22.12.2021. 17:18
"Slijepe osobe su dio društva, ne tražimo sažaljenje nego konkretnu akciju zajednice"
Udruženje “Samostalan korak” svojim članovima na raspolaganju je ukloiko im je potrebna bilo kakava potpora oko obavljanja dnevnih društvenih aktivnosti. Almira Hasić bila je pred kamerom Sourcea i ispričala nam je dogodovštine koje prođe dok je u procesu rješavanja pojedinih pitanja.

Predsjednica ovog udruženja registrovanog 2018. godine je Almira Hasić, pričali smo o tome kakva je svakodnevnica nje, njenog partnera, njene djece. U koliko navrata se desi situacija da joj je potrebna asistencija trećeg lica kako bi ovavila neku svoju obavezu. Almirino udruženje posjeduje savjetovalište za osobe s invaliditetom. U toku razgovora, ona nam je naglasila da ima ogromnu podršku od vladajućih struktura. Almirin projekat vezan za savjetovalište, prvobitno je podržala Općina Vogošća i mnogi drugi na vlasti.


Udruženje "Samostalan korak"  nedavno je dobilo svoj prostor koji su krenuli opremati i kazali su nam da je akcija useljenja protekla u najboljem redu jer su članovi Udruženja odlučili potražiti pomoć članova pri opremanju prostora Udruženja.



Uz pomoć preko 30 volontera Udruženje "Samostalan korak" nastavlja svoj rad na projektima koji imaju za cilj stručno osposobljavanje i osnaživanje osoba s invaliditetom, na prvom mjestu. Almira je pred snimanje kazala kako se nadaju da će pandemija koronavirusa ubrzo proći, a njihovi članovi nastaviti sa aktivnostima koje su obavljali i do sada.


U videu možete čuti još mnogo zanimljivih detalja o osobama koje imaju oslabljen vid, odnosno ne vide nikako ili zbog urođenog problema ili zbog eventualne greške ljekara. Spoemnuli smo i problematiku kretanja slijepih osoba u Kantonu Sarajevo i šire..

Da li imaju dovoljno označenih (taktilnih) staza pomoću kojih se kreću, da li imaju problema pri korištenju vozila gradskog prevoza i još nekoliko bitnih zaključaka o njima kao osobama punopravnm čklanovima društva.



NOVINAR:
Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAEŽR:
Kenan Ćemo

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana