8.1.2022. 21:53
O Mirsadu Kukiću, PDA i 'suncu koje je obasjalo Banoviće' govori novinarka Anisa Mahmutović
Jedno od lica koje je u protekloj sedmici dobilo sankcije State Departmenta je Mirsad Kukić, predsjednik Pokreta demokratske akcije i zastupnik u Predstavničkom domu.

Vladar podzemlja kako je glasio dokumentarni film, snimljen o banovićkom vladaru u Tuzlanskom kantonu opisivao je metode prema kojima, dva puta osuđivan predsjednik Pokreta demokratske akcije opstaje na političkoj sceni.


Jedna od novinarki u Tuzlanskom kantonu koja aktivno prati političke prilike i slobodno komentariše je naša sagovornica Anisa Mahmutović.


Šta će za Tuzlanski kanton značiti sankcije predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću?


- S obzirom da njegova stranka sada čini Vladu u Tuzlanskom kantonu i uz Socijaldemokratsku partiju imaju najviše ministarskih mjesta, sankcije Kukiću bi mogle značiti svašta. State Department je kazao da je riječ o licu koje narušava vjeru građana u institucije, terete ga za teške oblike korupcije i pitanje je kakav će odnos međunarodne organizacije imati prema Vladi TK koju čine članovi njegove stranke. Ako uzmemo primjer VSTV-a, tamo su organizacije blokirale sve projekte do smjene Milana Tegeltije, mislim da će se to ipak desiti i Tuzlanskom kantonu jer oni zaista biraju saradnike i važno im je to međusobno povjerenje, koga u ovome slučaju neće biti – izjavila je Mahmutović.


Godinama ste upozoravali na korupciju, društvene anomalije, jeste li očekivali sankcije?

- Iskreno, nisam i bez obzira na sve, ni najmanje ne mogu likovati ovoj situaciji, mislim da je bilo mnogo bolje da su ga građani sami sklonili iz političkog života i smanjili njegov utjecaj na odluke u Tuzlanskom kantonu. Mi smo bili u situaciji da njegovi ljudi kontroliraju preko onih koje su zapošljavali čudnim konkursima kompletne procese, potpuno nepismena lica odlučuju o opštem dobru, tužioci slijepi. To se potvrdilo izjavom gospodina Nellsona za N1 koji je kazao da su lokalni tužioci imali sve informacije, koje ima i on.



Je li ostatak Federacije BiH bio svjestan situacije koja se dešavala više od decenije u TK?

- Ostatak Federacije BiH je svjestan samo onoga što se dešava u Sarajevu i svi politički „ratovi“, koalicije iz Sarajeva se prenose na Tuzlu, što je za nas pogubno.



Da li su svjesni koalicioni partneri PDA u Vladi TK koju odgovornost nose?

- Mislim da nisu. Govori to i saopštenje Naše stranke koja traži da Kukić da ostavku na mjesto predsjednika. Šta će time građani TK dobiti na smanjenju koruptivnih aktivnosti? Neće ništa, on će ponovo upravljati preko PDA procesima u institucijama TK. Kako će se prema sankcijama ponijeti SDP i SBB, to je pitanje iako lično mislim da oni očekuju da mediji prestanu sa pitanjima o koaliciji, da ove sankcije gurnu pod tepih do izbora jer vlast je mila, a ideologije odavno nema.



Hoće li građani TK ipak podržati njegov politički subjekt, bez obzira na sankcije?

- Njihova podrška nije velika. To što vi organizirate sve one koje ste instalirali u institucije da moraju doći na skup je nešto drugo, ali problem je što na izborima prođu kroz utjecaj na biračke odbore, tzv. bugarske voziće. Agencija za istrage i zaštitu BiH je istraživala tu temu, ne bih znala dokle su stigli i kada će se taj predmet naći pred Tužilaštvom BiH, ali znam da imaju određene podatke o tome.


Kakav rasplet situacije očekujete u TK?

Sve zavisi od Sarajeva. SDP i SBB, dijelom i Naša stranka forsiraju PDA, da bi izbjegli opozicione stranke, ali ne zato što na Tuzlanskom kantonu ima problema između njih, već centrale u Sarajevu odlučuju prema svom nahođenju i brakovima koji im odgovaraju. Građani Tuzlanskog kantona nisu važni, opšteg interesa nema, postoje samo stranački interesi. Ipak mislim da će naredna sedmica biti nešto turbulentnija, čisto da razbijemo dosadašnje marketing aktivnosti koje smo imali u protekloj godini.



(Amer Mujezinović) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana