12.10.2017. 18:06
Da li je ovo takmičenje obilježilo kraj prijateljskih utakmica?!
Nedavno je objavljeno kako će se od iduće godine početi novo fudbalsko takmičenje, koje će nositi naziv Liga Nacija. No, šta je to zapravo, kako će funkcionisati, koji su glavni ciljevi koje UEFA želi postići ovim takmičenje, te kako i na koji način bi to moglo popraviti kvalitet fudbalskih reprezentacija?!

Šta je UEFA Liga Nacija?

UEFA Liga Nacija je novi turnir koji će početi 2018. U pokušaju da se poboljša međunarodni fudbal, ali i smanji broj beznačajnih prijateljskih utakmica, UEFA je nešto ovakvo planirala već od 2011., te su konačno uspjeli napraviti format takmičenja, koji bi donio još dodatnog uzbuđenja i konkurencije u mečeve, koji su do sada bili samo na prijateljskom nivou, te nekim provjerama forme igrača, pred velika takmičenja. Sportska udruženja, treneri, igrači, ali i navijači smatraju da je ovo odličan sistem, jer prijateljske utakmice ne pružaju adekvatnu sliku, te konkurenciju nacionalnim timovima.

Kako će funkcionisati i koji je osovni format?

Na ovom takmičenju će biti 55 reprezentacija, koje će biti podijeljene u četiri Lige (A, B, C i D), u skladu sa rangom na UEFA-inoj listi.

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Engleska, Švicarska, Francuska, Italija, Hrvatska, Poljska, Island, Holandija

Liga B: Turska, Češka Republika, Danska, Sjeverna Irska, Republika Irska, Austrija, Wales, Rusija, Slovačka, Švedska, te Bosna i Hercegovina

Liga C: Mađarska, Litvanija, Ruminija, Estonija, Škotska, Kipar, Slovenija, Finska, Grčka, Bugarska, Srbija, Izrael, Albanija, Crna Gora, Norveška

Liga D: Azerbejdžan, Gibraltar, Makedonija, San Marino, Kosovo, Bjelorusija, Gruzija, Andora, Malta, Armenija, Latvija, Farska ostrva, Luksemburg, Kazakstan, Moldavija, Lihtenštajn

Lige A i B će se sastojati od četiri grupe sa po tri tima. Liga C će sadržavati jednu grupu od tri tima, te tri grupe sa četiri ekipe. Liga D će formirati četiri grupe od četiri tima.

Pobjednici skupina plasirat će se u viši, a četiri najslabije odlaze u niži rang, dok će prvoplasirani iz skupina Lige A igrati na Final Fouru u junu 2019.



Kada će se igrati Liga Nacija?

Žrijeb će se održati 24. januara 2018. u Lozani, a utakmice grupne faze će se igrati u septembru, oktobru i novembru 2018., dok će se finale takmičenja za timove koje osvoje grupe u okviru Lige A igrati u junu 2019.

1. kolo: 6. septembar 2018.

2. kolo: 9.-11. septembar 2018.

3. kolo: 11.-.13. oktobar 2018.

4. kolo: 14.-.16. oktobar 2018.

5. kolo: 15. i 17. novembar 2018.

6. kolo: 18. I 20. novembar 2018.

Finale: 5.-9. juni 2019.

Kako će Liga Nacija utjecati na kvalifikacije za EURO?

Kvalifikacije za EURO će početi u martu 2019., a igrat će se u martu, junu, septembru, oktobru i novembru. Ekipe će biti podijeljene u pet grupa sa pet timova, te pet grupa od šest timova, ukupno će se igrati 10 kola kao i do sada.  Najbolja dva tima iz 10 grupa se automatski kvalifikuju za EURO, dok će još četiri mjesta biti dodijeljena pobjednicima play – offa, u kojem će se takmičiti 16 timova.

I tu je zanimljiva stvar...Kako se zapravo kvalifikovati na EURO putem Liga Nacije?!

Svaka liga u takmičenju Liga Nacija (A, B, C i D), dobija četiri mjesta u play offu, što znači da će pobjednik svoje skupine u Ligi, imati priliku da igra play off (ako se pobjednik grupe već kvalifikovao na EURO, sljedeći najbolji tim, koji se nije kvalifikovao ide u play – off). Ovih 16 timova će biti podijeljeni u četiri grupe, a najbolji tim iz svake grupe ide na EURO.

A to sve znači da ukoliko se neka reprezentacija ne uspije kvalifikovati na EURO standardnim putem, kao do sada, imat će priliku da se plasira putem Liga Nacije (ukoliko bude najbolja u svojoj skupini). Ovo je posebno dobra prilika za slabije selekcije, odnosno one koje se nalaze u Ligi D (najslabija), ali i Ligi C.

Ove utakmice će se igrati od 26. do 31. marta 2020.

Da li je ovo kraj prijateljskim utakmicama, te koje su prednosti Liga Nacije?

Ovo nije konačan kraj prijateljskim utakmicama, s obzirom na to da će u kalendaru biti još slobodnog prostora za organizovanje i nekih prijateljskih mečeva, a to se posebno odnosi na timove iz Lige A i B. Također će biti vremena i za pripremne mečeve pred Svjetska i Evropska prvenstva, no bitno je naglasiti da je ishod i rezultat u Ligi Nacija zapravo dosta bitan.

Najbolji timovi će težiti tome da se nađu u Final Fouru Lige Nacija. Srednje rangirani timovi i manje nacije će putem Lige Nacija imati priliku da se plasiraju na EURO. Dok će timovi iz najnižeg ranga, koji su se najčešće takmičili sa mnogo jačim protivnicima, sada imati mnogo više izbalansirane utakmice, jer timovi se ne mogu poboljšati i napredovati ukoliko stalno gube, a ovako u Ligi Nacija imaju priliku da se bore da budu najbolji u svojoj Ligi.

Koja je prednost za ljubitelje fudbala?

Do sada nam je bilo jasno da prijateljske utakmice ne pružaju konkurentan fudbal, no sada ćemo svi imati priliku da svoje reprezentacije vidimo u mnogo konkurentnijim i važnijim mečevima, ali također ono što usrećuje mnoge je zapravo ta druga šansa da se njihova reprezentacija kvalifikuje na neko prvenstvo.

Svake parne godine održava se Svjetsko ili Evropsko prvenstvo, a sada svake neparne dobit ćemo pobjednika UEFA Liga Nacija.

Koliko god sada izgledalo komplikovano, vjerujem da će se mnoge stvari razjasniti kada ovo novo UEFA-ino takmičenje počne, pa ćemo imati priliku da učimo 'u hodu'

Fudbal je konstantno takmičenje i nadmetanje, a sada, baš kao u klupskom fudbalu, na kraju svake sezone ćemo imati reprezentaciju koja će biti šampion.

 

(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana