba da ima igračkicu i nešto od sradstava za higijenu, navela je Dunja. "Prošle smo godine bili najveći privatni donator - idemo to biti i ove godine!" - napisala je Grabovac na svom Facebook profilu.



Sličnu akciju poduzela je Aida Feraget (Ljubičanstvena), aktivistica iz Sarajeva koja već godinama sudjeluje u raznim darivanjima socijalno ugroženih ili onih koji su štićenici u domovima. Mnoge akcije je i sama osmislila te je tako potaknula društvo na veoma ozbiljno izmamljivanje osmijeha na licima omladine kojoj su namijenjeni paketići koji su prikupljeni prije nekoliko dana u akciji prikupljanja paketića za - 'malu, divnu raju, štićenike zavoda Drin' - napisala je Aida na Facebook profilu te tako potakla mnoge da se odazovu i prikupila je za dva sata akcije nekoliko desetina paketića i ostalih potrepština koje je kasnije uručila onima za koje je i pokrenuta ova stvar.



(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana