12.10.2017. 19:54
SP, Maradona, Pele i Aron Einar Gunnarsson: Da li me zezate?! Idem odmah rezervisati karte za Rusiju
Samo 18 mjeseci nakon što su izbacili Englesku sa EURO-a, još jednom su se upisali u historiju, jer nju pišu samo pobjednici.

Kvalifikacije za Mundijal u Rusiji, Grupa I, Hrvatska, Ukrajina, Turska, Kosovo, Finska, a pobjednik grupe Island. Ni sve hrvatske zvijezde iz Reala, Barce, Juventusa, niti bilo ko drugi nije bio dovoljno dobar da spriječi državu od 330,000 stanovnika da direktno ode u Rusiju. Najmanja zemlja ikada koja se plasirala na Mundijal. Da, možda najmanja, ali srca su im ogromna.

U ponedjeljak su pobjedom protiv Kosova rezultatom 2:0 čekirali avionsku kartu za Rusiju.

''Zezate me?! Idemo na Svjetsko prvenstvo'', derao se lokalni komentator nakon posljednjeg sudijskog zvižduka.

Prije samo dvije godine, Island se kvalifikovao na EURO. Od tada do dana današnjeg, nisu prestali čitav svijet oduševljavati svojim partijama i ogromnim srcem koje nose u sebi, željom, borbenošću i jedinstvom.

''Nakon EURO-a 2016. mislio sam da će najteža stvar biti ponovo motivisati ekipu. Nije bilo jednostavno nastaviti nakon onih partija u Francuskoj. Ovaj uspjeh nije naš kraj, nego početak na putu do posljednje destinacije'', kazao je selektor Heimir Hallgrimsson.

Da, sada se ispostavilo da je njihova bajka u Francuskoj tek počela.

Satima nakon utakmice protiv Kosova u ponedjeljak, tim Vikinga se popeo na binu na trgu Ingolfstorg u Reykjaviku, ispred njih je bilo 5000 ljudi. Emmsje Gauti jedan od najpoznatijih islandskih repera pridružio se slavlju sa nacionalnim timom, koji je skakao okolo pjevajući ''Reykjavik er okkar'' – Reykjavik je naš.

A iz ''Američkog bara'' – najvećeg sprortskog bara u Reykjaviku, orilo se: Island do Svjetskog prvenstva. Vani je kiša lila kao iz kabla, no ništa nije moglo pokvariti atmosferu.

''Najmanja smo zemlja na prvenstvu ikada. Ovo je nerealno. Moram odmah rezervisati karte za Rusiju'', rekao je jedan od navijača.

VIKING CLAP

Ranije je kapiten tima Aron Gunnarsson često sa navijačima na stadionu radio sada već poznati viking clap. Gomila u Američkom baru gledala je doček na TV-u i zajedno sa reprezentativcima radila viking clap, tako da nema dileme da će se ova tradicija nastaviti oriti i Rusijom, kao što je uostalom bio slučaj i u Francuskoj.

Rezultat slika za viking clap iceland

''Svjetsko prvenstvo, Pele, Maradona i Aron Einar Gunnarsson'', kazao je Hallgrimsson, koji pored toga što je selektor ima svoju stomatološku ordinaciju, u kojoj inače radi. Dok je govorio za lokalnu televiziju, ekipa je iza pjevala Feroalok – himnu koja znači ''Kod kuće sam''

Gunnarsson je pak siguran da je Svjetsko prvenstvo mjesto gdje Island pripada.

''Nonsens?! Ne mislim da jeste. Nakon što smo u play – offu 2014. izgubili od Hrvatske, željeli smo da se plasiramo idući put . Mislim da smo bili u najtežoj grupi, ali smo odlučili da ćemo se sami pobrinuti za sve. Nismo baš željeli igrati baraž''.

U baru, bučna gomila, koja je nosila, plave, bijele i crvene dresove, veselo je skakala svuda okolo. Čak su primijeti da među njima ima stranaca i turista, koji su odlučili s njima proslaviti ovaj veliki uspjeh, biti dio historije.

''Od '96. kada je Tony Adams igrao u Arsenalu nisam pratio fudbal, no prošlog ljeta sve se promijenilo. Sada idemo na Svjetsko prvenstvo. Još uvijek ne vjerujem'', pričao je sa pivom u ruci Arni thor Arnason.

Barovi u Reykjaviku se radnim danima obično zatvaraju u jedan iza ponoći, no slavlje u ponedjeljak je nastavljeno do zore. U utorak je definitivno bilo mnogo bolnih glava, ali do Mundijala u Rusiji, cijela zemlja će stati.

Sve će prestati, kako bi još jednom bili uz svoje heroje, kako bi se i Rusijom zaorio 'viking clap'. Neka cijeli svijet stane i pozdravi Vikinge.

 

(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana