20.1.2022. 16:32
Kriju (ne)legalnu imovinu k'o zmija noge: Izetbegović, Dodik, Radončić, Špirić,..
Visokopozicionirani političari imaju običaj da iz samo njima znanog razloga, kriju svoju (ne)legalno stečenu imovinu.

One koji su na političkoj sceni zakon obavezuje na to da nadležnim institucijama moraju prijaviti sve što imaju pod svojim vlasništvom, ali oni to vješto izbjegavaju.


Milorad Dodik prijavio je nadležnim službama vrijednost svoje imovine u iznosu nešto većem od milion eura. Prema dostupnim podacima uračunao je vilu u Beogradu. Za nju je, kaže Dodik, podigao kredit. Sredtsva koja je uzeo u iznosu su od oko 460.000 maraka. Iako je dotičnom plata u vrijednosti oko 50.000 KM, Milorad Dodik prijavio  je prihode 'sa strane' od oko 123.000 eura, od izdavanja beogradske vile, te također prihoduje i od poljoprivrede.


Da se ne bi skrivalo, u manjem bh. entitetu, u Republici Srpskoj tome se pokušava stati u kraj Zakonom o notarskoj službi RS kojim je definisano knjiženje imovine, odnosno nekretnina (koje će valjda ispoštovati politička mašinerija iz ovog entiteta).



Jedan od onih koji ima neprijavljenu, odnossno skrivenu imovinu je lider SBB-a, Fahrudin Radončić:

- Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH), kupio je 2018. godine luksuznu jahtu čija je tržišna vrijednost oko tri miliona maraka. On je prošle godine imao dvije prilike da jahtu upiše u svoj imovinski karton, ali to nije uradio. Prvo je imenovan u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), a potom na poziciju državnog ministra, ali jahtu nije prijavio ni Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) ni Vijeću ministara BiH - informaciju je objavio CIN BiH. 

Radončić je prešutio da posjeduje jahtu Princess 62 koaj je duga 17,5 metara i proizvedena 2018. godine. Pomenutu jahtu on je registrovao u junu iste godine i to u Baru (Crna Gora). Kreditno je sa iznosom od milon eura (bio) zadužen i Fahrudin Radončić.



U SIPA-i su za potrebe medija naveli da ako pronađu pojedine podatke koji nisu istiniti, onda to navode u konačnom izvještaju. Takav izvještaj oni prosljeđuju mandataru za sastav Vijeća ministara. On dalje odlučuje kako će postupiti u skladu sa dobijenim informacijama i o tome ne obavještava SIPA-u, saznaje CIN.

 

U PSBiH djeluje Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara. Ova komisija ima za cilj da obavi finalni razgovor sa kandidatima.


Vojin Mitrović, zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentu Bosne i Hercegovine, našao se na listi najbogatijih parlamentaraca, sa imovinom vrijednom više od dva miliona eura, nakon što je Centralna izborna komisija BiH objavila imovinske kartone bh. zvaničnika, piše Radio SLobodna Evropa. Od njega je bogatiji u ovoj instituciji još samo Fahrudin Radončić, koji je većinu prijavljene imovine, od skoro dva i po miliona eura, stekao od privatnog biznisa. Na isti je način i Mitrović, kaže, zaradio svoju imovinu, informacije su istraživačkih medijskih servisa.


"Ja sam prikazao ono što smo ja i moja porodica stekli u zadnjih 30 godina radeći privatni biznis. Ja sam to prikazao i nisam prikazao da imam stan u Novom Sadu, a da vrijedi 50.000, nego je prikazan da vrijedi 200.000. A vi pogledajte kako su neki političari u Sarajevu prikazali ili ne znam gdje još. Ja sam pokušao da budem realan i prikažem šta sve imam", kazao je Mitrović za Radio Slobodna Evropa (RSE) i napomenuo kako je, isto tako, po osnovu kredita dužan više od milion i po eura.



Bakir Izetbegović (SDA) godinama pokušava sakriti da je suvlasnik zemljišta u elitnom sarajevskom naselju Poljine. Izetbegović je nakon imenovanja u Dom naroda PSBiH u proljeće 2019. godine dostavio CIK-u novi imovinski karton, ali ni u njemu ni u kartonu njegove supruge Sebije, koja je 2018. godine osvojila mandat u Federalnom parlamentu, zemljište nisu prijavili, saznaje i objavljuje CIN.

 


Centralna izborna komisija (CIK) BiH pokrenula je postupke protiv 569 zvaničnika koji nisu dostavili izjave o imovinskom stanju za mandatni period 2016-2020, kao i za mandatni period koji je počeo 2020, a završava 2024. godine, saznaje portal Mondo.


Bračni par Izetbegović je ovo zemljište od skoro pet duluma kupili sa stranačkim kolegom Ševkijom Okerićem 2012. godine za 243.000 maraka. Interesantna je činjenica kako je Izetbegović novinarima prvo dao negativan odgovor o tome da posjeduje ovo zemljište, ali u jednom od nnarednih razgovora je tvrdio sljedeče "Jesam prijavio. Sigurno sam sve prijavio."

 


Nikola Špirić političar je koji je 2018. godine stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država. Navedeno je kako je to urađeno zbog izražene sumnje State Departmenta "da je kao poslanik umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, objavili su skoro svi mediji koji prate političku situaciju u Bosni i Hercegovini.", navodi se u izvještajima.

Političar dobro znan javnosti, Dragan Čović, predsjednik je Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Na nekoliko medijskih i upita od strane raznih komisija nije se udostojio dostaviti tražene podatke, iako se pretpostavlja da je vlasnik veoma vrijedne milionske imovine.


Za potrebe jednog od ranijih istraživanja RFE je kontaktirao izvršnu direktoricu Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić:

"To što je tamo navedeno nije kompletna slika, niti se navodi kompletno imovinsko stanje, prihodi imovina, stanovi nekretnine i sve ostalo što se posjeduje. Jer, na kraju krajeva, nema nikakve kontrole tačnosti podataka navedenih u imovinskim kartonima", navela je  Korajlić  u odgovoru na medijski upit o imovini poilitičara.

 


Što se tiče imovine u Kantonu Sarajevo, koji je ujedno i na najvećem praćenju jer se radi o kantonu žili kucavici Bosne i Hercegovine, podatke možete pogledati klikom OVDJE.  


Imovinu političara sabrao je u bazu i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), a možete je pogledati detaljno na OVOM LINKU.


"U toku su postupci pokrenuti protiv zvaničnika koji nisu ispunili tu zakonsku obavezu. Nakon pokretanja postupaka, svakodnevno dobijamo veliki broj izjašnjenja o razlozima nedostavljanja Izjava o imovinskom stanju, uz koje dobijemo popunjene izjave o imovinskom stanju. Nakon što postupak bude okončan imaćemo cjelovitu informaciju o tome ko jeste, a ko nije dostavio izjavu o imovinskom stanju", naglasili su u CIK-u, piše portal 'Capital.ba'.

 

Prisjetimo se prijavljene imovine iz 2006. i 2010, godine, podatke prikupili Centri Civilnih Inicijativa (CCI), možete ih pogledati klikom na OVAJ LINK.



Pitanje i pretpostavka na osnovu ovih informacija je da li se to igrom slučaja političlari plaše naroda ili se ipak vode politikom o zaštiti podataka te misle da nije sigurno da objavljuju kompletno imovinsko stanje kada stupe na neku od 'masno' plaćenih političkih funkcija države Bosne i Hercegovine. Sve to iz džepa naroda koji jedva sklapa kraj s krajem, nakon što se sve oduzme (iz veoma gladnih usta), a ono malo ćemera od imovine sabere.




(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana